حکمرانی علم: دانشمندان چگونه راهبری می‌شوند؟: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۵: خط ۲۵:
| پیش از =
| پیش از =
}}
}}
'''حکمرانی علم: دانشمندان چگونه راهبری می‌شوند؟''' تألیف حسین قلی‌پور؛ یکی از آخرین و جدیدترین حوزه‌های مربوط به حکمرانی، حوزۀ نوپدید حکمرانی علم است که قدمتی بیش از دو دهه ندارد. حکمرانی علم، رهیافت حکمرانی را به مطالعات اجتماعی علم افزوده و حوزۀ جدیدی را خلق کرده است که تفاوت‌های جدی و عمده‌ای با دیگر حوزه‌های مطالعات اجتماعی علم مانند مطالعات علم و فناوری، جامعه‌شناسی و روان‌شناسی علم داشته و مختصات خود را داراست.
'''حکمرانی علم: دانشمندان چگونه راهبری می‌شوند؟''' تألیف [[قلی‌پور، حسین|حسین قلی‌پور]]؛ یکی از آخرین و جدیدترین حوزه‌های مربوط به حکمرانی، حوزۀ نوپدید حکمرانی علم است که قدمتی بیش از دو دهه ندارد. حکمرانی علم، رهیافت حکمرانی را به مطالعات اجتماعی علم افزوده و حوزۀ جدیدی را خلق کرده است که تفاوت‌های جدی و عمده‌ای با دیگر حوزه‌های مطالعات اجتماعی علم مانند مطالعات علم و فناوری، جامعه‌شناسی و روان‌شناسی علم داشته و مختصات خود را داراست.


==ساختار==
==ساختار==
خط ۳۹: خط ۳۹:
این کتاب ضمن بررسی ادبیات علمی حوزۀ حکمرانی علم، این موضوع را از طریق به‌کارگیری رهیافت حکمرانی در مطالعات اجتماعی علم با محوریت کلان‌مسئلۀ این حوزه پی گرفته است.
این کتاب ضمن بررسی ادبیات علمی حوزۀ حکمرانی علم، این موضوع را از طریق به‌کارگیری رهیافت حکمرانی در مطالعات اجتماعی علم با محوریت کلان‌مسئلۀ این حوزه پی گرفته است.


در بخش اول با توجه به نوبودن مفهوم حکمرانی و همچنین پراکندگی آرا، ابتدا با استناد به نظریه‌های موجود، تلقی نویسنده به‌تفصیل در باب این مفهوم ارائه شده تا با این تلقی بخش بعدی که بخش اصلی کتاب است، آغاز شود. در بخش دوم که از چند فصل تشکیل شده، مباحث خاص حکمرانی علم را ارائه می‌دهد. فصل دوم که اولین فصل این بخش است، در جستجوی یک تعریف برگزیده از حکمرانی علم است و تفاوت‌های آن را با حوزه‌ها و مفاهیم مشابه تبیین می‌کند. فصل سوم ساختارهای متداول علم در دنیا را ارائه داده و مختصات هر یک را تبیین می‌کند. فصل چهارم می‌کوشد برای اولین بار در دنیا ابزارهای حکمرانی علم را فهرست کند و کارکرد هر کدام از آنها و نقشی را که می‌توانند در حکمرانی علم ایفا کنند، نشان دهد. فصل پنجم نیز شاخص‌های حکمرانی علم را بیان می‌کند. برخی از شاخص‌های مرسوم علم‌سنجی، نقش حکمرانی را ایفا می‌کنند و بارزتر از دیگر شاخص‌ها هستند. از این‌رو با رهیافت حکمرانی این شاخص‌ها تبیین می‌شوند. فصل ششم نیز برای نخستین بار نهادهای حکمرانی علم و سازوکارهایی که تاکنون برای راهبری علم به کار گرفته‌اند را ارائه می‌دهد. در نهایت در فصل پایانی کتاب کوشیده شده تصویری از موقعیت حکمرانی علم در گسترۀ جهانی ارائه شود تا کلیت فضای حکمرانی علم‌ در این گستره درک شود.<ref> [https://literaturelib.com/books/5424 ر.ک: پایگاه کتابخانه تخصصی ادبیات]</ref>
در بخش اول با توجه به نوبودن مفهوم حکمرانی و همچنین پراکندگی آرا، ابتدا با استناد به نظریه‌های موجود، تلقی نویسنده به‌تفصیل در باب این مفهوم ارائه شده تا با این تلقی بخش بعدی که بخش اصلی کتاب است، آغاز شود.  
 


در بخش دوم که از چند فصل تشکیل شده، مباحث خاص حکمرانی علم را ارائه می‌دهد. فصل دوم که اولین فصل این بخش است، در جستجوی یک تعریف برگزیده از حکمرانی علم است و تفاوت‌های آن را با حوزه‌ها و مفاهیم مشابه تبیین می‌کند. فصل سوم ساختارهای متداول علم در دنیا را ارائه داده و مختصات هر یک را تبیین می‌کند. فصل چهارم می‌کوشد برای اولین بار در دنیا ابزارهای حکمرانی علم را فهرست کند و کارکرد هر کدام از آنها و نقشی را که می‌توانند در حکمرانی علم ایفا کنند، نشان دهد. فصل پنجم نیز شاخص‌های حکمرانی علم را بیان می‌کند. برخی از شاخص‌های مرسوم علم‌سنجی، نقش حکمرانی را ایفا می‌کنند و بارزتر از دیگر شاخص‌ها هستند. از این‌رو با رهیافت حکمرانی این شاخص‌ها تبیین می‌شوند. فصل ششم نیز برای نخستین بار نهادهای حکمرانی علم و سازوکارهایی که تاکنون برای راهبری علم به کار گرفته‌اند را ارائه می‌دهد. در نهایت در فصل پایانی کتاب کوشیده شده تصویری از موقعیت حکمرانی علم در گسترۀ جهانی ارائه شود تا کلیت فضای حکمرانی علم‌ در این گستره درک شود.<ref> [https://literaturelib.com/books/5424 ر.ک: پایگاه کتابخانه تخصصی ادبیات]</ref>
==پانويس ==
==پانويس ==
<references />
<references />