البر و الصلة (مروزی): تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
جز (جایگزینی متن - '= ' به '=')
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۵: خط ۲۵:
| پیش از =  
| پیش از =  
}}
}}
'''كتاب البِرّ و الصلة'''، تألیف محدّث موثق قرن دوم و سوم قمری، [[حسین بن حسن مروزی]] (درگذشته 246ق)، مجموعه روایاتی است که بر فضیلت نیکوکاری و به‌ویژه نیکی به والدین، خویشان و ارحام دلالت می‌کند. پژوهشگر معاصر، [[محمد‌سعید‌ بن محمد‌حسن بخاری]] این کتاب را تحقیق و تصحیح کرده و برای آن مقدمه‌ای ارزشمند و روشمند نوشته و به معرفی نویسنده و کتابش پرداخته و همچنین منابع و اسناد روایات مورد بحث را استخراج کرده و همه رجال مطرح‌شده را شناسانده است.
'''كتاب البِرّ و الصلة'''، تألیف محدّث موثق قرن دوم و سوم قمری، [[مروزی، حسین بن حسن|حسین بن حسن مروزی]] (درگذشته 246ق)، مجموعه روایاتی است که بر فضیلت نیکوکاری و به‌ویژه نیکی به والدین، خویشان و ارحام دلالت می‌کند. پژوهشگر معاصر، [[بخاری، محمد‌سعید‌بن محمد‌حسن|محمد‌سعید‌ بن محمد‌حسن بخاری]] این کتاب را تحقیق و تصحیح کرده و برای آن مقدمه‌ای ارزشمند و روشمند نوشته و به معرفی نویسنده و کتابش پرداخته و همچنین منابع و اسناد روایات مورد بحث را استخراج کرده و همه رجال مطرح‌شده را شناسانده است.


==هدف و روش==
==هدف و روش==
* [[محمد‌سعید‌ بن محمد‌حسن بخاری]] با تأکید بر قدمت کتاب حاضر، افزوده است: این اثر، تصویری واقعی از سرآغازهای تألیف و تصنیف در موضوع سنت مطهر نبوی(ص) در ابتدای قرن دوم هجری و روش نگارش در آن دوران را نشان می‌دهد. این کتاب مقدمه ندارد تا انگیزه و روش نویسنده و مسائلی همانند آن، روشن شود<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ص29</ref>.
* [[بخاری، محمد‌سعید‌بن محمد‌حسن|محمد‌سعید‌ بن محمد‌حسن بخاری]] با تأکید بر قدمت کتاب حاضر، افزوده است: این اثر، تصویری واقعی از سرآغازهای تألیف و تصنیف در موضوع سنت مطهر نبوی(ص) در ابتدای قرن دوم هجری و روش نگارش در آن دوران را نشان می‌دهد. این کتاب مقدمه ندارد تا انگیزه و روش نویسنده و مسائلی همانند آن، روشن شود<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ص29</ref>.


==ساختار و محتوا==
==ساختار و محتوا==
* در این اثر، تعداد 351 روایت از احادیث پیامبر(ص)، صحابه و تابعان درباره نیکی به والدین در زمان حیات و بعد از مرگ آنان و پرهیز از عقوق آنها، صله رحم و اجتناب از قطع آن، صدقه به نزدیکان و ارحام و ایتام و مساکین و همسایگان و... آمده است<ref>ر.ک: همان، ص23</ref>.
* در این اثر، تعداد 351 روایت از احادیث پیامبر(ص)، صحابه و تابعان درباره نیکی به والدین در زمان حیات و بعد از مرگ آنان و پرهیز از عقوق آنها، صله رحم و اجتناب از قطع آن، صدقه به نزدیکان و ارحام و ایتام و مساکین و همسایگان و... آمده است<ref>ر.ک: همان، ص23</ref>.
* [[محمد‌سعید‌ بن محمد‌حسن بخاری]] نوشته: عناوین دهگانه‌ای که نویسنده برای باب‌های اثرش برگزیده، جزیی و دقیق نیست و اجمال دارد و تصویر روشنی از محتوای کتاب و آداب و احکام روایات ارائه نمی‌کند و به همین جهت، فهرست جدیدی برای آن تنظیم کردم. نویسنده هیچ روشی در نظم و ترتیب عرضه روایات ندارد<ref>ر.ک: همان، ص30</ref>. گفتنی است: از نشانه‌های آشفتگی این اثر، آن است که نویسنده، بدون مقدمه و هیچ توضیح و عنوانی، 56 روایت را آورده و بعد از آن، اولین عنوان و باب کتابش را ذکر کرده است<ref>ر.ک: متن کتاب، ص30</ref>.
* [[بخاری، محمد‌سعید‌بن محمد‌حسن|محمد‌سعید‌ بن محمد‌حسن بخاری]] نوشته: عناوین دهگانه‌ای که نویسنده برای باب‌های اثرش برگزیده، جزیی و دقیق نیست و اجمال دارد و تصویر روشنی از محتوای کتاب و آداب و احکام روایات ارائه نمی‌کند و به همین جهت، فهرست جدیدی برای آن تنظیم کردم. نویسنده هیچ روشی در نظم و ترتیب عرضه روایات ندارد<ref>ر.ک: همان، ص30</ref>. گفتنی است: از نشانه‌های آشفتگی این اثر، آن است که نویسنده، بدون مقدمه و هیچ توضیح و عنوانی، 56 روایت را آورده و بعد از آن، اولین عنوان و باب کتابش را ذکر کرده است<ref>ر.ک: متن کتاب، ص30</ref>.


==نمونه مباحث==
==نمونه مباحث==