فتح السبل: تفاوت میان نسخه‌ها

هیچ تغییری در اندازه به وجود نیامده‌ است. ،  ‏۶ اوت ۲۰۱۷
جز
جایگزینی متن - 'مولف' به 'مؤلف'
جز (جایگزینی متن - '،ز' به '، ز')
جز (جایگزینی متن - 'مولف' به 'مؤلف')
خط ۴۷: خط ۴۷:




فتح السبل كتابى است كه مولف در آن به ظهور و سير تطور علم كلام در حوزه انديشه و تفكر اسلامى كه منجر به پيدايى (انشعاب مسلمانان به)فرق و نحل متفاوت همچون معتزله، اشاعره، اماميه و...شد می‌پردازد.در اين نوشتار موضوع اختلافى وصايت و خلافت و احتجاجات طرفداران هر يك، نيز باورها و ديدگاههاى اساسى مذهب اماميه و مذاهب اربعه مورد بحث قرار گرفته است.
فتح السبل كتابى است كه مؤلف در آن به ظهور و سير تطور علم كلام در حوزه انديشه و تفكر اسلامى كه منجر به پيدايى (انشعاب مسلمانان به)فرق و نحل متفاوت همچون معتزله، اشاعره، اماميه و...شد می‌پردازد.در اين نوشتار موضوع اختلافى وصايت و خلافت و احتجاجات طرفداران هر يك، نيز باورها و ديدگاههاى اساسى مذهب اماميه و مذاهب اربعه مورد بحث قرار گرفته است.


== ساختار كتاب ==
== ساختار كتاب ==
خط ۵۴: خط ۵۴:
اين اثر مشتمل بر يك مقدمه و سه فاتحه مى باشد.فاتحه سوم خود مشتمل بر دو منهج است.  
اين اثر مشتمل بر يك مقدمه و سه فاتحه مى باشد.فاتحه سوم خود مشتمل بر دو منهج است.  


در مقدمه كتاب مولف به دو ويژگى از ويژگى هاى جوهر انسان كه يكى علم به معقولات و حقائق كليه و ديگرى عمل خير ناشى از اراده عقلى محض كه عارى از شوائب شهوت است اشاره مى كند. پس از آن به بيان معناى ايمان و عمل صالح پرداخته و براى رسيدن به خداوند دو راه باطن و ظاهر معرفى مى نمايد.
در مقدمه كتاب مؤلف به دو ويژگى از ويژگى هاى جوهر انسان كه يكى علم به معقولات و حقائق كليه و ديگرى عمل خير ناشى از اراده عقلى محض كه عارى از شوائب شهوت است اشاره مى كند. پس از آن به بيان معناى ايمان و عمل صالح پرداخته و براى رسيدن به خداوند دو راه باطن و ظاهر معرفى مى نمايد.


فاتحه اولى به بيان حقيقت علم كلام و حكمت و اختلاف ديدگاه علما در اين باره اختصاص يافته است.
فاتحه اولى به بيان حقيقت علم كلام و حكمت و اختلاف ديدگاه علما در اين باره اختصاص يافته است.
خط ۸۲: خط ۸۲:
8-در بيان مخالفت اهل سنت
8-در بيان مخالفت اهل سنت


نمايش دوم از اين منهج به ذكر نصوص خفيه اى كه درباره امامت حضرت اميرالمؤمنين‌عليه‌السلام وارد شده اختصاص يافته است.مولف مراد خود از نصوص خفيه را آن دسته نصوص معرفى مى كند كه براى دلالت بر مقصود به نوعى از استدلال نيازمند مى باشند.وى معتقد است اين قبيل نصوص به مراتب بيشتر از نصوص جليه اى است كه بر امامت آن حضرت دلالت دارد و كتب عامه مملو از اين قبيل نصوص است.مولف در اين زمينه به آياتى چون آيه ولايت و روايات متواترى چون حديث قدير استناد مى كند و به شبهات مخالفين پاسخ مى گويد.
نمايش دوم از اين منهج به ذكر نصوص خفيه اى كه درباره امامت حضرت اميرالمؤمنين‌عليه‌السلام وارد شده اختصاص يافته است.مؤلف مراد خود از نصوص خفيه را آن دسته نصوص معرفى مى كند كه براى دلالت بر مقصود به نوعى از استدلال نيازمند مى باشند.وى معتقد است اين قبيل نصوص به مراتب بيشتر از نصوص جليه اى است كه بر امامت آن حضرت دلالت دارد و كتب عامه مملو از اين قبيل نصوص است.مؤلف در اين زمينه به آياتى چون آيه ولايت و روايات متواترى چون حديث قدير استناد مى كند و به شبهات مخالفين پاسخ مى گويد.


== نسخه شناسى ==
== نسخه شناسى ==
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش