مقالات فقهی؛ اجرت بر واجبات

بررسی گسترده فقهی اجرت بر واجبات، مستحبات و فروعات مناسب (النوع الخامس مما یحرم التکسب به و ما یناسبه) تقریرات درس خارج فقه آیت‌الله محمدرضا مدرسی طباطبای یزدی (متولد 1334ش) پیرامون اجرت گرفتن بر واجبات، مستحبات و فروعات آن است که توسط عبدالله امیرخانی تقریر گردیده و با استخراج منابع و روایات توسط جواد احمدی، منتشر شده است.

مقالات فقهی (اجرت بر واجبات)
مقالات فقهی؛ اجرت بر واجبات
پدیدآورانمدرسی، محمد رضا (نويسنده)

امیرخانی، عبدالله (مقرر)

احمدی، جواد ( محقق)
عنوان‌های دیگراجرت بر واجبات مستحبات و فروعات مناسب (النوع الخامس مما یحرم التکسب به و ما یناسبه)
ناشردار التفسير
مکان نشرایران - قم
سال نشر1392ش
چاپ1
شابک978-964-535-367-2
موضوعفقه
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
/م4ب4 198/6 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

از مسائل مهمی که از ابتدای تدوین فقه به آن پرداخته شده، مسأله اخذ اجرت بر واجبات و مستحبات، خصوصا واجبات و مستحبات عبادی است که دارای مصادیق مهمی مانند نیابت با اجرت در حج، صوم، صلاة و زیارات ائمه معصومین(ع)، اجرت بر جهاد و واجبات نظامیه، اجرت بر اذان و امامت جماعت، اجرت بر تحمل و اداء شهادت، اجرت بر افتاء و قضاوت و... می‌باشد و با آنکه گفته شده است عدم جواز اخذ اجرت بر واجبات نزد فقهاء، مشهور یا اجماعی است، ولی تبیین وجه آن با توجه به این‌که در آیات کریمه و روایات شریفه، مطلبی با این کلیت وارد نشده از پیچیدگی‌های فقه به‌شمار می‌رود و این با مشاهده فتوای آنان به جواز اخذ اجرت بر برخی واجبات، مانند نظامیه، مضاعف می‌شود. لذا رسیدگی به تمام ابعاد موضوع جز با تسلط کامل بر ابواب مختلف و انغماس در دریای عمیق فقه نمی‌باشد[۱].

اساطین بزرگ فقه در میان متأخرین، مانند صاحب ریاض، صاحب مفتاح الکرامة، کاشف الغطاء، شیخ انصاری، سید یزدی، محقق نایینی، محقق ایروانی، محقق اصفهانی، سید خویی، امام خمینی(ره) و... هر کدام با درک صائب و فهم ثاقب خود، به بررسی موضوع پرداخته و وجوهی را در فساد یا احیانا صحت چنین معامه‌ای ذکر کرده‌اند که مباحث مطرح شده در آن، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده و کارایی زیادی در سایر ابواب فقه، مخصوصا معاملات دارد. کتاب حاضر که محصول دروس خارج فقه آیت‌الله مدرسی می‌باشد، به نحو عالمانه و مدققانه‌ای نظرات این اعظام را مطرح و سپس به نقد و بررسی آن پرداخته و آخرین دستاوردهای فقهی را پیرامون اجرت بر واجبات و مستحبات، همراه با فروعات مناسب آن، به نمایش گذاشته است[۲].

از جمله ویژگی‌های بارز کتاب که باعث اهمیت آن شده، این است که بعضی از تحقیقات مطرح شده در آن، کاملا نو و غیرمسبوق به سابقه است[۳].

پانویس

  1. پیشگفتار، ص13
  2. همان، ص14
  3. همان

منابع مقاله

مقدمه کتاب.


وابسته‌ها