اماکن زیارتی سیاحتی سوریه

    از ویکی‌نور
    اماکن زیارتی سیاحتی سوریه
    نام کتاب اماکن زیارتی سیاحتی سوریه
    نام های دیگر کتاب
    پدیدآورندگان قائدان، اصغر (نويسنده)
    زبان فارسی
    کد کنگره ‏‎‏BP‎‏ ‎‏263‎‏/‎‏6‎‏ ‎‏/‎‏ق‎‏2‎‏ ‎‏ت‎‏2*
    موضوع سوریه - راهنماها
    ناشر مشعر
    مکان نشر تهران - ایران
    سال نشر 1387 هـ.ش
    کد اتوماسیون AUTOMATIONCODE11915AUTOMATIONCODE


    معرفى اجمالى

    اماكن زيارتى سياحتى سوريه، كتابى است به زبان فارسى، نوشته دكتر اصغر قائدان از تاريخ‌نويسان و جغرافيانويسان معاصر كه به معرفى اماكن زيارتى و سياحتى كشور سوريه مى‌پردازد.

    اين كتاب در سال 1381ه.ش. نگارش شده است.

    انگيزه مؤلف از نگارش اين اثر، جبران كاستى و نقصى بوده است كه در آثار نگاشته شده درباره اماكن تاريخى و اسلامى اين كشور به چشم مى‌خورده است. وى با نگارش اين اثر در صدد برآمده كه تمام نواحى تاريخى و اسلامى اين كشور را معرفى نمايد تا دانش‌پژوهان و علاقمندان به مسائل تاريخى و هنرى، از تمامى ابعاد و جوانب مورد نظر بهره‌مند گردند و سياحان، به ويژه زائران مرقد منوّر زينب كبرى (س) و رقيه بنت الحسين (س) با بينشى كافى و وافى به اين كشور گام نهند.

    ساختار

    كتاب؛ مشتمل بر دو مقدمه به قلم مؤلف و يازده فصل مى‌باشد.

    گزارش محتوا

    در فصل اول كتاب حاضر، نگارنده به توصيف موقعيت جغرافيايى، تاريخى و مذهبى سوريه مى‌پردازد. در اين فصل از وجه تسميه شام و سوريه، موقعيت تاريخى و سياسى شام و سوريه در قبل و پس از اسلام و نيز دوران معاصر و همچنين مذاهب و گروه‌هاى مذهبى در سوريه سخن گفته شده است.

    در فصل دوم، به معرفى آثار زيارتى و سياحتى شهر دمشق، پايتخت كنونى سوريه، پرداخته شده و تاريخچه كوتاهى درباره دمشق بيان گرديده است. معرفى مرقد زينب كبرى (س) و بيان اختلاف مورخان و پژوهشگران در مورد محل دفن آن حضرت، مقام و مقبره حضرت رقيه(س)، معرفى مسجد اموى دمشق و اماكن و آثار تاريخى كه در اين مسجد قرار دارد، معرفى ساير مساجد تاريخى و مشهور دمشق، معرفى مدارس و دارالقرآن‌هاى تاريخى دمشق، معرفى قبرستان باب الصغير و قبور فرزندان گرامى ائمه اطهار و نيز مدفن سرهاى شهداى كربلا و مقابر زنان بنى‌هاشم و منسوبان به خاندان رسالت و قبور علما و دانشمندان و زهّاد و...، معرفى ساير قبرستان‌هاى معروف دمشق؛ نظير: قبرستان صوفيه، قبرستان باب توما، قبور سلاطين مشهور دمشق و در پايان معرفى ساير آثار تاريخى دمشق؛ نظير: ابواب تاريخى دمشق، بازارهاى تاريخى و مشهور دمشق، قصرهاى تاريخى، تكايا و...موضوعاتى است كه در اين فصل بدان‌ها پرداخته شده است.

