منظوم الدرر في شرح كتاب المختصر

المنظوم الدرر في شرح کتاب المختصر اثر محمد بن علی بن محمد بن فخار (متوفی 723ق)، معروف به ابن فخار جذامی ارکشی، فقیه و ادیب مالکی، شرحی است بر کتاب «المختصر» ابوالحسن علی بن عیسی بن عبید تجیبی طلیطلی مالکی (متوفی قرن چهارم هجری) که با تحقیق طارق طاطمی و رشید قباظ، منتشر شده است.

منظوم الدرر في شرح كتاب المختصر
منظوم الدرر في شرح كتاب المختصر
پدیدآورانابن فخار، محمد بن علی (نويسنده)

طلیطلی، علی بن عیسی (نویسنده) طاطمی، طارق ( محقق)

قباظ، رشید ( محقق)
عنوان‌های دیگرالمختصر. شرح ** شرح مختصر أبي الحسن أبي عبید الطلیطلي في الفقه المالکي لأبي بکر محمد بن علي بن محمد إبن الفخار الجذامي الأرکشي (ت 723ھ)
ناشردانشگاه خاتم النبین
مکان نشرمغرب - رباط
سال نشر1434ق - 2013م
چاپ1
زبانعربی
تعداد جلد1
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

کتاب «المختصر» طلیطلی، یکی از مهم‌ترین مختصراتی است که در فقه مالکی، در قرن چهارم هجری، در اندلس نوشته شده است. این کتاب گرانبها، ارزش فقهی خود را از این جهت می‌گیرد که با متانت و قوت در بیان، کیفیت در ارائه و اصالت در مطالب علمی که در ارتباط آن با قرآن و سنت، خطاب به همه مسلمانان و طلاب و محققین، نوشته شده است. نویسنده در این کتاب، به بیان آنچه که یک مسلمان در رابطه با پروردگار و زندگی روزمره خود به آن بیشتر نیاز دارد، اکتفا نموده و لذا مطالب و مباحث آن را به ابواب عبادات و مبادلات مالی فردی (بیع) محدود نموده است؛ بدون آنکه متعرض ابواب و مطالبی گردد که در صلاحیت قضات، والیان و امیران است مانند ابواب مرتبط با نکاح، طلاق، جنایات، حدود و... . این کتاب، پس از تألیف، با استقبال بی‌سابقه‌ای از سوی دانشمندان داخل و خارج اندلس مواجه شده ولذا، بسیاری به شرح، تعلیق و تلخیص آن پرداختند که اثر حاضر نیز از جمله آنها می‌باشد[۱].

در صحت انتساب کتاب به ابن فخار، تردیدی وجود ندارد، زیرا علاوه بر تصریح بر این امر در نسخه خطی موجود از این کتاب، تقریبا تمامی کسانی که به شرح حال او پرداخته‌اند، این کتاب را جزو آثار وی، نام برده‌اند[۲].

این شرح، کتابی است در فقه مالکی که حاوی توضیحات جالب و ارزشمندی است که نه طولانی و خسته کننده است و نه به طور گیج کننده‌ای، مختصر. این کتاب، سرشار از مطالب و موضوعات ارزشمند و گرانبهایی است که هیچ فرد منتسب به مذهب مالکی، نمی‌تواند از آن چشم‌پوشی کند. شارح مطالب و مباحث کتاب را به شیوه‌ای آسان و راحت توضیح داده است، به گونه‌ای که برای خواننده جذابیت داشته و باعث افزایش اطلاعات فقهی او خواهد شد[۳].

پانویس

  1. مقدمه، ص57
  2. همان، ص62
  3. ر.ک: همان، ص63

منابع مقاله

مقدمه کتاب.


وابسته‌ها