آغاز و انجام: تفاوت میان نسخه‌ها

هیچ تغییری در اندازه به وجود نیامده‌ است. ،  ‏۳۱ اکتبر ۲۰۱۶
جز
جایگزینی متن - 'كتاب' به 'کتاب'
جز (جایگزینی متن - '== وابسته‌ها ==' به '== وابسته‌ها == {{وابسته‌ها}}')
 
جز (جایگزینی متن - 'كتاب' به 'کتاب')
خط ۴۹: خط ۴۹:




'''آغاز و انجام'''، عنوان شمارى از رساله‌ها و كتاب‌هاى كلامى و عرفانى و علمى به زبان فارسى، نوشته تنى چند از دانشوران ايرانى، بيشتر شيعى، مى‌باشد. يكى از اين دانشوران كه ذيل اين عنوان اثرى پديد آورده، [[خواجه نصير الدين طوسى]] است. اثر او رساله مختصر و فشرده‌اى در باب مبدأ و معاد است كه در آن اصول عقايد اسلامى را به روش عرفانى - فلسفى، تأويل كرده است و در طرح و بيان عقايد خويش، تا حدّى به فلسفه اسماعيلى و روش باطنى نظر دارد. او، اين رساله را به درخواست دوستى عزيز كه جوياى دانستن احوال آخرت بوده، تأليف كرده و خود، آن را«تذكرة»ناميده است.
'''آغاز و انجام'''، عنوان شمارى از رساله‌ها و کتاب‌هاى كلامى و عرفانى و علمى به زبان فارسى، نوشته تنى چند از دانشوران ايرانى، بيشتر شيعى، مى‌باشد. يكى از اين دانشوران كه ذيل اين عنوان اثرى پديد آورده، [[خواجه نصير الدين طوسى]] است. اثر او رساله مختصر و فشرده‌اى در باب مبدأ و معاد است كه در آن اصول عقايد اسلامى را به روش عرفانى - فلسفى، تأويل كرده است و در طرح و بيان عقايد خويش، تا حدّى به فلسفه اسماعيلى و روش باطنى نظر دارد. او، اين رساله را به درخواست دوستى عزيز كه جوياى دانستن احوال آخرت بوده، تأليف كرده و خود، آن را«تذكرة»ناميده است.


== ساختار ==
== ساختار ==




اين كتاب، داراى 20 فصل است و در پايان آن، تعليقات [[آية الله حسن‌زاده آملى]]، مشتمل بر يك مقدمه، مدخل، پيش‌گفتار و توضيحاتى كه مربوط به هر كدام از فصل‌هاى بيست‌گانه كتاب است، ذكر شده است.
اين کتاب، داراى 20 فصل است و در پايان آن، تعليقات [[آية الله حسن‌زاده آملى]]، مشتمل بر يك مقدمه، مدخل، پيش‌گفتار و توضيحاتى كه مربوط به هر كدام از فصل‌هاى بيست‌گانه کتاب است، ذكر شده است.


== گزارش محتوا ==
== گزارش محتوا ==




فهرست مطالب مطرح شده در كتاب، عبارت است از: صفت آخرت و ذكر سالكانش و اسباب اعراض مردمان در جهان از آن و آفات آن اعراض؛ اشاره به مبدأ و معاد و آمدن از فطرت اولى و رسيدن به آن‌جا و ذكر شب قدر و روز قيامت؛ اشاره به هر دو جهان و ذكر مراتب مردم در اين جهان و آن جهان؛ اشاره به مكان و زمان آخرت؛ اشاره به حشر خلايق؛ ذكر احوال اصناف خلق در آن جهان و ذكر بهشت و دوزخ؛ اشاره به صراط؛ اشاره به صحايف اعمال و كرام الكاتبين و نزول ملائكه و شياطين به نيكان و بدان؛ اشاره به ثواب و به حساب و طبقات اهل حساب؛ اشاره به وزن اعمال و ذكر ميزان؛ درنورديدن آسمان‌ها؛ دميدن در صور و تبديل زمين و آسمان؛ احوال روز رستاخيز و وقوف خلق به عرصات؛ درهاى بهشت و دوزخ؛ زبانيه دوزخ؛ جوى‌هاى بهشت؛ خازن بهشت و دوزخ؛ درخت‌هاى زقوم و طوبى؛ حور العين؛ ثواب و عقاب و عدل.
فهرست مطالب مطرح شده در کتاب، عبارت است از: صفت آخرت و ذكر سالكانش و اسباب اعراض مردمان در جهان از آن و آفات آن اعراض؛ اشاره به مبدأ و معاد و آمدن از فطرت اولى و رسيدن به آن‌جا و ذكر شب قدر و روز قيامت؛ اشاره به هر دو جهان و ذكر مراتب مردم در اين جهان و آن جهان؛ اشاره به مكان و زمان آخرت؛ اشاره به حشر خلايق؛ ذكر احوال اصناف خلق در آن جهان و ذكر بهشت و دوزخ؛ اشاره به صراط؛ اشاره به صحايف اعمال و كرام الكاتبين و نزول ملائكه و شياطين به نيكان و بدان؛ اشاره به ثواب و به حساب و طبقات اهل حساب؛ اشاره به وزن اعمال و ذكر ميزان؛ درنورديدن آسمان‌ها؛ دميدن در صور و تبديل زمين و آسمان؛ احوال روز رستاخيز و وقوف خلق به عرصات؛ درهاى بهشت و دوزخ؛ زبانيه دوزخ؛ جوى‌هاى بهشت؛ خازن بهشت و دوزخ؛ درخت‌هاى زقوم و طوبى؛ حور العين؛ ثواب و عقاب و عدل.


تفصيل پاره‌اى از مطالب فوق: راه آخرت، آشكار است و پيمودنش آسان، چون مردم از همان‌جا آمده‌اند، بنا بر اين، آنچه ديدنى يا شنيدنى است، يك بار ديده و شنيده‌اند، ولى فراموش كرده‌اند...
تفصيل پاره‌اى از مطالب فوق: راه آخرت، آشكار است و پيمودنش آسان، چون مردم از همان‌جا آمده‌اند، بنا بر اين، آنچه ديدنى يا شنيدنى است، يك بار ديده و شنيده‌اند، ولى فراموش كرده‌اند...
خط ۷۲: خط ۷۲:




اين كتاب، داراى نسخ خطى فراوانى است كه در كتاب‌خانه موزه بريتانيا و نيز كتاب‌خانه‌هاى ايران(تهران، مشهد، همدان، قم)و پاكستان و مصر نگه‌دارى مى‌گردد.
اين کتاب، داراى نسخ خطى فراوانى است كه در کتاب‌خانه موزه بريتانيا و نيز کتاب‌خانه‌هاى ايران(تهران، مشهد، همدان، قم)و پاكستان و مصر نگه‌دارى مى‌گردد.


نسخه‌اى از آن در دانشگاه تهران، به شماره 2401، موجود است.
نسخه‌اى از آن در دانشگاه تهران، به شماره 2401، موجود است.
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش