الزهد (معافی بن عمران موصلی): تفاوت میان نسخه‌ها

هیچ تغییری در اندازه به وجود نیامده‌ است. ،  ‏۱۱ سپتامبر ۲۰۱۹
جز
جایگزینی متن - 'ع‎آ' به 'ع‌آ'
جز (جایگزینی متن - 'ش‎ب' به 'ش‌ب')
جز (جایگزینی متن - 'ع‎آ' به 'ع‌آ')
خط ۳۰: خط ۳۰:
{{کاربردهای دیگر|الزهد (ابهام زدایی)}}
{{کاربردهای دیگر|الزهد (ابهام زدایی)}}


'''الزهد'''، یا «کتاب الزهد»، اثر [[معافی بن عمران|معافی بن عمران موصلی]](متوفی 185ق)، کتابی است دربردارنده احادیثی از پیامبر(ص) پیرامون زهد در دنیا و میل و رغبت به آخرت که با تحقیق [[صبري، عامر حسن|عامر حسن صبری]]، به چاپ رسیده است. در پایان کتاب، مسند معافی بن عمران، توسط محقق، جمع‎آوری، تحقیق و تخریج شده است.
'''الزهد'''، یا «کتاب الزهد»، اثر [[معافی بن عمران|معافی بن عمران موصلی]](متوفی 185ق)، کتابی است دربردارنده احادیثی از پیامبر(ص) پیرامون زهد در دنیا و میل و رغبت به آخرت که با تحقیق [[صبري، عامر حسن|عامر حسن صبری]]، به چاپ رسیده است. در پایان کتاب، مسند معافی بن عمران، توسط محقق، جمع‌آوری، تحقیق و تخریج شده است.


==ساختار==
==ساختار==
کتاب با مقدمه محقق در دو فصل اصلی و هر فصل، در چندین مبحث آغاز شده و مطالب در 14 باب، دربردارنده احادیثی است در موضوع زهد در دنیا.
کتاب با مقدمه محقق در دو فصل اصلی و هر فصل، در چندین مبحث آغاز شده و مطالب در 14 باب، دربردارنده احادیثی است در موضوع زهد در دنیا.


نویسنده در جمع‎آوری روایات، مبنای خاصی نداشته و فقط به‌صرف جمع‎آوری و تدوین آن‌ها، اکتفا کرده و بحثی پیرامون صحت‌وسقم روایات، نشده است. لذا کتاب، دربردارنده روایات صحیح، مقبول و ضعیف، اعم از مرسل، منقطع، معضل بوده که علت ضعف آن‌ها نیز یا به دلیل ضعف روای است یا مجهول و یا مبهم بودن او. لذا استشهاد به این کتاب را فقط در امور مستحبی و ذکر فضایل اعمال، جایز دانسته‌اند. شایان‎ذکر است که دلیل ضعف بسیاری از این نصوص، ضعف اسناد معافی می‌باشد<ref>مقدمه، ص146- 147</ref>.
نویسنده در جمع‌آوری روایات، مبنای خاصی نداشته و فقط به‌صرف جمع‌آوری و تدوین آن‌ها، اکتفا کرده و بحثی پیرامون صحت‌وسقم روایات، نشده است. لذا کتاب، دربردارنده روایات صحیح، مقبول و ضعیف، اعم از مرسل، منقطع، معضل بوده که علت ضعف آن‌ها نیز یا به دلیل ضعف روای است یا مجهول و یا مبهم بودن او. لذا استشهاد به این کتاب را فقط در امور مستحبی و ذکر فضایل اعمال، جایز دانسته‌اند. شایان‎ذکر است که دلیل ضعف بسیاری از این نصوص، ضعف اسناد معافی می‌باشد<ref>مقدمه، ص146- 147</ref>.


==گزارش محتوا==
==گزارش محتوا==
خط ۶۴: خط ۶۴:
موضوع برخی از ابواب که احادیث بر اساس آن دسته‌بندی گردیده است، به ترتیب عبارتند از: فضیلت کم بودن مال و اولاد و خادم؛ فضیلت فقر و خفت حال؛ فضیلت عزلت، تواضع و کراهت ولایت؛ شرف؛ تواضع و کبر و تفاخر؛ طعن در انساب؛ قناعت؛ کراهت تنعم و پیروی از شهوات و هواهای نفسانی؛ خوراک، پوشاک، مرکب، ساختمان، زینت آلات و...؛ نان جو و گوشت و کسب‎وکار به‌وسیله آن.
موضوع برخی از ابواب که احادیث بر اساس آن دسته‌بندی گردیده است، به ترتیب عبارتند از: فضیلت کم بودن مال و اولاد و خادم؛ فضیلت فقر و خفت حال؛ فضیلت عزلت، تواضع و کراهت ولایت؛ شرف؛ تواضع و کبر و تفاخر؛ طعن در انساب؛ قناعت؛ کراهت تنعم و پیروی از شهوات و هواهای نفسانی؛ خوراک، پوشاک، مرکب، ساختمان، زینت آلات و...؛ نان جو و گوشت و کسب‎وکار به‌وسیله آن.


