منية الراضي في رسائل القاضي

منية الراضي في رسائل القاضي، از آثار محدّث، قاضی و فقیه قرن چهارم هجری قمری، ابواحمد منصور بن محمد هروی، مشهور به قاضی ازدی (متوفای 410ق)، است که قطعاتی در قالب نثر ادبی و گاهی نظم درباره موضوعات گوناگون زندگی فردی و اجتماعی بیان می‌کند. این قطعه‌ها (رساله‌ها) با گردآوری نحوى و لغوى حنفی قرن پنجم هجری قمری ابوالفضل احمد بن محمد میدانی (متوفای 518ق) و تحقیق پژوهشگر معاصر، محمد یونس عبدالعال و بازبینی ادیب ممتاز مصری حسین نصار (1344-1439ق)، منتشر شده است.

منية الراضي في رسائل القاضي
منية الراضي في رسائل القاضي
پدیدآورانهروی، منصور بن محمد (نويسنده)

نصار، حسین (مصحح) عبدالعال، محمد یونس ( محقق)

میدانی، احمد بن محمد ( گردآورنده)
ناشردار الکتب و الوثائق القومیة. الإدارة المرکزیة للمراکز العلمیة. مرکز تحقیق التراث
مکان نشرمصر - قاهره
سال نشر1428ق - 2007م
چاپ1
شابک-
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
/م8 3972 PJA
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

هدف و روش

  • ابوالفضل احمد بن محمد میدانی، این اثر را عبارات و الفاظی درخشان دانسته که از کلام قاضی ابواحمد منصور بن محمد ازدی برگزیده و آن را در 10 رساله و 10 موضوع قرار داده‌ و در هر رساله الفاظی را آورده‌ است که در آن نوع کاربرد دارد. او مثلا در باب شوق، مطالبی را جمع کرده که قاضی ازدی در آغاز کتاب‌های خود نوشته است....[۱].
  • محمد یونس عبدالعال، با توضیح چگونگی یافتن نسخه‌های سه‌گانه اثر حاضر و اینکه 2 نسخه آن آکنده از عیب و غلط و سقط بود، افزوده است: ولی با توجه به خوش‌خطی نسخه سوم و اشتباهات اندک آن، به تحقیق و تصحیح پرداختم و البته زحمت فراوانی متحمل شدم و هنوز هم برخی از موارد آن نیازمند دقت و کاوش و احتیاط است[۲].

ساختار و محتوا

  • این اثر 10 باب دارد، به این صورت:
  1. تهنیت و تبریک؛
  2. شکر؛
  3. مدح و ستایش؛
  4. شوق و علاقه؛
  5. عتاب و توبیخ؛
  6. شکایت و عذرخواهی؛
  7. عیادت و تسلیت؛
  8. بازی و شوخی؛
  9. وصف و تشبیه؛
  10. آغازه‌ها و دعاها.

نمونه مباحث

  • في وصف القلم:... القلم صغير العين عظيم الأثر خفيف الوزن ثقيل الخطر...[۳]؛ ترجمه: ویژگی قلم: قلم حجمش کوچک است و اثرش بزرگ، وزنش سبک است، ولی جایگاهش سنگین.
  • فصل في الدوام: «أبقاه الله – تعالی - ... ما بثَّ الليلُ دُجاه و نَشرَ الصبحُ سناه... و ابتسم البدرُ في ظلامه و انجسم القطر من غمامه....»[۴]؛ ترجمه: «فصلی درباره ماندگاری و دوام: خدای متعال او را نگهدارد... تا زمانی که شب تاریکی‌اش را می‌پراکند و روز روشنی می‌افشاند.... و تا ماه‌شب‌چهارده در ظلمات شب لبخند می‌زند و قطره‌ای باران از ابری می‌چکد....[۵].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه گردآورنده، ص43
  2. ر.ک: مقدمه محقق، ص6
  3. ر.ک: متن کتاب، ص151
  4. ر.ک: همان، ص163
  5. ر.ک: همان، ص163

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.


وابسته‌ها