المكرر فيما تواتر من القراءات السبع و تحرر

    از ویکی‌نور
    المکرر فیما تواتر من القراءات السبع و تحرر
    نام کتاب المکرر فیما تواتر من القراءات السبع و تحرر
    نام های دیگر کتاب موجز فی یاءات الاضافه بالسور
    پدیدآورندگان نشار، عمر بن قاسم (نويسنده)

    شافعی حفیان، احمد محمود عبدالسمیع (محقق)

    زبان عربی
    کد کنگره ‏BP‎‏ ‎‏75‎‏/‎‏6‎‏ ‎‏/‎‏ن‎‏5‎‏م‎‏8
    موضوع قرآن - قرائت

    محدثان

    ناشر دار الکتب العلمية، منشورات محمد علي بيضون
    مکان نشر بیروت - لبنان
    سال نشر 1422 ق
    کد اتوماسیون AUTOMATIONCODE3177AUTOMATIONCODE


    معرفی اجمالی

    المكرر فيما تواتر من القراءات السبع و تحرر نوشتۀ ابوحفص عمرو بن قاسم بن محمد مصرى انصارى مشهور به نشار از عالمان قرن نهم هجرى است و به زبان عربى نگاشته شده است.اين كتاب به موضوع قرائت‌هاى هفت‌گانۀ قرآن مجيد مى‌پردازد.در اين كتاب فرش الحروف كليه سور قرآن و نيز وجوهى از قرائت كه بين يك سوره با سورۀ مابعدش وجود دارد، بيان مى‌شود.

    نويسنده در اين اثر ابتدا به بيان اسامى قراء سبعه و راويان مشهور ايشان و نيز اسانيد، شهرها، ميلاد و وفات آنها پرداخته سپس بابى را به استعاذه و بابى را نيز به «بسملة» و جزء سوره بودن يا جزء سوره نبودن آن اختصاص داده و در ادامه به بيان فرش الحروف تك‌تك سور قرآنى مى‌پردازد.

    در ادامه اين اثر خلاصه‌اى كوتاه در باب ياءهاى اضافه در سور قرآن نوشته محقق اثر آقاى احمد محمود عبدالسميع الشافعى الحفيان، بنام «موجز مختصر في ياءات الاضافة بالسور»آمده است.در اين مختصر تمام ياءهاى اضافه در سوره‌هاى قرآنى به همراه شماره آيه، لفظ داراى ياء اضافه و ديدگاه قرّاء دربارۀ فتح يا اسكان آن بيان و هرجا كه ياء اضافه نبوده بدان اشاره شده است.

    در ضمن ابياتى از منظومه شاطبى نيز كه متناسب با مقام بوده ذكر شده است.محقق ابتدا به تعريف ياءهاى اضافه پرداخته و سپس اشاره‌اى مختصر بدانها نموده و پس از آن به بررسى آنها در سوره‌هاى قرآنى مى‌پردازد.

    ساختار

    «المكرر» شامل مقدمه‌اى است از محقق كه در آن به بازگو كردن روند پژوهش اثر، معرفى مؤلف، فرق بين قرائات، روايات و طرق و اختلاف واجب و جائز پرداخته سپس منظومه‌اى را كه در آن اسامى قراء سبعه بيان شده و نيز منظومه‌اى را كه به بيان طرق يادشده در قرائات مى‌پردازد مطرح كرده و در نهايت مهمترين آثار نگاشته در علم قرائات را نام مى‌برد.پس از آن وارد متن كتاب شده ابتدا مقدمه مؤلف و پس از آن بابى در «استعاذه» و بابى در «بسملة»آمده و در ادامه موارد«فرش الحروف»آيات ذيل هر سوره بيان شده است.هر بخش داراى دو قسمت است: «فرش الحروف» و «الاوجه المضروبة».

    رسالۀ كوتاه «موجز مختصر في ياءات الاضافة بالسور»هم داراى يك مقدمه، تعريف ياءات اضافه و اشاره‌اى مختصر به آنهاست و پس از آن موارد اين ياءات را در سور قرآنى يادآور مى‌شود.در پايان هم فهرستى از كلمات و آياتى كه در قرائت آنها اختلاف شده آمده است.فهرست منابع و مطالب كتاب نيز در انتهاى آن ذكر شده است.

    نسخه‌شناسى

    كتاب نوشته ابوحفص عمرو بن قاسم بن محمد مصرى انصارى معروف به نشّار است. اين كتاب در قطع وزيرى با جلد گالينگور به ضميمه رساله «موجز مختصر في...» نوشته محقق كتاب احمد محمود عبدالسميع الشافعى الحفيان در 727 صفحه نخستين‌بار در سال 1422 ه‍-2001‌م از سوی «دار الكتب العلمية» بيروت منتشر شده است.


    پیوندها

    مطالعه کتاب المکرر فیما تواتر من القراءات السبع و تحرر در پایگاه کتابخانه دیجیتال نور