    فصل سوم، به معرفى كوه قاسيون كه از قرن ششم هجرى به خاطر سكونت خاندان بنى قدامه در آن به منطقه صالحيه اشتهار يافت، اختصاص يافته است. قاسيون يكى از مناطقى است كه قدمت و سابقه آن بر شهر دمشق نيز فزونى دارد. كوه قاسيون نزد مردم دمشق از تقدس خاصى برخوردار است، زيرا شاهد حضور انبياء الهى بوده و حتى بعضى از ايشان را در خود مدفون ساخته است.

    ارائه تاريخچه‌اى كوتاه از قاسيون و معرفى آثار تاريخى، آثار اسلامى، مدارس و مساجد اين شهر موضوعاتى است كه در اين فصل مورد بررسى قرار گرفته است.

    فصل چهارم، به معرفى آثار اطراف شهر دمشق در سه بخش اختصاص يافته است:

    الف: آثار و مقابر انبياء؛ نظير: قبر حضرت هابيل، قبر منسوب به حضرت موسى، محل سكونت حضرت مريم و...

    ب: آثار و مقابر صحابه و تابعين؛ نظير: مرقد حُجر بن عدى و يارانش، المِزّه، داريّا و...

    ج: قنيطره و جولان.

    فصل پنجم، به معرفى استان حلب و موقعيت جغرافيايى - تاريخى آن اختصاص يافته است. حلب دومين شهر پر جمعيت سوريه پس از دمشق است. در اين فصل اماكن زيارتى و مذهبى حلب و اماكن سياحتى و تاريخى، بيمارستان‌ها و حمام‌هاى حلب و نيز مدارس و كتابخانه‌هاى حلب و آثار تاريخى اطراف اين شهر معرفى شده است.

    در فصل ششم، به معرفى استان رقه اختصاص يافته است. شهر رقه يا منطقه صفين يكى از مناطق تاريخى سوريه است كه در تاريخ اسلام و به ويژه شيعه از جايگاه ممتازى برخوردار است. اين شهر در مجاورت منطقه صفين قرار دارد.

    باب على و ديوار قديمى رقه، مزار و مقبره عمار بن ياسر، مرقد اويس قرنى و آثار تاريخى اطراف اين شهر در اين فصل معرفى شده است.

    فصل هفتم، به معرفى استان حماه اختصاص يافته است. شهرى كه سابقه آن به قرن‌ها قبل از اسلام مى‌رسد و نام آن در اشعار جاهلى شاعر عرب امرئ القيس آمده است. مساجد تاريخى و قلعه‌ها قصرها و ساير آثار تاريخى اين منطقه در اين فصل معرفى گرديده است.

    فصل هشتم، به معرفى استان حِمص يا در عرف مردم سوريه حُمص اختصاص يافته است. در اين فصل جامع و مقبره خالد بن وليد، جامع و قبور فرزندان جعفر طيار، جامع و مقبره عمربن عبدالعزيز و ساير صحابه مدفون در حمص معرفى گرديده است.

    فصل نهم، به معرفى استان‌هاى ساحلى سوريه؛ يعنى استان طَرطوس و استان لاذقيه اختصاص يافته است.

    در فصل دهم، به معرفى استان تدمر (پالميرا) و آثار تاريخى آن از جمله قوس النصر باب النصر، معبدبل، معبدنبو و حمام‌هاى تدمر پرداخته شده است.

    فصل يازدهم نيز به معرفى استان سويدا اختصاص يافته و در آن بُصرى و آثار اسلامى و تاريخى آن و نيز شهر تاريخى سويدا و شهر شهباء و شهرك صلخَد معرفى گرديده است.

    وضعيت

    نسخه حاضر در برنامه؛ مشتمل بر پاورقى‌هايى به قلم مؤلف و فهرست منابع(عربى، فارسى و انگليسى) و اعلام(اشخاص و اماكن) مى‌باشد و تصاوير اماكن تاريخى و مذهبى به صورت رنگى در پايان كتاب درج گرديده است.

    منابع

    1- مقدمه مؤلف.

    2- متن كتاب.


    پیوندها

    مطالعه کتاب اماکن زیارتی سیاحتی سوریه در پایگاه کتابخانه دیجیتال نور