در پایان کتاب، مسند معافی بن عمران، توسط محقق، جمع‎آوری، تحقیق و تخریج شده است. در ابتدای این مسند، محقق به بیان این نکته پرداخته است که [[معافی بن عمران]] مسندی تألیف نموده که [[ذهبی، محمد بن احمد|ذهبی]] از آن به مسند صغیر یاد کرده است. [[ابن اثیر، علی بن محمد|ابن اثیر جزری]] در [[أسد الغابة في معرفة الصحابة|اسد الغابة]]، طریق خود را به آن مسند ذکر نموده و برخی دیگر از علما نیز از آن مسند یاد کرده‌اند؛ لکن این مسند همچون برخی از کتب پیشینیان مفقود شده و در دسترس نمی‌باشد بر همین اساس محقق اقدام به گردآوری آنچه از آن مسند باقی مانده، همت ورزیده است.
در پایان کتاب، مسند معافی بن عمران، توسط محقق، جمع‌آوری، تحقیق و تخریج شده است. در ابتدای این مسند، محقق به بیان این نکته پرداخته است که [[معافی بن عمران]] مسندی تألیف نموده که [[ذهبی، محمد بن احمد|ذهبی]] از آن به مسند صغیر یاد کرده است. [[ابن اثیر، علی بن محمد|ابن اثیر جزری]] در [[أسد الغابة في معرفة الصحابة|اسد الغابة]]، طریق خود را به آن مسند ذکر نموده و برخی دیگر از علما نیز از آن مسند یاد کرده‌اند؛ لکن این مسند همچون برخی از کتب پیشینیان مفقود شده و در دسترس نمی‌باشد بر همین اساس محقق اقدام به گردآوری آنچه از آن مسند باقی مانده، همت ورزیده است.


وی در این مسند، به جمع‎آوری و فهرست کردن نصوص و تبویب آن‌ها بر اساس ابواب فقهی، بدون شرح یا تعلیق، اکتفا نموده است. در میان این احادیث، روایات مقبول و مردود، در کنار هم جای گرفته و احادیث مرفوعه نیز در آن به چشم می‌خورد. تنها ویژگی و امتیاز خاص این مسند، علو سند آن می‌باشد، زیرا بین مؤلف و پیامبر(ص)، بیش از سه یا نهایتاً چهار راوی، وجود نداشته و این نشان از این مطلب دارد که وی از کسانی روایت نموده که از کبار ائمه بودند؛ کسانی که صحابه و یا کبار تابعین را درک کرده و از آن‌ها روایتی نقل نموده‌اند. دراین‌بین، محقق با مراجعه به کتبی همچون [[أسد الغابة في معرفة الصحابة|اسد الغابة]]، سنن صغری و کبرای نسایی و برخی دیگر از کتب و جوامع حدیثی، احادیثی استخراج نموده که سند آن تا معافی ن عمران به محمد بن عبدالله بن عمار ختم می‌شود. سپس این احادیث را بر اساس مسانید صحابه، همچون طریق طبرانی در معجم، مرتب نموده است این مجموعه با روایاتی از عشره مبشره آغاز شده، سپس روایات بقیه صحابه و صحابیات آمده است. علاوه بر این، محقق در این اثر به ضبط، معرفی و ترجمه روات نیز پرداخته و غریب الفاظ احادیث را شرح داده است<ref>همان، ص364- 366</ref>.
وی در این مسند، به جمع‌آوری و فهرست کردن نصوص و تبویب آن‌ها بر اساس ابواب فقهی، بدون شرح یا تعلیق، اکتفا نموده است. در میان این احادیث، روایات مقبول و مردود، در کنار هم جای گرفته و احادیث مرفوعه نیز در آن به چشم می‌خورد. تنها ویژگی و امتیاز خاص این مسند، علو سند آن می‌باشد، زیرا بین مؤلف و پیامبر(ص)، بیش از سه یا نهایتاً چهار راوی، وجود نداشته و این نشان از این مطلب دارد که وی از کسانی روایت نموده که از کبار ائمه بودند؛ کسانی که صحابه و یا کبار تابعین را درک کرده و از آن‌ها روایتی نقل نموده‌اند. دراین‌بین، محقق با مراجعه به کتبی همچون [[أسد الغابة في معرفة الصحابة|اسد الغابة]]، سنن صغری و کبرای نسایی و برخی دیگر از کتب و جوامع حدیثی، احادیثی استخراج نموده که سند آن تا معافی ن عمران به محمد بن عبدالله بن عمار ختم می‌شود. سپس این احادیث را بر اساس مسانید صحابه، همچون طریق طبرانی در معجم، مرتب نموده است این مجموعه با روایاتی از عشره مبشره آغاز شده، سپس روایات بقیه صحابه و صحابیات آمده است. علاوه بر این، محقق در این اثر به ضبط، معرفی و ترجمه روات نیز پرداخته و غریب الفاظ احادیث را شرح داده است<ref>همان، ص364- 366</ref>.


==وضعیت کتاب==
==وضعیت کتاب==
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش