اوح‍دال‍دی‍ن‌ ک‍رم‍ان‍ی‌، ح‍ام‍د ب‍ن‌ اب‍ی‌‌ال‍ف‍خ‍ر: تفاوت میان نسخه‌ها

جز
جایگزینی متن - 'الدين' به ' الدين'
جز (جایگزینی متن - ' الدين' به '‌الدين')
جز (جایگزینی متن - 'الدين' به ' الدين')
خط ۴۰: خط ۴۰:




'''اوحد‌الدين حامد بن ابى الفخر'''، از عارفان و سرايندگان بنام است.
'''اوحد‌ الدين حامد بن ابى الفخر'''، از عارفان و سرايندگان بنام است.


وى در سال 561ق، در شهر بردسير از توابع کرمان زاده شد و طى سفرهايى به حجاز و عراق و شام، با مشايخ بزرگ صوفيه آشنا گرديد.
وى در سال 561ق، در شهر بردسير از توابع کرمان زاده شد و طى سفرهايى به حجاز و عراق و شام، با مشايخ بزرگ صوفيه آشنا گرديد.


او در جوانى به بغداد رفت و در آنجا تحصيل كرد و سپس به حلقه مريدان شيخ شمس‌الدين سجاسى پيوست و از او خرقه گرفت. سجاسى، مراد و استاد شمس تبريزى نيز بود. اوحد‌الدين، از بغداد به تركيه رفت و در آنجا مريدان بسيار يافت. وى به سفرهاى بى‌شمار رفت و با عرفاى زيادى صحبت داشت.
او در جوانى به بغداد رفت و در آنجا تحصيل كرد و سپس به حلقه مريدان شيخ شمس‌ الدين سجاسى پيوست و از او خرقه گرفت. سجاسى، مراد و استاد شمس تبريزى نيز بود. اوحد‌ الدين، از بغداد به تركيه رفت و در آنجا مريدان بسيار يافت. وى به سفرهاى بى‌شمار رفت و با عرفاى زيادى صحبت داشت.


در سال 632ق، به بغداد بازگشت و در آن هنگام، شيخ شهاب‌الدين سهروردى كه شيخ الشيوخ بغداد بود، درگذشت و اوحد‌الدين بر جنازه او نماز گزارد. خليفه عباسى، المستنصر او را به مقام شيخ الشيوخى گماشت و به رباط مرزبانيه روانه ساخت. اوحد‌الدين کرمانى، روز دوشنبه سوم شعبان 635ق، درگذشت و او را در محله شونيزيه بغداد به خاك سپردند.
در سال 632ق، به بغداد بازگشت و در آن هنگام، شيخ شهاب‌ الدين سهروردى كه شيخ الشيوخ بغداد بود، درگذشت و اوحد‌ الدين بر جنازه او نماز گزارد. خليفه عباسى، المستنصر او را به مقام شيخ الشيوخى گماشت و به رباط مرزبانيه روانه ساخت. اوحد‌ الدين کرمانى، روز دوشنبه سوم شعبان 635ق، درگذشت و او را در محله شونيزيه بغداد به خاك سپردند.


اوحد‌الدين کرمانى، يكى از شاعران رباعى‌گوى ايرانى است و تخلص وى، «اوحد» مى‌باشد. تعدادى از رباعيات او، در زمره زيباترين رباعيات فارسى جاى دارد. اين رباعيات را مريدان شيخ مى‌نوشته‌اند و در حال حاضر، چند مجموعه مستقل از رباعيات او كه توسط مريدان شيخ فراهم آمده، موجود است. سنت شفاهى در نقل اشعار صوفيان، باعث شده كه تعدادى از اين رباعيات، با رباعيات ديگر شاعران از جمله خيام، مولوى، باباافضل كاشى، [[عطار، محمد بن ابراهیم|عطار]] و ديگران در هم بياميزد و اصطلاحاً جزو رباعيات سرگردان قرار گيرد.
اوحد‌ الدين کرمانى، يكى از شاعران رباعى‌گوى ايرانى است و تخلص وى، «اوحد» مى‌باشد. تعدادى از رباعيات او، در زمره زيباترين رباعيات فارسى جاى دارد. اين رباعيات را مريدان شيخ مى‌نوشته‌اند و در حال حاضر، چند مجموعه مستقل از رباعيات او كه توسط مريدان شيخ فراهم آمده، موجود است. سنت شفاهى در نقل اشعار صوفيان، باعث شده كه تعدادى از اين رباعيات، با رباعيات ديگر شاعران از جمله خيام، مولوى، باباافضل كاشى، [[عطار، محمد بن ابراهیم|عطار]] و ديگران در هم بياميزد و اصطلاحاً جزو رباعيات سرگردان قرار گيرد.


== آثار ==
== آثار ==
خط ۵۶: خط ۵۶:
#ديوان رباعيات.
#ديوان رباعيات.


در پاره‌اى از منابع، «مثنوى مصباح الارواح» را به اوحد‌الدين منسوب ساخته‌اند كه بديع الزمان فروزانفر با دلايل متقن، ابطال اين انتساب را باز نموده است. اين مثنوى، از شاعرى است به نام شمس‌الدين محمد بردسيرى كه هم‌دوره و همشهرى اوحد‌الدين بوده‌است.
در پاره‌اى از منابع، «مثنوى مصباح الارواح» را به اوحد‌ الدين منسوب ساخته‌اند كه بديع الزمان فروزانفر با دلايل متقن، ابطال اين انتساب را باز نموده است. اين مثنوى، از شاعرى است به نام شمس‌ الدين محمد بردسيرى كه هم‌دوره و همشهرى اوحد‌ الدين بوده‌است.




۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش