شرح خطبه حضرت زهرا علیهاالسلام: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
(صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR34831J1.jpg | عنوان = شرح خطبه حضرت زهرا علیها السلام...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۵: خط ۲۵:
| پیش از =  
| پیش از =  
}}
}}
لطفا از اینجا شروع به نوشتن کنید.
 
==پانویس ==
'''شرح خطبه حضرت زهرا(ع)'''، نوشته عزالدین حسینی زنجانی (1392-1299ش) است که به‌همراه شرح سخنان حضرت(س) با زنان مدینه، چاپ شده است. نویسنده در آغاز، بحث سندی درباره خطبه انجام داده است، آن‌گاه قضیه باغ فدک را که زمینه‌ساز سخن حضرت است، دنبال می‌کند. وی مفردات خطبه، به‌ویژه حمد و شکر را توضیح می‌دهد و مفهوم نعمت و بازتاب آن در کلام غزالی و فخر رازی و... را دنبال می‌کند<ref>ر.ک: متن کتاب، ص‌97-25</ref>.
<references/>
 
نویسنده از رویکرد فلسفی در توضیح مفهوم توحید و صفت‌های الهی بهره گرفته است، آنگاه بحث تاریخی شرک را در جهان عرب پیش از اسلام ارائه داده و مرتبت‌های توحید را به‌همراه فطرت و گونه‌های آن و نظم در آفرینش تشریح کر‌ده است<ref>ر.ک: همان، ص‌218-125</ref>.
 
قدرت و اراده در پروردگار و انسان در کنار بی‌نیازی خداوند و رازی که در آفرینش پنهان است و هدفی که از آن در نظر ربوبی بوده است، بحث بعدی نویسنده را شکل داده است‏<ref>ر.ک: همان، ص‌251-218</ref>.
 
وی پس از بحث توحید، به نبوت – به‌ویژه پیامبری حضرت محمد(ص) - ‌پرداخته است و سر خاتمیت را به‌همراه میزان‌های سه‌گانه تعادل، تلازم و تعاند در انبیا توضیح داده است. در ادامه از حقیقت آدمی و بعدهای متضاد او و مسئله هبوط وی بر زمین و پیمودن راه تکامل با کمک عبودیت و التزام به شریعت و مفهوم شرک سخن گفته است<ref>ر.ک: همان، ص‌348-251</ref>.
 
نویسنده، مفهوم‌های نماز، روزه و صبر و یاری‌جستن از آن‌ها، اشاعه معروف، پیشه‌کردن خوی و رفتار نیکو، صله رحم، وفای به نذر، دوری‌جستن از ستم‌پیشگی، عدالت‌ورزی و حکمرانی دینی را که در خطبه حضرت فاطمه(س) آمده است، شرح داده است‏<ref>ر.ک: همان، ص‌407-348</ref>.
 
او بحث را با خطاب حضرت فاطمه(س) به مردم مدینه ادامه می‌دهد و نگاهی به بعثت پیامبر(ص)، جغرافیای جزیرةالعرب، تعصب‌های قبیله‌ای و خصلت‌های دیگر عرب جاهلی ‌افکنده، آنگاه رادمردی‌های امیر مؤمنان(ع) را در تحکیم پایه‌های اسلام گوشزد کرده و بازگشت عرب را همچون بنی‌اسرائیل به سنت‌های جاهلیت توضیح داده است<ref>ر.ک: همان، ص‌495-407</ref>.
 
در ادامه به توصیف چهره‌های شناخته‌شده صدر اسلام و داوری درباره آنان پرداخته است و گفتگوی حضرت فاطمه(س) را با خلیفه اول توصیف کرده است. او بحث خود را در سه محور فاطمه در کنار علی، فاطمه در برابر مردم و گفتگوی او با زنان مدینه پی‌ می‌گیرد‏<ref>ر.ک: همان، ص‌651-495</ref>.
==پانویس==
<references/>
 
==منابع مقاله==
==منابع مقاله==
متن کتاب.
==وابسته‌ها==
==وابسته‌ها==
{{وابسته‌ها}}
{{وابسته‌ها}}
[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده:فاقد مقاله]]
[[رده:مقالات مهر 01 هاشمی]]
[[رده:مقالات بارگذاری شده 01 قربانی]]
[[رده:دارای صفحه و جدول 01 قربانی]]
[[رده:مقالات بازبینی شده1]]
[[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
۳۰۳

ویرایش