رسالة في أن القرآن غير مخلوق: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۵: خط ۲۵:
| پیش از =  
| پیش از =  
}}
}}
'''رسالة في أن القرآن غير مخلوق'''، از آثار حافظ و محدث حنبلی خراسانی بغدادی قرن سوم هجری قمری، [[ابواسحاق ابراهیم بن اسحاق حربی]] (198-285ق)، اثری روایی است که مسئله اعتقادی، کلامی و جنجالی «خلق قرآن» را توضیح می‌دهد و مخلوق شمردن قرآن را بدعت می‌داند. در پایان کتاب، نامه محدث نامدار و پیشوای حنبلیان قرن سوم هجری قمری، [[ابوعبدالله احمد بن محمد بن حنبل بن هلال شیبانى مروزى]]، مشهور به [[احمد بن حنبل]] (164-241ق)، به خلیفه عباسی، [[متوکّل]]، ضمیمه شده است. پژوهشگر معاصر، [[علی بن عبدالعزیز بن علی شبل]]، این کتاب را تصحیح کرده و برای آن مقدمه نوشته و تعلیقاتی بر آن افزوده است.
'''رسالة في أن القرآن غير مخلوق'''، از آثار حافظ و محدث حنبلی خراسانی بغدادی قرن سوم هجری قمری، [[ابواسحاق ابراهیم بن اسحاق حربی]] (198-285ق)، اثری روایی است که مسئله اعتقادی، کلامی و جنجالی «خلق قرآن» را توضیح می‌دهد و مخلوق شمردن قرآن را بدعت می‌داند. در پایان کتاب، نامه محدث نامدار و پیشوای حنبلیان قرن سوم هجری قمری، [[ابن حنبل، احمد بن محمد|ابوعبدالله احمد بن محمد بن حنبل بن هلال شیبانى مروزى]]، مشهور به [[احمد بن حنبل]] (164-241ق)، به خلیفه عباسی، متوکّل، ضمیمه شده است. پژوهشگر معاصر، [[شبل، علی عبدالعزیز|علی بن عبدالعزیز بن علی شبل]]، این کتاب را تصحیح کرده و برای آن مقدمه نوشته و تعلیقاتی بر آن افزوده است.


==هدف و روش==
==هدف و روش==
* [[ابواسحاق حربی]] بدون هیچ مقدمه‌ای وارد اصل مطلب شده و به نقل روایات پرداخته است.
* [[حربی، ابراهیم بن اسحاق|ابواسحاق حربی]] بدون هیچ مقدمه‌ای وارد اصل مطلب شده و به نقل روایات پرداخته است.
* [[علی بن عبدالعزیز بن علی شبل]] با آوردن مقدمه‌ای برگرفته از مقدمه [[لالکایی]] بر کتابش، [[شرح أصول اعتقاد أهل السنة و الجماعة]]، تأکید کرده است که این اثر و نامه ضمیمه، هر دو بیانگر این موضوع است که اعتقاد به مخلوق بودن قرآن، بدعت است و انکار کلام خدای متعال<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ص5-7</ref>.
* [[شبل، علی عبدالعزیز|علی بن عبدالعزیز بن علی شبل]] با آوردن مقدمه‌ای برگرفته از مقدمه [[طبری لالکایی، هبة‌الله بن حسن|لالکایی]] بر کتابش، [[شرح أصول اعتقاد أهل السنة و الجماعة من الكتاب و السنة و إجماع الصحابة و التابعين من بعدهم|شرح أصول اعتقاد أهل السنة و الجماعة]]، تأکید کرده است که این اثر و نامه ضمیمه، هر دو بیانگر این موضوع است که اعتقاد به مخلوق بودن قرآن، بدعت است و انکار کلام خدای متعال<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ص5-7</ref>.


==ساختار و محتوا==
==ساختار و محتوا==
[[ابواسحاق حربی]] در «رسالة في أن القرآن غير مخلوق»، تعداد 11 روایت را با سند نقل کرده است. [[احمد بن حنبل]] نیز همین موضوع را در نامه به [[متوکّل عباسی]]، با ذکر احادیث مسند و مقداری توضیح عرضه کرده است.
[[حربی، ابراهیم بن اسحاق|ابواسحاق حربی]] در «رسالة في أن القرآن غير مخلوق»، تعداد 11 روایت را با سند نقل کرده است. [[احمد بن حنبل]] نیز همین موضوع را در نامه به متوکّل عباسی، با ذکر احادیث مسند و مقداری توضیح عرضه کرده است.


==نمونه مباحث==
==نمونه مباحث==