شرح الورقات في أصول الفقه: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
(صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR56908J1.jpg | عنوان =شرح الورقات في أصول الفقه | عنوان...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳۶: خط ۳۶:
}}
}}


'''شرح الورقات في أصول الفقه'''، اثر جلال‌الدین محمد بن احمد محلی شافعی (متوفی 864ق)، شرحی است مزجی بر کتاب «الورقات في أصول الفقه» امام‌الحرمین ابوالمعالی عبدالملک بن عبدالله بن یوسف بن محمد جوینی (419-‌478ق) که با مقدمه، تحقیق و تعلیقات حسام‌الدین بن موسی عفانه به چاپ رسیده است.
'''شرح الورقات في أصول الفقه'''، اثر [[محلی، محمد بن احمد|جلال‌الدین محمد بن احمد محلی شافعی]] (متوفی 864ق)، شرحی است مزجی بر کتاب «[[الورقات في أصول الفقه]]» امام‌الحرمین [[امام‌الحرمین، عبدالملک بن عبدالله|ابوالمعالی عبدالملک بن عبدالله بن یوسف بن محمد جوینی]] (419-‌478ق) که با مقدمه، تحقیق و تعلیقات [[عفانة، حسام‌الدين بن موسى|حسام‌الدین بن موسی عفانه]] به چاپ رسیده است.


==نسبت متن به مؤلف==
==نسبت متن به مؤلف==
نسبت کتاب «الورقات في أصول الفقه» به جوینی، از مسلمات بوده و اکثر کسانی که به شرح حال وی پرداخته‌اند، این کتاب را از تألیفات وی، ذکر کرده‌اند. همچنین اکثر شراحی که به شرح «الورقات» پرداخته‌اند، آن را منسوب به او دانسته‌اند که از جمله آنها، عبارتند از:
نسبت کتاب «[[الورقات في أصول الفقه]]» به [[امام‌الحرمین، عبدالملک بن عبدالله|جوینی]]، از مسلمات بوده و اکثر کسانی که به شرح حال وی پرداخته‌اند، این کتاب را از تألیفات وی، ذکر کرده‌اند. همچنین اکثر شراحی که به شرح «الورقات» پرداخته‌اند، آن را منسوب به او دانسته‌اند که از جمله آنها، عبارتند از:
# شرح الحطاب المسمی «قرة العين بشرح ورقات إمام‌الحرمين»؛
# شرح الحطاب المسمی «قرة العين بشرح ورقات إمام‌الحرمين»؛
# عمریطی در نظم ورقات؛
# عمریطی در نظم ورقات؛
خط ۴۶: خط ۴۶:


==موضوعات متن کتاب==
==موضوعات متن کتاب==
کتاب «الورقات في أصول الفقه» دربردارنده اکثر مباحث علم اصول فقه بوده و امام‌الحرمین، مطالب را در یک مقدمه و سه باب، تنظیم کرده است. مقدمه، شامل معنی اصول فقه و تعریف اصل، فرع، فقه، انواع حکم (واجب، مندوب، مباح، محظور، مکروه، صحیح و باطل) و بیان فرق بین فقه و علم، ظن و شک بوده و ابواب کتاب، مباحث زیر را در خود جای داده‌اند: «اقسام کلام»، «امر و نهی»، «عام و خاص»، «مجمل و مبین»، «ظاهر و مؤول»، «افعال»، «ناسخ و منسوخ»، «اجماع»، «اخبار»، «قیاس»، «حظر و اباحه»، «ترتیب ادله»، «صفت مفتی و مستفتی» و «احکام مجتهدین»<ref>ر.ک: همان، ص21</ref>.
کتاب «[[الورقات في أصول الفقه]]» دربردارنده اکثر مباحث علم اصول فقه بوده و امام‌الحرمین، مطالب را در یک مقدمه و سه باب، تنظیم کرده است. مقدمه، شامل معنی اصول فقه و تعریف اصل، فرع، فقه، انواع حکم (واجب، مندوب، مباح، محظور، مکروه، صحیح و باطل) و بیان فرق بین فقه و علم، ظن و شک بوده و ابواب کتاب، مباحث زیر را در خود جای داده‌اند: «اقسام کلام»، «امر و نهی»، «عام و خاص»، «مجمل و مبین»، «ظاهر و مؤول»، «افعال»، «ناسخ و منسوخ»، «اجماع»، «اخبار»، «قیاس»، «حظر و اباحه»، «ترتیب ادله»، «صفت مفتی و مستفتی» و «احکام مجتهدین»<ref>ر.ک: همان، ص21</ref>.


==اهمیت متن==
==اهمیت متن==
کتاب «الورقات في أصول الفقه» جوینی، از جمله مهم‌ترین کتب اصولی بشمار می‌رود و دلیل این امر، حواشی، نظم و شروح فراوانی است که برای این کتاب نوشته شده است و به بیش از سی مورد می‌رسد که از جمله آنها، عبارتند از:
کتاب «الورقات في أصول الفقه» [[امام‌الحرمین، عبدالملک بن عبدالله|جوینی]]، از جمله مهم‌ترین کتب اصولی بشمار می‌رود و دلیل این امر، حواشی، نظم و شروح فراوانی است که برای این کتاب نوشته شده است و به بیش از سی مورد می‌رسد که از جمله آنها، عبارتند از:
# شرح ابوعمرو عبدالرحمن بن صلاح (متوفی 643ق)؛
# شرح ابوعمرو عبدالرحمن بن صلاح (متوفی 643ق)؛
# شرح تاج‌الدین عبدالرحمن بن ابراهیم فزاری (متوفی 690ق)؛
# شرح تاج‌الدین عبدالرحمن بن ابراهیم فزاری (متوفی 690ق)؛
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش