ذيل تاريخ مدينة السلام: تفاوت میان نسخه‌ها

جز
جایگزینی متن - 'مولف' به 'مؤلف '
جز (جایگزینی متن - ' عبد ' به ' عبد')
جز (جایگزینی متن - 'مولف' به 'مؤلف ')
خط ۵۵: خط ۵۵:
كتاب فاقد فصل‌بندى و تبويب است و مطالب آن تنها بر اساس حروف الفباى عربى تنظيم گرديده است.
كتاب فاقد فصل‌بندى و تبويب است و مطالب آن تنها بر اساس حروف الفباى عربى تنظيم گرديده است.


شيوه مولف در بيان مطالب به اين نحو است كه كتاب را، از باب تيمن و تبرك به نام مبارك پيامبر اكرم(ص)، با نام كسانى كه به «محمد» نام دارند و پس از آنها كسانى كه «احمد» نام دارند، آغاز مى‌كند. در حرف «عين»، توجه ويژه‌اى به تسلسل اسامى خلفايى كه نامشان با اين حرف آغاز مى‌شود، نشان مى‌دهد. از اين رو ابتدا، به جهت قدردانى و احترام از خلفاى راشدين، ابتدا از عمر، سپس از عثمان و پس از آن از كسانى كه نامشان على است، ياد مى‌كند.
شيوه مؤلف  در بيان مطالب به اين نحو است كه كتاب را، از باب تيمن و تبرك به نام مبارك پيامبر اكرم(ص)، با نام كسانى كه به «محمد» نام دارند و پس از آنها كسانى كه «احمد» نام دارند، آغاز مى‌كند. در حرف «عين»، توجه ويژه‌اى به تسلسل اسامى خلفايى كه نامشان با اين حرف آغاز مى‌شود، نشان مى‌دهد. از اين رو ابتدا، به جهت قدردانى و احترام از خلفاى راشدين، ابتدا از عمر، سپس از عثمان و پس از آن از كسانى كه نامشان على است، ياد مى‌كند.


مولف در ذكر نام فرد مورد نظر و نيز نام پدر او، غالبا ترتيب تاريخ وفاتشان را مورد توجه قرار مى‌دهد. به عنوان مثال وى از كسى كه نام وى محمد و نام پدرش احمد است، به ترتيب تاريخ وفاتشان ياد كرده و در پايان اين قبيل اسامى، از كسانى كه تا پايان نگارش اين كتاب هنوز در قيد حيات بوده و وفات نكرده‌اند، ياد مى‌كند.
مؤلف  در ذكر نام فرد مورد نظر و نيز نام پدر او، غالبا ترتيب تاريخ وفاتشان را مورد توجه قرار مى‌دهد. به عنوان مثال وى از كسى كه نام وى محمد و نام پدرش احمد است، به ترتيب تاريخ وفاتشان ياد كرده و در پايان اين قبيل اسامى، از كسانى كه تا پايان نگارش اين كتاب هنوز در قيد حيات بوده و وفات نكرده‌اند، ياد مى‌كند.


ابن دبيثى در شرح حال افرادى؛ همچون [[سمعانی، عبدالکریم بن محمد |سمعانى]] و [[خطيب بغدادى]] روش اختصار و كوتاه‌نويسى را رعايت كرده است.
ابن دبيثى در شرح حال افرادى؛ همچون [[سمعانی، عبدالکریم بن محمد |سمعانى]] و [[خطيب بغدادى]] روش اختصار و كوتاه‌نويسى را رعايت كرده است.


مولف ذيل نام افراد به ذكر حديث يا حكايت و يا سرودهاى از ايشان مى‌پردازد.
مؤلف  ذيل نام افراد به ذكر حديث يا حكايت و يا سرودهاى از ايشان مى‌پردازد.


مولف در تراجم افراد، كنيه ايشان را در آخر اسم ذكر مى‌كند، پس از آن از شهرى كه فرد مورد نظر در آن مى‌زيسته و... ياد مى‌كند. سپس از زمان ورود فرد مورد نظر به بغداد، در صورتى كه بغدادى نبوده باشد، اساتيد و شيوخ وى و نيز دانش‌هايى كه به تدريس آنها پرداخته است، ياد مى‌كند. در پايان نيز از تاريخ ولادت يا وفات افراد و يا هم تاريخ ولادت و هم تاريخ وفات ايشان ياد مى‌كند.
مؤلف  در تراجم افراد، كنيه ايشان را در آخر اسم ذكر مى‌كند، پس از آن از شهرى كه فرد مورد نظر در آن مى‌زيسته و... ياد مى‌كند. سپس از زمان ورود فرد مورد نظر به بغداد، در صورتى كه بغدادى نبوده باشد، اساتيد و شيوخ وى و نيز دانش‌هايى كه به تدريس آنها پرداخته است، ياد مى‌كند. در پايان نيز از تاريخ ولادت يا وفات افراد و يا هم تاريخ ولادت و هم تاريخ وفات ايشان ياد مى‌كند.


== گزارش محتوا ==
== گزارش محتوا ==




اين كتاب به شرح حال بغدادى الاصل‌ها و يا كسانى كه بعد از وفات ابن [[سمعانی، عبدالکریم بن محمد |سمعانى]] در سال 562 ه.ق. تا سال 621 ه.ق، به بغداد وارد شده‌اند، مى‌پردازد. اين افراد را خلفا، وليعهدها، ارباب ولايات، نقيبان، قضات، فقها، راويان حديث، قرّاء، شعرا، صوفيان و غيره تشكيل مى‌دهند. لازم به ذكر است كه مولف در اين كتاب تنها به شرح حال كسانى مى‌پردازد كه از نظر [[سمعانی، عبدالکریم بن محمد |سمعانى]] دور مانده و در كتاب وى از آنان ذكرى به ميان نيامده است.
اين كتاب به شرح حال بغدادى الاصل‌ها و يا كسانى كه بعد از وفات ابن [[سمعانی، عبدالکریم بن محمد |سمعانى]] در سال 562 ه.ق. تا سال 621 ه.ق، به بغداد وارد شده‌اند، مى‌پردازد. اين افراد را خلفا، وليعهدها، ارباب ولايات، نقيبان، قضات، فقها، راويان حديث، قرّاء، شعرا، صوفيان و غيره تشكيل مى‌دهند. لازم به ذكر است كه مؤلف  در اين كتاب تنها به شرح حال كسانى مى‌پردازد كه از نظر [[سمعانی، عبدالکریم بن محمد |سمعانى]] دور مانده و در كتاب وى از آنان ذكرى به ميان نيامده است.


== ويژگى ==
== ويژگى ==
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش