بدایع‌نگار، محمدابراهیم بن محمدمهدی: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۵۵: خط ۵۵:


==آثار==
==آثار==
از وى آثار بسیاری در زمينه‌های تاريخى‌و مذهبى باقى مانده كه برخى چاپ شده و برخى دستنويس باقى مانده است:
از نوشته اعتمادالسلطنه چنین برمی آید که بدایع نگار سه کتاب در تاریخ قاجاریان تألیف کرده یا در دست تألیف داشته است که عبارت‌اند از:
 
# عقداللئالی فی نقدالمعالی، تاریخ ده ساله اول سلطنت ناصرالدین شاه تا ۱۲۷۵. از این کتاب دو نسخه خطی نشان داده اند.
تصحيح شرح نهج‌البلاغة اثر [[ابن ابی‌الحدید، عبدالحمید بن هبةالله|ابن ابى‌الحديد]] (چاپ شده)، ترجمه نامه [[امام على(ع)]] به‌مالك‌اشتر، فيض الدموع، خسروي‌نامه (منظومه‌ای كوتاه در مدح پيامبر و...)، هزار دستان (روش گلستان سعدي)، عقد اللئالى في نقد المعالى (تاريخ دوره قاجار)، چهار رساله، تاريخ بدايع دولت و آثارى ديگر.
# تاریخ بدایع دولت، در تاریخ قاجار و به نام ناصرالدین شاه. در کتابخانه دانشکده حقوق دانشگاه تهران کتابی در دو جلد کوچک موجود است که عنوان ندارد ولی از دیباچه آن برمی آید که مؤلف می‌خواسته بدان نام «بدیع التواریخ» یا «تاریخ بدیع» بدهد.
# تاریخ مبسوط دولت قاجار، شرح روی کار آمدن فتحعلی خان قاجار در دستگاه شاه طهماسب صفوی تا عهد مؤلف. از این کتاب که اعتمادالسلطنه شروع آن را در ۱۲۷۶، گزارش کرده و هنوز نام خاصی نداشته، پیش نویس ناقصی در اختیار نواده او، حسین نواب، بوده است که قسمتی از آن به خط میرزا محمدرضا کلهر است.
از دیگر آثار او:
#ترجمه عهدنامه مالک اشتر. این ترجمه ابتدا در آغاز کتاب مخزن الانشاء آمده و در سالهای اخیر، جداگانه، چاپ شده است. چند نسخه خطی نیز از آن در دست است. صاحبنظران آن را در میان ترجمه‌های فراوان عهدنامه، کاملترین ترجمه می‌دانند.
#چهار رساله. در یک مجلد، با تاریخ ۱۲۹۱، جزو نسخ خطی کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران است. و در یکی از این رساله‌ها عریضه‌ای است خطاب به میرزا حسین خان صدراعظم قزوینی، در شرح پریشانی وضع مملکت و خرابی دستگاه دیوان که در آن، از احوال خود نیز سخن گفته است. رساله های دیگر درباره «مداخل و مخارج»، «اسکناس» و «تأسیس صنعت جدید» اند. دو رساله «مداخل و مخارج» و «اسکناس» را محسن صبا تحلیل کرده است.
#خسروی نامه. منظومه ای است کوتاه به بحر متقارب که قسمتهایی از آن در نعت پیامبراکرم صلّی‌اللّه‌علیه‌وآله‌وسلّم و معراج اوست. این منظومه در مخزن الانشاء، در حاشیه «ترجمه عهدنامه مالک» نقل شده است.
#دستورالاعقاب. رساله ظریف و منشیانه‌ای در قدح و ذمّ حاجی میرزا آقاسی و بعضی رجال عهد محمد شاه است. بعضی تألیف آن را به پدرش، مهدی نواب، نسبت داده‌اند و برخی آن را از مؤلفات میرزا علی اکبر قائم مقام فراهانی شمرده‌اند اما بسیاری از صاحبنظران آن را اثر بدایع نگار می‌دانند.
#عبرة للناظرین و عبرة للحاضرین. رساله‌ای است در قدح و ذمّ میرزا حسین خان صدراعظم قزوینی و قبایح اعمال او. نسخه ظاهراً منحصر به فرد این رساله به خط کلهر در اختیار حسین نواب بوده نقل کرده است.
#فیض الدموع. مقتل سیدالشهدا حسین بن علی علیه‌السّلام است که به نثری روان و استوار نگاشته شده و مؤلف گهگاه به مناسبت، ابیاتی تازی در آن درج کرده است. فیض الدموع در ۱۲۸۳، به خط کلهر کتابت، و در سال ۱۲۸۶ چاپ شده و در ۱۳۴۵ و ۱۳۶۲ ش نیز تجدید چاپ و در سال ۱۳۷۴ ش تصحیح و چاپ جدید شده است.
#هزار دستان. چنانکه پیش از این اشاره شد، نخستین تألیف بدایع نگار است که به شیوه گلستان نگاشته شده است. در کتابخانه سلطنتی (گلستان) نسخه ای از آن نگاهداری می‌شد و ظاهراً همان است که در بیست سالگی، به عزم ورود به خدمت دربار، به محمد شاه عرضه داشته است. در پایان این نسخه شرحی موجز و مفید از آغاز زندگی خویش آورده که مهمترین منبع در گزارش احوال اوست.
#در کتابخانه سلطنتی سابق از دیگر آثار خط آقامحمد ابراهیم رساله‌ای در حکمت از آثارحاجی میرزاآقاسی ومرقعی شش رقعه‌ای نیز نگاهداری می‌شد که به قلم نیم دو دانگ خوش تحریر شده بود. تاریخ موزه کاخ گلستان اتمام این دو اثر ۱۲۶۰ است صفحه‌ای از کتاب هزاردستان.
بدایع نگار به نشر آثار دیگران نیز اهتمام داشته است. تصحیح و چاپ شرح ابن ابی الحدید بر نهج‌البلاغه، ترجمه و شرح قاموس فیروزآبادی و دیوان قصائد و غزلیات سنائی از کتابهایی است که او تصحیح و، به نفقه خود، طبع و برایگان میان طالبان علم پخش کرده است.


==وابسته‌ها==
==وابسته‌ها==
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش