در جستجوی عرفان اسلامی: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۷: خط ۲۷:
}}
}}
   
   
'''در جستجوی عرفان اسلامی''' عمده مباحثی است که [[مصباح یزدی، محمدتقی|آیت‌الله محمدتقی مصباح یزدی]] در جلسات مختلف، پیرامون موضوع عرفان بیان داشته و با تدوین و نگارش [[نادری قمی، محمدمهدی|محمدمهدی نادری قمی]] به چاپ رسیده است.
'''در جستجوی عرفان اسلامی،''' عمده مباحثی است که [[مصباح یزدی، محمدتقی|آیت‌الله محمدتقی مصباح یزدی]] در جلسات مختلف، پیرامون موضوع عرفان بیان داشته و با تدوین و نگارش [[نادری قمی، محمدمهدی|محمدمهدی نادری قمی]] به چاپ رسیده است.


این کتاب با هدف ارایه تصویری روشن از عرفان اسلامی و مشخصه‌های اساسی آن در پنج فصل تهیه و تدوین شده است. در فصل نخست، به کلیاتی درباره عرفان از قبیل انواع تمایلات انسانی و توضیح خودشکوفایی و ناخودشکوفایی آن‌ها، تمایلات عرفانی به عنوان تمایلات اصیل آدمی، پاسخ به پرسش‌هایی چون: عرفان چیست؟ عارف کیست؟ و نیز شرح رابطه عرفان با فلسفه، عقل و شرع پرداخته شده است<ref>متن کتاب، ص23- 63</ref>.
این کتاب با هدف ارایه تصویری روشن از عرفان اسلامی و مشخصه‌های اساسی آن در پنج فصل تهیه و تدوین شده است. در فصل نخست، به کلیاتی درباره عرفان از قبیل انواع تمایلات انسانی و توضیح خودشکوفایی و ناخودشکوفایی آن‌ها، تمایلات عرفانی به‌عنوان تمایلات اصیل آدمی، پاسخ به پرسش‌هایی چون: عرفان چیست؟ عارف کیست؟ و نیز شرح رابطه عرفان با فلسفه، عقل و شرع پرداخته شده است<ref>ر.ک: متن کتاب، ص23-63</ref>.


در فصل دوم که به مسأله تحریف و انحراف در آموزه‌های عرفانی اختصاص یافته، مباحثی چون: منشأ تحریف و انحرافات، تحلیل عوامل انحراف در عرفان، استعمار و عرفان‌سازی و ترویج صوفی‌گری، مورد بحث قرار گرفته است<ref>همان، 65 95</ref>.
در فصل دوم که به مسئله تحریف و انحراف در آموزه‌های عرفانی اختصاص یافته، مباحثی چون: منشأ تحریف و انحرافات، تحلیل عوامل انحراف در عرفان، استعمار و عرفان‌سازی و ترویج صوفی‌گری، مورد بحث قرار گرفته است<ref>ر.ک: همان، 65-95</ref>.


در فصل سوم ضمن بحث درباره شاخصه‌های عرفان اسلامی، به پیشینه عرفان در جوامع انسانی، تبیین شاخصه‌های عرفان صحیح بر مبنای تحلیل عقلی و ویژگی‌های عرفان اسلامی در کتاب و سنت پرداخته شده و پس از ارایه پاسخ‌هایی از امام باقر(ع) و [[امام جعفر صادق علیه‌السلام|امام صادق(ع)]]، به سؤال متعارض یا متقارب بودن دو بعد مادی و معنوی انسان، [[موسوی خمینی، سید روح‌الله|امام خمینی(ره)]] به عنوان تجسمی از عرفان راستین معرفی شده و از مسایلی هم‌چون رجوع به آموزه‌های عرفانی دیگر مکاتب، عدم انحصار عرفان در روحانیت، و همه جانبه بودن سیر عرفانی سخن به میان آمده است<ref>همان، ص113- 187</ref>.
در فصل سوم ضمن بحث درباره شاخصه‌های عرفان اسلامی، به پیشینه عرفان در جوامع انسانی، تبیین شاخصه‌های عرفان صحیح بر مبنای تحلیل عقلی و ویژگی‌های عرفان اسلامی در کتاب و سنت پرداخته شده و پس از ارایه پاسخ‌هایی از امام باقر(ع) و [[امام جعفر صادق علیه‌السلام|امام صادق(ع)]]، به سؤال متعارض یا متقارب بودن دو بعد مادی و معنوی انسان، [[موسوی خمینی، سید روح‌الله|امام خمینی(ره)]] به‌عنوان تجسمی از عرفان راستین معرفی شده و از مسائلی همچون رجوع به آموزه‌های عرفانی دیگر مکاتب، عدم انحصار عرفان در روحانیت و همه‌جانبه بودن سیر عرفانی سخن به میان آمده است<ref>ر.ک: همان، ص113-187</ref>.


در فصل چهارم، راه صحیح نیل به مقامات عرفانی معرفی شده است. در این فصل ابتدا ضمن اشاره به شناخت راه صحیح با استفاده از عقل و نقل و با تأکید بر لزوم رجوع به اهل بیت(ع)، به موانع مهم سیرالی‌الله اشاره شده است. مراحل سیر و سلوک، مشارطه، مراقبه و محاسبه، مراحل مراقبه، ذکر و جایگاه آن، و نماز و راز خیرالعمل بودن آن از مباحث مطرح شده در این فصل است<ref>همان، 191- 279</ref>.
در فصل چهارم، راه صحیح نیل به مقامات عرفانی معرفی شده است. در این فصل ابتدا ضمن اشاره به شناخت راه صحیح با استفاده از عقل و نقل و با تأکید بر لزوم رجوع به اهل‌بیت(ع)، به موانع مهم سیرالی‌الله اشاره شده است. مراحل سیر و سلوک، مشارطه، مراقبه و محاسبه، مراحل مراقبه، ذکر و جایگاه آن و نماز و راز خیرالعمل بودن آن از مباحث مطرح‌شده در این فصل است<ref>ر.ک: همان، 191-279</ref>.


در فصل پنجم به بررسی مسأله کشف و کرامت پرداخته شده است<ref>همان، ص293- 346</ref>.
در فصل پنجم به بررسی مسئله کشف و کرامت پرداخته شده است<ref>ر.ک: همان، ص293-346</ref>.


==پانویس ==
==پانویس ==
خط ۴۳: خط ۴۳:


==منابع مقاله==
==منابع مقاله==
مقدمه و متن کتاب.
متن کتاب.




۱٬۴۸۲

ویرایش