چهل حدیث سیره سجادی

‏چهل حدیث سیره سجادی، عنوان کتابی است یک جلدی به زبان فارسی و عربی که با کوشش محمود شریفی در گردآوری 40 حدیث از سیره امام سجاد(ع) پدید آمده است. شریفی در این اثر این چهل حدیث را در سه قسمت مجزا به این ترتیب ذکر کرده است: سیره عبادی امام سجاد(ع)، سیره مردمی امام سجاد(ع) و سیره شخصی و خانوادگی امام(ع).

چهل حدیث سیره سجادی
چهل حدیث سیره سجادی
پدیدآورانشریفی، محمود (نویسنده)
ناشرنشر معروف
مکان نشرايران - قم
سال نشر1378ش.
چاپچاپ دوم
شابک964-6739-26-1
موضوعاربعينات - قرن 14

علی بن حسین(ع)، امام چهارم، 38 - 94ق. - احاديث

احاديث شيعه - قرن 14
زبانفارسی - عربي
تعداد جلد1
کد کنگره
‏1378 ‎‏/‎‏ش‎‏4‎‏چ‎‏9‎‏ / 143/9 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

ساختار

کتاب یک جلد دارد و حاوی مقدمه و محتوای مطالب در سه فصل است که مجموعا حاوی چهل حدیث می‌باشد. در محتوای مطالب کتاب از قرآن کریم، امالی شیخ مفید، بحار الأنوار علامه مجلسی، کافی شیخ کلینی، مشكاة الأنوار طبرسی، من‌لايحضره‌الفقيه شیخ صدوق و وسائل الشيعة شیخ حر عاملی استفاده شده است[۱].

گزارش محتوا

در مقدمه کتاب می‌خوانیم: امام سجاد(ع) فرمودند: هشدار! منفورترین مردم نزد پروردگار، کسی است که پیرو امامی باشد، ولی از سیره عملی او پیروی ننماید.

برای «چگونه بودن» نیاز به الگو داریم و نقش الگو در تربیت چنان روشن است که نیازی به بیان و توضیح نیست. آنچه در این الگوگیری و اسوه‌یابی و تأسی به اخلاق اولیای الهی کارساز است، آشنایی با جزئیات صفات و رفتار آن حضرت است، نه کلیات. خوشبختانه در کتب حدیث و سیره، نمونه‌های رفتاری پیامبر(ص) و امامان(ع) به‌صورت ریز و جزیی آمده است که آشنایی با آنها بسیار سودمند است و گامی در جهت خودسازی و تعالی بخشیدن به جامعه است.

انسان در دید ژرف‌نگر اسلام، بیابانگردی سرگردان و گم‌گشته‌ای در تاریکزار زندگی نیست. او کشتی‌شکسته‌ای شوربخت و ناامید و اسیر موج‌های بیم‌زا و هراس‌آفرین نمی‌باشد، بلکه موجودی مسئول است که با مقصد و مقصودی مشخص با زاد و توشه‌ای کامل و راهنمایانی درونی و برونی به سفری پرداخته که از صحرای عدم آغاز می‌شود و تا بار یافتن به لقای الهی ادامه دارد.

تمامی نیروهای خلقت، انسان را در این سفر صادقانه یاری می‌کنند و خدای با لطف بی‌کران خویش به هدایت او از راه‌های گوناگون پرداخته است و بهترین جایگاه جاودانه را در سرای آخرت برای او مهیا کرده است. انسان برای به دست آوردن نیک‌بختی خویش و سعادتمندی جامعه و رضایت خداوند باید در طول این سفر، چگونه زیستن را بیاموزد و این آموزه‌ها را در زندگی خویش به‌کار گمارد.

