تفصيل الشريعة في شرح تحرير الوسيلة: المضاربة، الشركة، المضارعة، المساقاة، الدين، الرهن، الحجر، الضمان، الحوالة، الكفالة، الإقرار، الهبة: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۷: خط ۲۷:
}}  
}}  


'''تفصيل الشريعة في شرح تحرير الوسيلة (المضاربة، الشركة، المزارعة، المساقاة، الدين و القرض، الرهن، الحجر، الضمان، الحوالة و الكفالة، الوكالة، الإقرار، الهبة)'''، تألیف مرحوم آیت‌الله محمد فاضل لنکرانی (متوفی 1428ق)، شرحی است بر «تحرير الوسيلة» امام خمینی(ره). تحقیق این اثر توسط دو نفر از محققین مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)، به نام‌های عبادالله سرشار طهرانی میانجی و رضاعلی مهدوی و تحت اشراف حسین واثقی صورت گرفته است.
'''تفصيل الشريعة في شرح تحرير الوسيلة (المضاربة، الشركة، المزارعة، المساقاة، الدين و القرض، الرهن، الحجر، الضمان، الحوالة و الكفالة، الوكالة، الإقرار، الهبة)'''، تألیف مرحوم [[فاضل موحدی لنکرانی، محمد|آیت‌الله محمد فاضل لنکرانی]] (متوفی 1428ق)، شرحی است بر «[[تحرير الوسيلة (موسوعه جلد 22)|تحرير الوسيلة]]» [[موسوی خمینی، سید روح‌الله|امام خمینی(ره)]]. تحقیق این اثر توسط دو نفر از محققین مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)، به نام‌های [[عبادالله سرشار طهرانی میانجی]] و [[رضاعلی مهدوی]] و تحت اشراف [[حسین واثقی]] صورت گرفته است.


پیش‌ازاین، درباره کتاب «تحرير الوسيلة»، مقاله‌ای مناسب تهیه شده، لذا در اینجا به حد وسع، درباره شرح آن سخن گفته می‌شود.
پیش‌ازاین، درباره کتاب «تحرير الوسيلة»، مقاله‌ای مناسب تهیه شده، لذا در اینجا به حد وسع، درباره شرح آن سخن گفته می‌شود.


آیت‌الله فاضل لنکرانی، شرح این بخش از کتاب را در شب ولادت امام حسن عسکری(ع)، آغاز نموده<ref>ر.ک: متن کتاب، ص8</ref> و در ابتدای ماه صفر 1422ق، به پایان رسانده است<ref>ر.ک: همان، ص492</ref>.
[[فاضل موحدی لنکرانی، محمد|آیت‌الله فاضل لنکرانی]]، شرح این بخش از کتاب را در شب ولادت [[امام حسن عسکری(ع)]]، آغاز نموده<ref>ر.ک: متن کتاب، ص8</ref> و در ابتدای ماه صفر 1422ق، به پایان رسانده است<ref>ر.ک: همان، ص492</ref>.


متن «تحرير الوسيلة»، در بالای صفحات و در پایین آن شرح آیت‌الله فاضل لنکرانی آمده که به‌وسیله یک خط تیره ممتد، متن از شرح جدا شده است.
متن «[[تحرير الوسيلة (موسوعه جلد 22)|تحرير الوسيلة]]»، در بالای صفحات و در پایین آن شرح [[فاضل موحدی لنکرانی، محمد|آیت‌الله فاضل لنکرانی]] آمده که به‌وسیله یک خط تیره ممتد، متن از شرح جدا شده است.


شارح، مسائلی و مطالبی را که نیاز به شرح دارد، شماره‌گذاری نموده است. این شماره‌گذاری‌ها معمولاً در انتهای مسائل به چشم می‌خورد.
شارح، مسائلی و مطالبی را که نیاز به شرح دارد، شماره‌گذاری نموده است. این شماره‌گذاری‌ها معمولاً در انتهای مسائل به چشم می‌خورد.
خط ۳۹: خط ۳۹:
شارح در توضیح مسائل بستگی به نیاز، گاه به یک پاراگراف چند سطری اکتفا نموده و در برخی از موارد چند صفحه شرح ارائه داده است.
شارح در توضیح مسائل بستگی به نیاز، گاه به یک پاراگراف چند سطری اکتفا نموده و در برخی از موارد چند صفحه شرح ارائه داده است.


به‌عنوان‌مثال: در مسئله شماره 44 در باب مضاربه، امام خمینی(ره) می‌فرماید: اگر عامل ادعا کرد که مال را به مالک برگردانده است و مالک انکار کرد، در این صورت قول منکر مقدم است. شارح دلیل تقدیم قول مالک را (مشروط به قسم خوردن)، این می‌داند که او در این مسئله عرفا منکر بشمار می‌رود و قول او مطابق با اصل عدم رد است. شارح درباره اینکه مدعی و منکر را در مسائل اختلافی چگونه می‌توان تشخیص داد، می‌گوید: در کتاب قضاء ذکر کرده‌ایم که ملاک در این‌گونه موارد عرف است<ref>ر.ک: همان، ص82</ref>.
به‌عنوان‌مثال: در مسئله شماره 44 در باب مضاربه، [[موسوی خمینی، سید روح‌الله|امام خمینی(ره)]] می‌فرماید: اگر عامل ادعا کرد که مال را به مالک برگردانده است و مالک انکار کرد، در این صورت قول منکر مقدم است. شارح دلیل تقدیم قول مالک را (مشروط به قسم خوردن)، این می‌داند که او در این مسئله عرفا منکر بشمار می‌رود و قول او مطابق با اصل عدم رد است. شارح درباره اینکه مدعی و منکر را در مسائل اختلافی چگونه می‌توان تشخیص داد، می‌گوید: در کتاب قضاء ذکر کرده‌ایم که ملاک در این‌گونه موارد عرف است<ref>ر.ک: همان، ص82</ref>.


آیت‌الله فاضل لنکرانی در جای‌جای کتاب، از نظرات محدثان و فقهای عظامی، همچون شیخ طوسی، تقی‌الدین حلبی (متوفی 447ق)، علامه حلی، شهید ثانی، صاحب جواهر، صاحب عروه، شیخ انصاری، محدث بحرانی، صاحب ریاض و...<ref>ر.ک: همان، ص210، 212، 213، 218، 225، 230، 345، 360 و...</ref> و نیز به‌وفور از آیات قرآن و روایات فریقین بهره برده است.
[[فاضل موحدی لنکرانی، محمد|آیت‌الله فاضل لنکرانی]] در جای‌جای کتاب، از نظرات محدثان و فقهای عظامی، همچون [[طوسی، محمد بن حسن|شیخ طوسی]]، تقی‌الدین حلبی (متوفی 447ق)، [[حلی، حسن بن یوسف|علامه حلی]]، [[شهید ثانی، زین‌الدین بن علی|شهید ثانی]]، [[صاحب جواهر، محمدحسن|صاحب جواهر]]، [[یزدی، محمدکاظم بن عبدالعظیم|صاحب عروه]]، [[انصاری، مرتضی بن محمدامین|شیخ انصاری]]، [[محدث بحرانی]]، [[طباطبایی کربلایی، علی بن محمدعلی|صاحب ریاض]] و...<ref>ر.ک: همان، ص210، 212، 213، 218، 225، 230، 345، 360 و...</ref> و نیز به‌وفور از آیات قرآن و روایات فریقین بهره برده است.


پاورقی‌ها به ذکر منابع اختصاص یافته است.
پاورقی‌ها به ذکر منابع اختصاص یافته است.
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش