مثير الأحزان: تفاوت میان نسخه‌ها

۲٬۹۸۹ بایت اضافه‌شده ،  ‏۱۰ دسامبر ۲۰۱۶
بدون خلاصۀ ویرایش
جز (جایگزینی متن - '== وابسته‌ها == [[' به '== وابسته‌ها == {{وابسته‌ها}} [[')
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۴۸: خط ۴۸:




==موضوع==
'''مثير الأحزان'''، اثر شیخ نجم‌الدین جعفر بن محمد بن جعفر بن هبةالله بن نما حلی (567-645ق)، کتابی است تاریخی - روائی درباره قیام امام حسین(ع) که به زبان عربی و در اوایل قرن هفتم هجری نوشته شده است.
كتاب مثير الأحزان و منير سبل الأشجان در تاريخ زندگى و شهادت امام حسين عليه السلام و بيان واقعه عاشوراست كه توسط جعفر بن ابى ابراهيم، معروف به ابن نما حلى (م 645) تأليف شده است.


==انگيزه نگارش==
نویسنده در ابتدای کتاب گفته است که چون مقتل‌های موجود مفصل یا موجز است، به نگارش این کتاب پرداختم و آن را متوسط ساختم و «مطالبی در آن گنجاندم که بسیاری از مصنفان از آوردن آن اهمال کردند و مؤلفان از آن غفلت ورزیدند» <ref>ر.ک: اسفندیاری، محمد، ص83</ref>.
مؤلف انگيزه خود از اين تأليف را چنين بيان كرده كه: چون بعضى كتب مقاتل بسيار طولانى بود و در مقابل بعضى بسيار مختصر، اين كتاب را كه حد وسطى از كتب ديگر است نوشتم. وى فقط به بيان روايات تاريخى پرداخته و تحليلى نسبت از خود ارائه نمى دهد. وى گزارش مقتل را به صورت ذكر يك جريان منسجم آورده و اسناد روايات را به طور كامل ذكر نكرده است.  


==محتواى كتاب==
==ساختار==
اين اثر، شامل مقدمه اى در فضائل اهل بيت پيامبر عليهم السلام و فضيلت ذكر مصائب آن بزرگواران و گريه بر آنها و داراى سه مقصد به ترتيب زير است: مقصد اول: گزيده‌اى از زندگى‌نامه امام حسين عليه السلام و سير تحولات تاريخى در بوجود آمدن حادثه غم انگيز كربلا از حركت امام از مدينه تا ورود به كربلا است. مقصد دوم: وقايع روز عاشورا است تا شهادت امام عليه السلام و آغاز اسارت اهل بيت آن حضرت. در پايان اين مقصد رواياتى در پيشگويى شهادت امام و واقعه عاشورا آمده است. مقصد سوم: داستان اسيران تا بازگشت آنان به مدينه را در بر دارد. در اين قسمت خطبه‌هاى امام زين العابدين و ساير اهل بيت عليهم السلام در كوفه و شام و... ذكر شده است.
کتاب با دو مقدمه از عبدالمولی طریحی و نویسنده آغاز و مطالب در سه مقصد، سامان یافته است.
 
در «روضات الجنات» آمده است که شهید ثانی احتمال داده که کتاب حاضر، از آثار ابن نمای حلی نباشد، بلکه تألیف نوه‌اش است که همنام او بود. اما علامه امین در «أعیان الشيعة» این سخن را نادرست شمرده و این کتاب را از آثار او دانسته و گفته است که اصلا معلوم نیست که او، نوه‌ای به نام خودش داشته است <ref>اسفندیاری، محمد، ص83</ref>.
 
==گزارش محتوا==
در مقدمه نخست، شرح حال مختصری از مؤلف ارائه گردیده <ref>ر.ک: مقدمه اول، ص6-10</ref>.
 
در مقدمه نویسنده، به موضوع کتاب اشاره شده است <ref>ر.ک: مقدمه دوم، ص11-15</ref>.
 
مقصد نخست، مشتمل است بر گزارشی از قیام امام تا ورود به کربلا و درباره امور پیش از نبرد روز عاشورا، از قبیل تاریخ ولادت امام حسین(ع) و پیشگویی پیامبر(ص)‌ از‌ شهادت‌ حضرت و سیر حوادث نهضت‌ عاشورا‌ از‌ مرگ معاویه و بیعت‌خواهی یزید و خروج امام(ع) از مدینه تا ورود به کربلا و همچنین شرح فعالیت‌ها و قیام‌ مسلم‌ بن‌ عقیل است <ref>ر.ک: رنجبر، محسن، ص77</ref>.
 
مقصد دوم، درباره رخدادهای در کربلا تا شهادت آن حضرت بوده و به بیان مختصر حوادث‌ روزهای‌ اقامت در کربلا و شب و روز عاشورا و کیفیت نبرد و جانبازی و شهادت اصحاب و بنی‌هاشم و در‌ نهایت،‌ شهادت امام حسین(ع) و برخی از‌ حوادث‌ پس‌ از شهادت حضرت اختصاص یافته است <ref>همان</ref>.
 
مقصد سوم، در شرح وقایعی است که پس از شهادت آن حضرت رخ داد و شرح‌ اسارت اهل‌بیت(ع) به کوفه، شام و بازگشت به مدینه و سخنان حضرت زینب(س) و امام سجاد(ع) و دیگران است <ref>ر.ک: همان؛ اسفندیاری، محمد، ص84</ref>.
 
در مقصد سوم، این مطلب قابل توجه ملاحظه می‌شود: نویسنده گفته است اسیران اهل‌بیت(ع) پس از برگشت از شام به کربلا رفتند و در آنجا جابر بن عبدالله انصاری و دیگران را دیدند که برای زیارت قبر امام حسین(ع) آمده بودند؛ پس همگی در آنجا به عزاداری پرداختند. احتمالا نویسنده در این مطلب از سید بن طاووس در کتاب «لهوف» که چند سال پیش از این کتاب تألیف شده، پیروی کرده است <ref>ر.ک: اسفندیاری، محمد، ص83</ref>.
 
==وضعیت کتاب==
فهرست مطالب و اسامی انبیاء(ع) و ائمه(ع) در انتهای کتاب آمده است.
 
در پاورقی‌ها علاوه بر ذکر منابع و اشاره به نسخ مختلف کتاب، به تشریح و توضیح برخی از مطالب متن پرداخته شده است.
 
==پانویس ==
<references />
 
==منابع مقاله==
# مقدمه و متن کتاب.
# اسفندیاری، محمد، «کتاب‌شناسی تاریخی امام حسین(ع)؛ به ضمیمه امام حسین(ع) در الذريعة»، سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، 1380.
# رنجبر، محسن، «سیری در مقتل‌نویسی و تاریخ‌نگاری عاشورا از آغاز تا عصر حاضر(2)»، پایگاه مجلات تخصصی نور، مجله تاریخ اسلام در آینه پژوهش، شماره 15، پاییز 1386 (38 صفحه، از 53 تا 90)، به آدرس:
http://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/315603




۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش