مشارکت اجتماعی زنان از منظر قرآن و روایات: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۴: خط ۲۴:
| پیش از =  
| پیش از =  
}}
}}
'''مشارکت اجتماعی زنان از منظر قرآن و روایات''' عنوان کتاب یک جلدی [[سیدی‌جربندی، رقیه|سیده رقیه سیدی جربندی]] است با موضوع زنان و اسلام(مسائل اجتماعی و اخلاقی زنان و... ).
'''مشارکت اجتماعی زنان از منظر قرآن و روایات'''، عنوان کتاب یک جلدی [[سیدی‌ جربندی، رقیه|سیده رقیه سیدی جربندی]] است با موضوع زنان و اسلام (مسائل اجتماعی و اخلاقی زنان و...).


هدف این تحقیق پاسخ دادن به این سئوال است که زن چگونه و تا چه اندازه می‌تواند در جامعه نقش آفرینی داشته باشد.<ref>ر.ک: مقدمه کتاب، ص29</ref>
هدف این تحقیق، پاسخ دادن به این سؤال است که زن چگونه و تا چه اندازه می‌تواند در جامعه نقش‌آفرینی داشته باشد<ref>ر.ک: مقدمه، ص29</ref>.


پژوهش در این موضوع که آیا اساساً اسلام، شرکت زنان را در فعالیت هاي مختلف اجتماعی جایز می‌داند و در صورت مثبت بودن پاسخ، حدود این مشارکت چیست؟ از اهمیت ویژه اي برخوردار می‌باشد. نویسنده در این اثر ابتدا، مبانی مشارکت اجتماعی را بررسی می‌کند و سپس به این نکته می‌پردازد که چگونه قرآن و سنّت درباره مشارکت اجتماعی زنان به عنوان مسأله‌اي جدي در زندگی انسان، داوري و حکم می‌کند. بی‌گمان این موضوع، به ویژه در سالهاي اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است، ولی متأسفانه از حد تألیف چند کتاب درباره حقوق زن و یا ارائه چند مقاله در کنفرانسها، سمینارهاي ادواري و مجلّات، فراتر نرفته است و هیچیک از این سمینارها و نگارشها نیز پاسخی قطعی به این معضل نداده و به گونه‌اي جامع به آن نپرداخته است.<ref>ر.ک: همان، ص27-28</ref>
پژوهش در این موضوع که آیا اساساً اسلام، شرکت زنان را در فعالیت‌های مختلف اجتماعی جایز می‌داند و در صورت مثبت بودن پاسخ، حدود این مشارکت چیست؟ از اهمیت ویژه‌ای برخوردار می‌باشد. نویسنده در این اثر، ابتدا، مبانی مشارکت اجتماعی را بررسی می‌کند و سپس به این نکته می‌پردازد که چگونه قرآن و سنّت درباره مشارکت اجتماعی زنان به‌عنوان مسئله‌ای جدی در زندگی انسان، داوری و حکم می‌کند. بی‌گمان این موضوع، به‌ویژه در سال‌های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است، ولی متأسفانه از حد تألیف چند کتاب درباره حقوق زن و یا ارائه چند مقاله در کنفرانس‌ها، سمینارهای ادواری و مجلات، فراتر نرفته است و هیچ‌یک از این سمینارها و نگارش‌ها نیز پاسخی قطعی به این معضل نداده و به‌گونه‌ای جامع به آن نپرداخته است<ref>ر.ک: همان، ص27-28</ref>.


در بین محقّقان متأخّر عرب تنها «[[شمس‌الدین، محمدمهدی|محمدمهدي شمس‌الدین]]» کتابی با نام «[[مسائل حرجة في فقه المرأة]]» نوشته که به برخی مباحث مورد نظر در این کتاب پرداخته است. البتّه برخی از پژوهشگران حوزه و دانشگاه از جمله آقاي [[مهریزی، مهدی|مهریزي]] در کتاب «[[زن در اندیشه اسلامی]]» و خانم دکتر [[سهیلا جلالی]] در کتاب «[[زن مسلمان، پرده نشینی یا حضور اجتماعی]]» به بعضی از زوایاي بحث پرداخته‌اند و نویسنده این کتاب نیز از نوشته‌هاي ایشان بسیار بهره برده.<ref>ر.ک: همان، ص28</ref>
در بین محقّقان متأخّر عرب تنها «[[شمس‌الدین، محمدمهدی|محمدمهدی شمس‌الدین]]» کتابی با نام «[[مسائل حرجة في فقه المرأة]]» نوشته که به برخی مباحث مورد نظر در این کتاب پرداخته است. البته برخی از پژوهشگران حوزه و دانشگاه از جمله آقای [[مهریزی، مهدی|مهریزی]] در کتاب «[[زن در اندیشه اسلامی]]» و خانم دکتر [[سهیلا جلالی]] در کتاب «[[زن مسلمان، پرده‌نشینی یا حضور اجتماعی]]» به بعضی از زوایای بحث پرداخته‌اند و نویسنده این کتاب نیز از نوشته‌های ایشان بسیار بهره برده است<ref>ر.ک: همان، ص28</ref>.


نویسنده درباره شیوه کارش در تألیف این اثر می‌نویسد: ما در این مجموعه قصد نداریم موقعیت زن را در بخشی از جامعه اسلامی به صورت عینی بررسی کنیم و یا تحت تأثیر جوسازي غربیها زن را همچون مردان و همپاي او بدانیم؛ بلکه در صددیم نصوص اصلی دینی را بررسی کنیم و نظراسلام را درباره مشارکت اجتماعی زنان و حیطه آن از درون این نصوص دریابیم . گفتنی است در تبیین و تفسیر آیات و احادیث به آراي مختلف گرایش نداشته و بنابراین با دید فقهی نیز به مسأله نپرداخته‌ایم. در این زمینه نوشته‌هاي مستقلّی که این جهات و جوانب را لحاظ کند، نیز محدود می‌باشد و در دست نیست. به این ترتیب ابتدا آیات و احادیثی را که به طور مستقیم یا غیرمستقیم با موضوع مورد پژوهش مرتبط است، جدا و سپس سعی کرده‌ ایم با توجه به تحلیل ساختاري و شیوه آرایش عناصر پیام، وجوه پنهان پیام خداوند و معصومان(ع) را دریابیم. سپس از سیره و تقریر معصومان(ع)، در تأیید مطلب بهره گرفته و در نهایت به نتایجی دست یافته‌ایم، به طوري که آن چه را قرآن می‌پذیرد، سنّت نیز ملزم به تصدیق آن است.<ref>ر.ک: همان</ref>
نویسنده درباره شیوه کارش در تألیف این اثر می‌نویسد: ما در این مجموعه قصد نداریم موقعیت زن را در بخشی از جامعه اسلامی به‌صورت عینی بررسی کنیم و یا تحت تأثیر جوسازی غربی‌ها زن را همچون مردان و هم‌پای او بدانیم، بلکه درصددیم نصوص اصلی دینی را بررسی کنیم و نظراسلام را درباره مشارکت اجتماعی زنان و حیطه آن از درون این نصوص دریابیم . گفتنی است در تبیین و تفسیر آیات و احادیث به آرای مختلف گرایش نداشته و بنابراین با دید فقهی نیز به مسئله نپرداخته‌ایم. در این زمینه نوشته‌های مستقلّی که این جهات و جوانب را لحاظ کند، نیز محدود می‌باشد و در دست نیست. به این ترتیب ابتدا آیات و احادیثی را که به‌طور مستقیم یا غیر مستقیم با موضوع مورد پژوهش مرتبط است، جدا و سپس سعی کرده‌‌ایم با توجه به تحلیل ساختاری و شیوه آرایش عناصر پیام، وجوه پنهان پیام خداوند و معصومان(ع) را دریابیم. سپس از سیره و تقریر معصومان(ع)، در تأیید مطلب بهره گرفته و در نهایت به نتایجی دست یافته‌ایم؛ به‌طوری‌که آنچه را قرآن می‌پذیرد، سنّت نیز ملزم به تصدیق آن است<ref>ر.ک: همان</ref>.


==پانویس==
==پانویس==
<references />
<references/>


==منبع مقاله==
==منابع مقاله==
مقدمه کتاب.
مقدمه.


==وابسته‌ها==
==وابسته‌ها==
خط ۴۷: خط ۴۷:
[[رده:قرآن و مباحث دیگر]]
[[رده:قرآن و مباحث دیگر]]
[[رده:مقالات آبان 01 یقموری]]
[[رده:مقالات آبان 01 یقموری]]
[[رده:مقالات بازبینی نشده1]]
[[رده:مقالات بازبینی شده آبان 01]]
[[رده:مقالات بازبینی شده2 آبان 1401]]
[[رده:مقالات بازبینی شده2 آبان 1401]]
۱٬۴۸۲

ویرایش