معرفت قرآنی: تفاوت میان نسخه‌ها

۸۰ بایت اضافه‌شده ،  ‏۱۲ نوامبر ۲۰۲۲
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۵: خط ۲۵:
| پیش از =  
| پیش از =  
}}
}}
'''معرفت قرآنی''' مجموعه‌ای است 5 جلدی که از مجموعه نویسندگان که به مناسبت همایش بزرگداشت آیت‌الله معرفت تهیه و چاپ شده است.
'''معرفت قرآنی'''، مجموعه‌ای است 5 جلدی، اثر گروهی از نویسندگان که به‌مناسبت همایش بزرگداشت آیت‌الله معرفت تهیه و چاپ شده است.


در مقدمه دبیر همایش، علی نصیری درباره کتاب و محتوای آن می‌خوانیم: پس از ارتحال استاد در دى‌ماه سال 1385، برگزارى كنگره بزرگداشت ايشان با همت پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامى در دستور كار گروه قرآن‌پژوهى پژوهشگاه قرار گرفت و مقرر شد آثار علمى درخورى در سه حوزه فراهم گردد كه عبارتند از:
در مقدمه دبیر همایش، علی نصیری، درباره کتاب و محتوای آن می‌خوانیم: پس از ارتحال استاد در دى‌ماه سال 1385، برگزارى کنگره بزرگداشت ایشان با همت پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامى در دستور کار گروه قرآن‌پژوهى پژوهشگاه قرار گرفت و مقرر شد آثار علمى درخورى در سه حوزه فراهم گردد که عبارتند از:
# یادنامه استاد معرفت که به معرفى شخصیت علمى و معنوى ایشان از نگاه اندیش‌وران و صاحب‌نظران اختصاص دارد.
# مجموعه‌اى از مقالات و گفتارهاى استاد معرفت که پیش از این منتشر نشده و حاوى دیدگاه‌هاى جدید ایشان در حوزه تفسیر قرآن و قرآن‌پژوهى است.
# مجموعه‌اى از مقالات صاحب‌نظران که آثار، آرا و اندیشه‌هاى استاد معرفت را مورد بررسى و بازکاوى قرار ‌دهد.


1. يادنامه استاد معرفت كه به معرفى شخصيت علمى و معنوى ايشان از نگاه انديش‌وران و صاحب‌نظران اختصاص دارد.
جلد نخست این مجموعه حاوى مصاحبه و گفتارهاى آیات عظام: مکارم شیرازى، سبحانى، استادى و آصفى درباره استاد معرفت و پاره‌اى از مقالات علمى درباره خدمات علمى و نقش استاد معرفت در دفاع از فرهنگ و مبانى تشیع و گفتارهایى از ایشان در همین زمینه است.


2. مجموعه‌اى از مقالات و گفتارهاى استاد معرفت كه پيش از اين منتشر نشده و حاوى ديدگاه‌هاى جديد ايشان در حوزه تفسير قرآن و قرآن‌پژوهى است.
در جلد دوم، 34 مقاله و نگاشته از آثار انتشارنیافته استاد در زمینه‌هاى تفسیر، معارف قرآن، علوم قرآنى و دیگر موضوعات منعکس شده است.


3. مجموعه‌اى از مقالات صاحب‌نظران كه آثار، آرا و انديشه‌هاى استاد معرفت را مورد بررسى و بازكاوى قرار دهد.
جلد سوم، چهارم و پنجم، به انعکاس 65 مقاله تحقیقى که توسط صاحب‌نظران و قرآن‌پژوهان کشور فراهم آمده، اختصاص یافته است. این مقالات در پنج حوزه ذیل به بررسى دیدگاه‌ها و اندیشه‌هاى مرحوم استاد معرفت پرداخته‌اند:
# بررسى توصیفى و تحلیلى آثار استاد، شامل: کتاب‌هاى «التفسير الأثري الجامع»، «التمهيد في علوم القرآن»، «التفسير و المفسرون» و...
# بررسى دیدگاه‌هاى استاد معرفت در زمینه قرآن‌شناخت از قبیل: تحریف‌ناپذیرى قرآن، بررسى مسئله قرائات، بررسى مسئله اعجاز، بررسى مسئله نسخ و...
# بررسى دیدگاه‌هاى استاد معرفت در زمینه تفسیرشناخت از قبیل: تفسیر صحابه و تابعان، تأویل و تفسیر قرآن، تفسیر به رأى و...
# استاد معرفت و عرصه‌هاى نو در حوزه قرآن از قبیل: زبان قرآن، تاریخ‌گذارى قرآن و...
# استاد معرفت و مباحث میان‌رشته‌اى و تطبیقى از قبیل: رابطه قرآن و فقه، اقتصاد قرآنى و...  


