هدایة الطالب الی مفردات الراغب

هدایة الطالب الی مفردات الراغب اثر علی کورانی عاملی (متولد 1363ق)، تعلیقاتی است بر کتاب «المفردات القرآنیة» (المفردات في غریب القرآن) تألیف حسین بن محمد راغب اصفهانی (حدود 502ق) که حاوی واژه‌نامه بدیع قرآنی است.

هدایة الطالب الی مفردات الراغب
هدایة الطالب الی مفردات الراغب
پدیدآورانکورانی، علی (نويسنده)
عنوان‌های دیگرتعلیقات علی کتاب المفردات القرآنیة للراغب الإصفهاني
ناشر[بی نا]
مکان نشر[بی جا] - [بی جا]
سال نشر1428ق
چاپ1
زبانعربی
تعداد جلد1
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

در واژه‌نامه «المفردات القرآنیة» كه بر بنياد مواد اصلى كلمه سامان داده شده، مسلک راغب چنين است كه نخست ماده را با معناى حقيقى‌اش مى‌آورد، آنگاه مشتقات آن را ياد مى‌كند، سپس معانى مجازى را با تبيين علاقه حقيقت و مجاز عرضه مى‌دارد. وى بر اين همه، از قرآن، حديث و سروده‌ها و اقوال عرب، گواه جسته و به ياد كرد قراآت وارده، اقوال صحابه و تابعين و حكماء و نيز تفسير قرآن به قرآن، دست یازیده است

به دلیل اهمیت و ارزش والای این اثر نفیس، تعلیقات و شروح فراوانی بر آن نگاشته شده که اثر حاضر، از جمله این تعلیقات است. کتاب با مقدمه‌ای از نویسنده آغاز شده که در آن، ضمن ارائه شرح‌حال مختصری از راغب اصفهانی و تعریف کتاب وی، به ذکر ملاحظات موجود در کتاب او پرداخته شده که انگیزه وی، از نگارش اثر حاضر شده است[۱].

شکی نیست که کتاب «المفردات القرآنیة» راغب، یکی از مهم‌ترین کتاب‌های لغوی برای کسانی است که می‌خواهند قرآن را بفهمند، اما بااین‌حال، نویسنده معتقد است این کتاب حاوی کاستی‌ها و اشتباهاتی است، زیرا نویسنده آن با اعراب زندگی نکرده و به همین دلیل، با محاسن لغوی و زبانی که عناصر معنا در لفظ و حدود و ابعاد آن را متمایز می‌کند، به‌خوبی آشنایی نداشته است، به همین دلیل، وی دست به نگارش اثر حاضر زده تا این کاستی‌ها و اشتباهات را برطرف نماید[۲].

گرچه موضوع کتاب راغب، مفردات قرآنی است، اما در آن، فقط به ذکر مفردات پرداخته شده و به آیه‌ای که آن واژه در آن موردبحث و بررسی قرار گرفته، اشاره‌ای نشده است. همچنین در آن کتاب، علاوه بر استفاده از برخی الفاظ مهجور و غیر معروف در زبان عربی، به مطالب حاشیه‌ای خارج از موضوع اصلی نیز پرداخته شده است. این در حالی است که در اثر حاضر، این نقایص برطرف شده است[۳].

پانویس

  1. مقدمه، ص3- 6
  2. همان، ص5
  3. همان

منابع مقاله

  1. مقدمه کتاب.
  2. مفردات ألفاظ القرآن


وابسته‌ها