اسلام عزیز برای پاسخگویی بدین سؤال بسیار اساسی دو شیوه را دنبال نموده است: الف)- بیان احکام و دستورات زندگی از آغاز تا فرجام؛ ب)- ارائه الگوهای تربیتی و نمونه‌های عینی کمال. بر اساس همین شیوه دوم در قرآن مجید بارها از پیامبران و دیگر انسان‌های والا سخنی به میان آمده است و از جنبه‌های الگویی آنان ستایش شده تا دیگران نیز به آنان تأسی جویند.

در مکتب حیات‌بخش تشیع (اسلام راستین) معرفی این الگوهای الهی گسترده‌تر است و پیشوایان معصوم که بهترین اسوه‌ها و الگوهای زندگی هستند، فراروی چشمان باز و دل‌های آگاه قرار دارند تا آنان که مسئولیت الهی و رسالت انسانی خویش را درک کرده‌اند و تصمیم برای رسیدن به چکادهای فرازمند فضیلت و کمال دارند، با درس گرفتن از آنان، زیستی شرافتمندانه که سعادت دنیا و آخرت را تأمین می‌کند در پیش گیرند.

در راستای این هدف و برای معرفی سیره عملی پیامبر(ص) و اهل‌بیت معصوم او(ع) گروهی از شیفتگان اهل‌بیت(ع) در حوزه علمیه قم گرد هم آمده و در گستره کتاب‌های بسیاری دست به تحقیقی وسیع زده‌اند که به خواست خداوند مجموعه‌ای ارزشمند را به‌زودی تقدیم امت اسلامی خواهند نمود. آشکار است که در این مجموعه، تنها احادیثی که بیانگر یک شیوه مستمر و عملی مداوم در زندگی ممعصومین(ع) باشد، آورده می‌شود.

اکنون به‌عنوان نمونه‌ای از دریای مواج و گران‌قدر روایات، چهل حدیث از سیره هریک از معصومین(ع) به پیشگاه امت اسلامی عرضه می‌شود. امید که همه ما را چراغ راه و ره‌توشه سفری باشد برای رسیدن به سعادت دنیا و نیک‌بختی آخرت.

چهل حدیثی که پیش روی شماست، گوشه‌ای از فضیلت‌های جاودان و ماندگار زینت عبادت‌گران، امام سجاد(ع) را به شما شیفتگان مکتب اهل‌بیت(ع) می‌آموزد. امید است آشنایی با نمونه‌هایی از سیره رفتاری آن امام معصوم(ع)، رهگشای ما در پیمودن مسیر کمال و عبودیت گردد و توفیق الگوگیری از آن حضرت(ع) پیوسته همراه شما باشد[۲].

نویسنده در فصل اول به بیان 19 حدیث از سیره عبادی امام سجاد(ع) پرداخته است. این احادیث حاوی موضوعات مختلفی از قبیل: بلندخوانی قرآن، شناخت خدا و نعمت‌های او، نماز با بوی خوش، نمازهای امام سجاد(ع)، سیره امام(ع) در نماز شب و... است[۳].

فصل دوم کتاب حاوی سیره مردمی امام سجاد(ع) است و حاوی 7 حدیث (از حدیث 20 تا 26)، در موضوعاتی از قبیل: تواضع امام(ع)، صدقات امام(ع)، امام سجاد(ع) و بینوایان و... است[۴].

سومین فصل با محوریت سیره شخصی و خانوادگی امام(ع) در 14 حدیث، با موضوعاتی از قبیل: خدمت به خانواده، برخورد با نوزاد، مداومت و پشتکار در کارها، برخورد با دانشجو، امام(ع) و ایمان کامل، ادب امام سجاد(ع)، برخورد با بی‌ادب، برخورد امام(ع) با مادر و...مطرح شده است[۵].

وضعیت کتاب

فهرست مطالب در ابتدای اثر آمده است و فهرست منابع در انتهای آن.

پانویس

  1. ر.ک: منابع کتاب، ص80
  2. ر.ک: مقدمه کتاب، ص7-10
  3. ر.ک: متن کتاب، ص12-42
  4. ر.ک: همان، ص45-54
  5. ر.ک: همان، ص56-78

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.

وابسته‌ها