حکومت اسلامی در کوثر زلال اندیشه امام خمینی(ره)

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    حکومت اسلامی در کوثر زلال اندیشه امام خمینی (ره)
    نام کتاب حکومت اسلامی در کوثر زلال اندیشه امام خمینی (ره)
    نام های دیگر کتاب جستارهایی در باب مرجعیت، ولایت مطلقه فقیه، مصلحت نظام

    جستاری در باب مرجعیت، ولایت مطلقه فقیه، مصلحت نظام

    پدیدآورندگان جمعی از نویسندگان مجله حوزه (نويسنده)
    زبان فارسی
    کد کنگره ‏DSR‎‏ ‎‏1577‎‏ ‎‏/‎‏ح‎‏8‎‏*
    موضوع اسلام و دولت

    خمینی، روح الله، رهبر انقلاب و بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران، 1279 - 1368 - نظریه درباره ولایت فقیه

    ناشر بوستان کتاب قم (انتشارات دفتر تبليغات اسلامی حوزه علميه قم)
    مکان نشر قم - ایران
    سال نشر 1378 هـ.ش
    کد اتوماسیون 5227


    «حكومت اسلامى در كوثر زلال انديشه امام خمينى(ره) جستارى در باب مرجعيت، ولايت مطلقه فقيه، مصلحت نظام»، به كوشش گروهى از نويسندگان نگاشته شده و توسط بوستان كتاب منتشر شده است.

    كتاب از پنچ بخش تشكيل شده است. بخش اول، درباره «امام و مرجعيت» است. در اين بخش، علاوه بر خدمات و مسئوليت و جايگاه مرجعيت از ديدگاه امام، بايدها و نبايدهايى نيز از منظر امام درباره مرجعيت مطرح شده است؛ مسائلى چون جدا ندانستن دين از سياست، پرهيز از پذيرفتن مناصب، اصلاح بيت و...

    بخش دوم كتاب درباره «ولايت مطلقه فقيه از ديدگاه امام و قرائت‌هاى گوناگون» است.

    در اين بخش، به مسائلى همچون: «منظور از ولايت مطلقه فقيه»، «فقيهان پيشين و ولايت فقيه»، «معيارها و ترازها در به كار بستن ولايت» و «تفسيرهاى نادرست از ولايت مطلقه فقيه» مطرح شده است. در پايان، جمع‌بندى مطالب اين بخش آمده است.

    بخش سوم كتاب، درباره «مبانى و انگاره‌هاى دين‌شناختى» است. امام، شناخت مسائل اعتقادى و فقهى اسلام را به‌عنوان سرچشمه‌هاى تصورى براى دست يافتن و تصديق كردن نظريه ولايت فقيه مى‌داند:

    هركس عقايد و احكام اسلام را حتى اجمالا دريافته باشد، چون به ولايت فقيه برسد و آن را به تصور آورد، بى‌درنگ تصديق خواهد كرد و آن را ضرورى و بديهى خواهد شناخت. به باور امام، اگر مبانى و بايستگى‌هاى اعتقادى و نيز هويت جمعى و اجتماعى بسيارى از احكام دينى به‌راستى و درستى درك و فهم شود، نظريه ولايت فقيه به‌گونه طبيعى از آنها زاده مى‌شود و چندان به برهان و استدلال نياز ندارد.

    در اينجا به بخش نخست؛ يعنى مبانى، بايستگى‌ها و انگاره‌هاى اعتقادى و كلامى و روش قرائت امام، كه به دريافت اين نظريه انجاميد، پرداخته مى‌شود.

    امام مى‌گويد: «هركه اظهار كند كه تشكيل حكومت اسلامى ضرورت ندارد، منكر ضرورت اجراى احكام اسلام شده و جامعيت احكام و جاودانگى دين مبين اسلام را انكار كرده است» (متن كتاب، ص101 و 102).

    بخش چهارم كتاب درباره «مصلحت نظام از ديدگاه امام خمينى» است. با توجه به اينكه «مصلحت نظام، از امور مهمه‌اى است كه گاهى غفلت از آن، موجب شكست اسلام عزيز مى‌گردد» (همان، ص151) پس مصلحت را يك امر ضرورى براى كشور مى‌داند.

    در اين بخش، معنا و مفهوم مصلحت، جايگاه مصلحت در فقه، نقش مصلحت در جعل احكام الهى و احكام حكومتى، ولايت و مصلحت، مصلحت در ديدگاه شيعه و اهل سنت و... مطرح شده است.

    در بخش پنجم، به موضوع «حكم ثانوى از ديدگاه امام خمينى(ره)» پرداخته شده است. در اين بخش چند قاعده و فرع فقهى، مثل «نفى ضرر»، «اضطرار»، «اكراه» و «تقيه» مطرح شده و تأثير اين عناوين ثانويه در ملاك‌هاى احكام اوليه، نسبت ميان دليل‌هاى احكام ثانويه و دليل‌هاى احكام اوليه و... مورد بررسى قرار گرفته و در پايان نيز يك شبهه مطرح و دفع شده است.

    كتابنامه، در پايان كتاب آمده است.

    منابع مقاله

    متن كتاب.


    پیوندها