موسوعة الفرق في الأدیان السماویة الثلاثة

موسوعة الفرق في الأديان السماوية الثلاثة: الإسلام – المسيحية - اليهودية، اثر احمد حسن قواسمه و زید موسی ابوزید، موسوعه‌ای است در معرفی و بررسی فرقه‌های ادیان سه‌گانه اسلام، مسیحیت و یهودیت.

موسوعة الفرق في الأدیان السماویة الثلاثة
موسوعة الفرق في الأدیان السماویة الثلاثة
پدیدآورانقواسمه، احمد حسن (نويسنده) ابو زید، زید موسی (نويسنده)
عنوان‌های دیگرالاسلام - المسیحیه - الیهودیه
ناشردار الراية
مکان نشراردن
سال نشر1430ق - 2009م
چاپ1
شابک-
موضوعادیان - تاریخ - اسلام - فرقه‌‎ها - مسیحیت - فرقه‌‎ها - یهودیت - فرقه‌ها - تاریخ
زبانعربی
تعداد جلد2
کد کنگره
‎‏/‎‏ق‎‏2‎‏م‎‏8‎‏ 80/2 ‏BL‎‏
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

مطالب کتاب، در دو جلد تنظیم شده است. در جلد نخست، در هفت کتاب زیر، به معرفی فرقه‌های دین اسلام پرداخته شده است: در کتاب اول، در چهار فصل، فرقه اشاعره، معرفی شده است. در این کتاب ابتدا به چگونگی شکل‌گیری و تأسیس فرقه اشاعره اشاره شده و سپس ضمن اشاره به برخی از افکار و اعتقادات این فرقه، بزرگان و ائمه آن، معرفی شده است که از جمله آنها عبارتند از ابوبکر باقلانی، ابواسحاق شیرازی، ابواسحاق اسفراینی، ابوالمعالی جوینی، غزالی و فخر رازی. در پایان نیز امکان انتشار این فرقه، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است[۱].

در کتاب دوم، در شش فصل، ابتدا به معرفی فرقه ماتریدیه پرداخته شده و سپس، ضمن مرور مراحل مختلف تأسیس، تکوین و گسترش و انتشار این فرقه، به تفاوت این فرقه با فرقه اشاعره، اشاره شده است[۲].

در کتاب سوم، در پنج فصل، ابتدا به تعریف فرقه معتزله پرداخته شده و سپس، ضمن بررسی ویژگی تاریخی دوران شکل‌گیری و به وجود آمدن این فرقه، به بیان دیدگاه معتزله پیرامون برخی از مسائل، پرداخته شده است. در پایان نیز فرق منشعب از این فرقه، مانند واصلیه، عمرویه، هذلیه، نظامیه و... معرفی گردیده است[۳].

کتاب چهارم، به معرفی مذهب شیعه اثناعشریه اختصاص یافته است. در این کتاب، ابتدا تعریفی عمومی از این مذهب ارائه گردیده و سپس، به فرقه‌های منشعب از این مذهب، مانند زیدیه، کیسانیه، اسماعیلیه، سبائیه، کاملیه، منصوریه و... و عقاید آنها، پرداخته شده است[۴].

فرق کوچک، قادیانیه و خوارج، سایر فرق معرفی‌شده در این جلد می‌باشد.

در جلد دوم، به معرفی فرقه‌های دین مسیحیت و یهودیت پرداخته شده است. از جمله مهم‌ترین موضوعات مطرح‌شده در این جلد، می‌توان به سیره مسیح(ع) و الوهیت او، اصطلاحات دینی مسیحیت و عبادات آنها، ارتودوکس و پروتستانیسم در مسیحیت، صهیونیسم مسیحی، تاریخ قدیم و جدید قوم یهود، عهد قدیم، تلمود و ادیان دینی یهودیت اشاره نمود.

پانویس

  1. ر.ک: متن کتاب، ج1، ص35-59
  2. ر.ک: همان، ص61-82
  3. ر.ک: همان، ص83-165
  4. ر.ک: همان، ص175-298

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.


وابسته‌ها