جلد نخست اين مجموعه حاوى مصاحبه و گفتارهاى آيات عظام: مكارم شيرازى،  سبحانى،  استادى و  آصفى درباره استاد معرفت و پاره‌اى از مقالات علمى درباره خدمات علمى و نقش استاد معرفت در دفاع از فرهنگ و مبانى تشيع، و گفتارهايى از ايشان در همين زمينه است.
این مقالات گرچه با عطف توجه به دیدگاه‌هاى استاد معرفت(ره) تدوین یافته‌اند، اما ازآنجاکه اشراب مباحث قرآنى در سراسر مقاله‌ها جزو درخواست‌هاى مؤکد کنگره بوده، جدیدترین آموزه‌ها در عرصه مطالعات قرآنى در آنها انعکاس یافته و از این منظر براى کلیه علاقه‌مندان به این دست از مباحث، به‌عنوان یکى از منابع ارزشمند محسوب مى‌شوند.


در جلد دوم 34 مقاله و نگاشته از آثار انتشار نيافته استاد در زمينه‌هاى تفسير، معارف قرآن، علوم قرآنى و ديگر موضوعات منعكس شده است.
تذکار این نکته لازم است که این مجموعه پنج جلدى و به‌ویژه مقالات علمى که افزون بر جلد نخست، در سه جلد سوم تا پنجم انعکاس یافته، بدون فراخوان عمومى و صرفاً به‌صورت سفارشى، طى هفت ماه از اردیبهشت تا آبان‌ماه سال 1386 فراهم آمده و پس از طى مراحل مختلف آماده‌سازى در آستانه دومین سال ارتحال استاد معرفت(ره) در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفته است<ref>ر.ک: یادداشت دبیر همایش، ص23-25</ref>.
 
جلد سوم، چهارم و پنجم به انعكاس 65 مقاله تحقيقى كه توسط صاحب‌نظران و قرآن‌پژوهان كشور فراهم آمده، اختصاص يافته است. اين مقالات در پنج حوزه ذيل به بررسى ديدگاه‌ها و انديشه‌هاى مرحوم استاد معرفت پرداخته‌اند:
 
1. بررسى توصيفى و تحليلى آثار استاد شامل كتاب‌هاى  التفسير الاثرى الجامع،  التمهيد فى علوم القرآن،  التفسير و المفسرون و...
 
2. بررسى ديدگاه‌هاى استاد معرفت در زمينه قرآن‌شناخت از قبيل: تحريف‌ناپذيرى قرآن، بررسى مسأله قرائات، بررسى مسأله اعجاز، بررسى مسأله نسخ و...
 
3. بررسى ديدگاه‌هاى استاد معرفت در زمينه تفسير شناخت از قبيل: تفسير صحابه و تابعان، تأويل و تفسير قرآن، تفسير به رأى و...
 
4. استاد معرفت و عرصه‌هاى نو در حوزه قرآن از قبيل: زبان قرآن، تاريخ‌گذارى قرآن و...
 
5. استاد معرفت و مباحث ميان رشته‌اى و تطبيقى از قبيل: رابطه قرآن و فقه، اقتصاد قرآنى و....
 
اين مقالات گرچه با عطف توجه به ديدگاه‌هاى استاد معرفت (ره) تدوين يافته‌اند، اما از آنجا كه اشراب مباحث قرآنى در سراسر مقاله‌ها جزو درخواست‌هاى موكد كنگره بوده، جديدترين آموزه‌ها در عرصه مطالعات قرآنى در آنها انعكاس يافته و از اين منظر براى كليه علاقمندان به اين دست از مباحث، به عنوان يكى از منابع ارزشمند محسوب مى‌شوند.
 
تذكار اين نكته لازم است كه اين مجموعه پنج جلدى و به‌ويژه مقالات علمى كه افزون بر جلد نخست، در سه جلد سوم تا پنجم انعكاس يافته بدون فراخوان عمومى و صرفاً به صورت سفارشى، طى هفت ماه از ارديبهشت تا آبان ماه سال 1386 فراهم آمده و پس از طى مراحل مختلف آماده‌سازى در آستانه دومين سال ارتحال استاد معرفت (ره) در اختيار علاقمندان قرار گرفته است.<ref>ر.ک: مقدمه کتاب، ص23-25</ref>


==پانویس==
==پانویس==
<references />
<references/>


==منبع مقاله==
==منابع مقاله==
یادداشت دبیر همایش.


==وابسته‌ها==
==وابسته‌ها==
خط ۶۴: خط ۵۷:
[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده:مقالات آبان 01 یقموری]]
[[رده:مقالات آبان 01 یقموری]]
[[رده:مقالات بازبینی نشده1]]
[[رده:مقالات بازبینی شده آبان 01]]
[[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
[[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
۱٬۴۸۲

ویرایش