معرفة أبواب الفقه

معرفة أبواب الفقه، نوشته آیت‌الله محسن فقیهی (متولد 1331ش)،‌ گزیده‌ای از کتاب تحریر الوسیلة از آثار امام خمینی، شامل یک دوره کامل علم فقه از «تقلید، طهارت و نماز» تا «حدود، قصاص و دیات» به‌صورت ساده و غیراستدلالی است.

معرفة أبواب الفقه
معرفة أبواب الفقه
پدیدآورانف‍ق‍ی‍ه‍ی‌، م‍ح‍س‍ن‌ (نويسنده) مکتب مطالعة و تدوین المناهج الدراسیة (سایر)
عنوان‌های دیگرتلخيص «تحرير الوسيلة للإمام الخميني رحمه الله»
ناشرالمرکز العالمي للدراسات الاسلامیة
مکان نشرایران - قم
سال نشر1383ش - 1425ق
چاپ3
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
/خ8 ت3017 183/9 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

هدف و روش

ناشر در این رابطه نوشته است: این اثر یکی از آثاری است که برای شناخت باب‌های گوناگون فقه از راه خلاصه‌سازی تحریر الوسیلة تألیف امام خمینی آماده شده است. شناسایی اجمالی ابواب فقهی و خوانش فقه معاصر شیعی، دو هدف دارد: یک- اطلاع از بخش مهمی از مباحثی که دانش‌پژوهان علوم اسلامی در آینده با آن مواجه خواهند شد. دو- آمادگی برای ورود به دوره‌ای ژرف‌تر از آموزش فقهی. [۱]

  • متأسفانه محسن فقیهی بدون مقدمه وارد بحث اصلی شده است و در نتیجه بسیاری از چگونگی‌ها و مشخصات و اهداف پژوهش و انتشار این اثر، پنهان مانده است.
  • مقدمه‌ای عالمانه و سودمند از آیت‌الله محمدمهدی آصفی با عنوان «مدخل الی دراسة الفقه» در آغاز این کتاب، آمده است که به توضیح مختصر نیاز به فقه، شریعت و روش الهی در زندگی انسان، ویژگی‌های فقه، منابع فقه، ادوار تکامل فقه در نزد شیعیان اهل‌بیت(ع)، اجتهاد و تقلید، احکام تکلیفی و وضعی و فتوا، احتیاط و حکم پرداخته است.[۲]

ساختار و محتوا

این کتاب، چکیده تحریر الوسیلة است و مطالبش بر طبق ساماندهی همان اثر، تنظیم شده و نویسنده در مجموع تعداد 639 مسأله از مسائل فقهی را مطرح کرده است.

افزوده‌ها

محسن فقیهی هیچ مطلبی بر مباحث تحریر الوسیلة نیفزوده است جز:

  1. پرسشهایی در پایان هر باب (کتاب فقهی) مثلاً بعد از اتمام «امر به معروف و نهی از منکر» این سؤال‌ها اضافه شده است:
    1. شرایط امر به معروف و نهی از منکر چیست؟
    2. مراتب امر به معروف و نهی از منکر را ذکر کنید.
    3. انواع دفاع را بیان کنید.[۳]
  2. «فهرس الألفاظ اللغویة» در پایان کتاب، فهرستی از واژگان و اصطلاحات رایج در فقه بر اساس شرح لمعه و حواشی آن و لسان العرب و صحاح جوهری و نهایه ابن اثیر آورده شده است.
  • انتقاد: تعبیر «فهرس ‌الألفاظ‌ اللغویة» اشکال ‌دارد و شایسته ‌است این‌ فهرست (شامل اصطلاحات فقهی)، «فهرس اللغات و المصطلحات الفقهیة» نامیده شود.

پانویس

  1. مقدمه ناشر، ص7
  2. مقدمه آیت‌الله آصفی، ص9-25
  3. متن کتاب، ص115

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.

وابسته‌ها