التعليق و الشرح المفيد للحلقة الأولي

    از ویکی‌نور
    التعلیق و الشرح المفید للحلقة الأولی
    التعليق و الشرح المفيد للحلقة الأولي
    پدیدآورانصدر، محمدباقر (نويسنده) حسینی، محمد علی (شارح و معلق)
    عنوان‌های دیگرحلقات الاصول
    ناشرموسسة عاشوراء
    مکان نشرقم - ایران
    سال نشر1428 ‌‎ق
    چاپ1
    شابک964-7263-94-75
    موضوعاصول فقه شیعه
    زبانعربی
    تعداد جلد2
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    كتاب «التعليق و الشرح المفيد للحلقة الاولى في اصول الفقه الاسلامى للسيد الشهيد الصدر»، به زبان عربى، توسط سيد محمد على حسينى لبنانى نوشته شده است. اين كتاب، تعليقه و شرحى بر حلقه اولى از حلقات(دروس في علم الاصول) شهيد صدر است.

    ساختار

    كتاب، در دو جزء تنظيم شده است. تمام مطالب جزء اول، پس از اهداء و مقدمه، در ذيل چهارده عنوان كلى و تمام مباحث جزء دوم، پس از مقدمه، در ذيل ده عنوان كلى ارائه شده است.

    گزارش محتوا

    الاهداء: در اين بخش، شارح، كتاب خود را، به شهيد صدر و خواهر شهيدش اهدا كرده است.

    مقدمة: در اين بخش، شارح، اندكى از كتاب حلقات شهيد صدر و وابسته بودن فهم هر حلقه‌اى از آن به فهم حلقه پيشين و ضرورت شرح حلقه اول و... سخن گفته است.

    التمهيد: در اين بخش، شارح، نقاط اساسى مقدمه شهيد صدر را كه عبارت است از: عقيده به خدا، ايمان به خدا، ايمان به رسول خدا(ص)، ايمان به اسلام و... شرح داده است.

    تعريف علم الاصول: در اين بخش، شارح، تعريف شهيد صدر را از علم اصول، شرح داده و از اينكه وى، براى روشن شدن تعريف مزبور مثال‌ها و نمونه‌هايى را ذكر كرده، تجليل نموده و روش نمونه‌آورى و تطبيق را بهترين روش و مهم‌ترين امتياز كتاب حلقات دانسته است.

    شارح، در ادامه، به شرح مطالب زير پرداخته است: موضوع علم اصول، منطق براى فقه بودن علم اصول، اهميت علم اصول در عمل استنباط، مجسم نمودن علم اصول و فقه نظريه و تطبيق آن را، تأثير متقابل فكر اصولى و فكر فقهى در يك‌ديگر، جايز بودن عمل استنباط، اسباب قول به رأى، اشاره‌اى تاريخى به پيدايش اصطلاح اجتهاد در ميان فقهاى شيعه، حكم شرعى و تقسيم آن به تكليفى و وضعى، اقسام حكم تكليفى، ادله محرزه (شامل دليل شرعى و دليل عقلى)، دليل شرعى لفظى و مباحث مربوط به آن (همچون دلالت دليل مزبور و حجيت ظهور آن و اثبات صدور آن)، دليل شرعى غير لفظى (فعل و تقرير معصوم)، دليل عقلى (مستقل و غير مستقل)، علاقات عقلى (علاقاتى كه در بين خود احكام وجود دارد، علاقه بين حكم و موضوع آن، علاقه بين حكم و متعلق آن، علاقه بين حكم و مقدمات آن)، اصول عمليه، قاعده عملى اساسى، قاعده عملى ثانوى، قاعده منجزيت علم اجمالى، استصحاب و تعارض ادله.