مدخل مسائل جدید در علم کلام: تفاوت میان نسخه‌ها

هیچ تغییری در اندازه به وجود نیامده‌ است. ،  ‏۷ سپتامبر ۲۰۱۹
جز
جایگزینی متن - 'ن‎ه' به 'ن‌ه'
جز (جایگزینی متن - 'ه‎و' به 'ه‌و')
برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
جز (جایگزینی متن - 'ن‎ه' به 'ن‌ه')
برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
خط ۴۱: خط ۴۱:


==گزارش محتوا==
==گزارش محتوا==
نویسنده معتقد است از بررسی کلامی و عقیدتی که در این قرن اخیر به خامه دانشمندان اسلامی نگارش یافته است می‌توان لمس کرد که یک سلسله مسائل نو و کاملاً بی‌سابقه در بحث‎های کلامی وارد شده و روی آن‎ها بحث و بررسی انجام گرفته است. این بحث‎ها همان مسائل جدید در علم کلام می‎باشند و سید جمال‌الدین اسدآبادی (متوفی 1316ق) و شیخ عبده (متوفی 1323ق) در رساله توحیدیه و تفسیر المنار و مرحوم [[بلاغی، محمدجواد|بلاغی]] (متوفی 1352ق) «[[الهدی إلی دين المصطفی|الهدی الی دين المصطفی]]» و «[[الرحلة المدرسیة|الرحلة المدرسية]]» و سید محمد رشید رضا در کتاب «[[الوحي المحمدي|الوحی المحمدي]]»، برخی از این مسائل را مطرح کرده‌اند و کتاب‌هایی که اخیراً در ایران به‌وسیله عالمان بزرگ و محققان دانشمند نگارش یافته، حاوی برخی از این مسائل می‎باشند<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/21322/1/9 ر.ک: پیشگفتار، ج1، ص10-9]</ref>‏.
نویسنده معتقد است از بررسی کلامی و عقیدتی که در این قرن اخیر به خامه دانشمندان اسلامی نگارش یافته است می‌توان لمس کرد که یک سلسله مسائل نو و کاملاً بی‌سابقه در بحث‎های کلامی وارد شده و روی آن‌ها بحث و بررسی انجام گرفته است. این بحث‎ها همان مسائل جدید در علم کلام می‎باشند و سید جمال‌الدین اسدآبادی (متوفی 1316ق) و شیخ عبده (متوفی 1323ق) در رساله توحیدیه و تفسیر المنار و مرحوم [[بلاغی، محمدجواد|بلاغی]] (متوفی 1352ق) «[[الهدی إلی دين المصطفی|الهدی الی دين المصطفی]]» و «[[الرحلة المدرسیة|الرحلة المدرسية]]» و سید محمد رشید رضا در کتاب «[[الوحي المحمدي|الوحی المحمدي]]»، برخی از این مسائل را مطرح کرده‌اند و کتاب‌هایی که اخیراً در ایران به‌وسیله عالمان بزرگ و محققان دانشمند نگارش یافته، حاوی برخی از این مسائل می‎باشند<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/21322/1/9 ر.ک: پیشگفتار، ج1، ص10-9]</ref>‏.


علم جدید، موضوع و هدف جداگانه لازم دارد، درحالی‎که هیچ‎کدام از این‎ها در این‎گونه مسائل موجود نیست. تنها چیزی که می‌توان درباره این مسائل اظهار داشت، این است که روش تحلیل این مسائل نمی‌تواند عقلی باشد، بلکه باید متناسب با خود شبهه یا سؤال، روشی برای تحلیل آن برگزیند. نوشتاری که هم‎اکنون در برابر شما قرار گرفته، «مدخلی» است بر مسائل جدید در علم کلام که به تشریح برخی از مسائل جدید می‌پردازد و همچنان که از نام آن پیداست، کتاب جامعی نسبت به مسائل جدید در علم کلام نخواهد بود، بلکه معدودی از مسائل را به‎عنوان مدخل و یا «پیش‎درآمد» بر چنین مسائل جدید مطرح می‌کند تا دیگران را بر پیمودن این راه تشویق کند<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/21322/1/10 ر.ک: همان، ص11-10]</ref>‏.
علم جدید، موضوع و هدف جداگانه لازم دارد، درحالی‎که هیچ‎کدام از این‌ها در این‎گونه مسائل موجود نیست. تنها چیزی که می‌توان درباره این مسائل اظهار داشت، این است که روش تحلیل این مسائل نمی‌تواند عقلی باشد، بلکه باید متناسب با خود شبهه یا سؤال، روشی برای تحلیل آن برگزیند. نوشتاری که هم‎اکنون در برابر شما قرار گرفته، «مدخلی» است بر مسائل جدید در علم کلام که به تشریح برخی از مسائل جدید می‌پردازد و همچنان که از نام آن پیداست، کتاب جامعی نسبت به مسائل جدید در علم کلام نخواهد بود، بلکه معدودی از مسائل را به‎عنوان مدخل و یا «پیش‎درآمد» بر چنین مسائل جدید مطرح می‌کند تا دیگران را بر پیمودن این راه تشویق کند<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/21322/1/10 ر.ک: همان، ص11-10]</ref>‏.


جلد اول کتاب با اشاره به این‎که اسلام یک دین عقل‎گراست آغاز شده است. آیین اسلام –همان‎طور که قرآن و احادیث صحیح بر آن گواهی می‌دهند- آیین خردپسند و خردگراست. اصول و فروع آن با برهان‎های عقلی همراه بوده و در دعوت به اصول دین و کلیات فروع، به تعبد و سخن‎گویی بدون دلیل اکتفا نکرده است و شعار آن در مقابله با مخالفان، دلیل خواهی و گواه طلبی است و پیوسته می‌گوید: «قُلْ هَاتُوا بُرْهَانَکُمْ إِنْ کُنْتُمْ صَادِقِينَ» ﴿بقره، 111﴾<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/21322/1/15 ر.ک: متن کتاب، جلد1، ص15]</ref>‏. بررسی برهان امکان و وجوب، برهان نظم، برهان حرکت و برهان حدوث اجسام از جمله مباحث این بخش هستند.
جلد اول کتاب با اشاره به این‎که اسلام یک دین عقل‎گراست آغاز شده است. آیین اسلام –همان‎طور که قرآن و احادیث صحیح بر آن گواهی می‌دهند- آیین خردپسند و خردگراست. اصول و فروع آن با برهان‌های عقلی همراه بوده و در دعوت به اصول دین و کلیات فروع، به تعبد و سخن‎گویی بدون دلیل اکتفا نکرده است و شعار آن در مقابله با مخالفان، دلیل خواهی و گواه طلبی است و پیوسته می‌گوید: «قُلْ هَاتُوا بُرْهَانَکُمْ إِنْ کُنْتُمْ صَادِقِينَ» ﴿بقره، 111﴾<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/21322/1/15 ر.ک: متن کتاب، جلد1، ص15]</ref>‏. بررسی برهان امکان و وجوب، برهان نظم، برهان حرکت و برهان حدوث اجسام از جمله مباحث این بخش هستند.


بخش دوم این جلد در شش فصل به مسئله تعارض علم و دین اختصاص یافته است. تعارض علم و دین با پیدایش داروینیسم صورت‎های مختلفی به خود می‌گیرد، گاهی مدلول مطابقی آن با مبانی دینی سازگار نیست مانند این‎که انسان زاده میمون و تکامل‎یافته از اوست<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/21322/1/235 ر.ک: متن کتاب، جلد1، ص235]</ref>‏.
بخش دوم این جلد در شش فصل به مسئله تعارض علم و دین اختصاص یافته است. تعارض علم و دین با پیدایش داروینیسم صورت‎های مختلفی به خود می‌گیرد، گاهی مدلول مطابقی آن با مبانی دینی سازگار نیست مانند این‎که انسان زاده میمون و تکامل‎یافته از اوست<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/21322/1/235 ر.ک: متن کتاب، جلد1، ص235]</ref>‏.


در جلد دوم کتاب بسان جلد نخست، یک رشته مسائلی که غالباً ً ریشه غربی دارد و متکلمان مسیحی روی انگیزه‎های خاصی به طرح آن‎ها پرداخته‌اند، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/18421/1/6 ر.ک: پیشگفتار، ج2، ص6]</ref>‏. کثرت‎گرایی (پلورالیزم دینی) از جمله این مسائل است. ازآنجاکه پلورالیزم دینی قرائت و تفسیرهای گوناگونی دارد، نمی‌توان برای همه آن‎ها ریشه در کلام و یا فلسفه اسلامی جست؛ هرچند برخی از صورت‎های آن مورد پذیرش متکلمان اسلامی بوده و درباره آن با عنوان دیگری بحث نموده‌اند<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/18421/1/290 ر.ک: متن کتاب، ج2، ص290]</ref>‏.
در جلد دوم کتاب بسان جلد نخست، یک رشته مسائلی که غالباً ً ریشه غربی دارد و متکلمان مسیحی روی انگیزه‎های خاصی به طرح آن‌ها پرداخته‌اند، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/18421/1/6 ر.ک: پیشگفتار، ج2، ص6]</ref>‏. کثرت‎گرایی (پلورالیزم دینی) از جمله این مسائل است. ازآنجاکه پلورالیزم دینی قرائت و تفسیرهای گوناگونی دارد، نمی‌توان برای همه آن‌ها ریشه در کلام و یا فلسفه اسلامی جست؛ هرچند برخی از صورت‎های آن مورد پذیرش متکلمان اسلامی بوده و درباره آن با عنوان دیگری بحث نموده‌اند<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/18421/1/290 ر.ک: متن کتاب، ج2، ص290]</ref>‏.


مباحث جلد سوم بعد از پیشگفتار در هفت فصل به‎ این‎ شرح‎ ترتیب یافته است.
مباحث جلد سوم بعد از پیشگفتار در هفت فصل به‎ این‎ شرح‎ ترتیب یافته است.
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش