معجم مصطلحات العروض و القافية

معجم مصطلحات العروض و القافية، نوشته محمد علی شوابکه (معاصر) و انور ابوسویلم (معاصر)، پیرامون اصطلاحات دانش عروض و قافیه است. مطالب این اثر بر اساس حروف هجا (الفبا) تنظیم شده[۱] و به شکلی مختصر عرضه گردیده است. نویسندگان تلاش کرده‌اند در ذکر اصطلاحات، از تفسیر نادرست، مبهم و ناقص پرهیز نمایند؛ بنابراین در ذکر و تبیین اصطلاحات به جهت ابهام‌زدایی، از مثال‌های متعدد بهره گرفته و شواهدی به شکل مختصر ارائه کرده‌اند. بااین‌وجود، در برخی از موضوعات مانند بحور شعر، به جهت اهمیت آن، ناگزیر به بحث مفصل شده‌اند[۲].

معجم مصطلحات العروض و القافية
معجم مصطلحات العروض و القافية
پدیدآورانشوابکه، محمد علی (نويسنده) ابوسویلم، انور (نويسنده)
ناشردار البشير
مکان نشراردن - عمان
سال نشر1991م
چاپ1
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
/ش9م6 2194 PJA
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

در این معجم تلاش شده است تا برخی از مظاهر تطور دانش مصطلح عروضی نشان داده شود و به مخالفت علمای عروض با پیش‌گامان این علم در مدلول اصطلاحی این علم اشاره گردد؛ ضمن اینکه تلاش شده است تا اصطلاحاتی که متأخران به علم عروض افزوده و یا اختراع نموده‌اند و برای قدمای این علم ناشناخته بوده، مورد بررسی قرار گیرد. ازاین‌رو تکوین و تطور برخی از مصطلحات عروض و تغییر مدلول آنها به جهات مختلف مورد توجه قرار گرفته است[۳]. آنها فنون شعر عامیانه را نیز به دلیل عدم امکان جداسازی آن از روند تطور شعر در دوره‌های مختلف، در این معجم مورد توجه قرار داده‌اند[۴].

نویسندگان این معجم خود را متعهد به ارائه تعریف علمی، دقیق و مختصر از مصطلحات عروض ندانسته‌اند، بلکه تلاش نموده‌اند تا آراء مختلف را پیرامون این موضوع ذکر کرده و اصطلاحات و تعریف‌های مختلف را به گویندگان آنها منتسب نمایند. در این راستا بدون هیچ‌گونه جهت‌گیری و توجیه‌گری تنها به ذکر آراء مختلف و متناقض پرداخته‌ و درصدد ترجیح آراء بر یکدیگر برنیامده‌اند؛ مگر در جایی که یقین آنان به صحت رأیی و خطای رأی دیگر تعلق گرفته باشد[۵].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه، ص10
  2. ر.ک: همان، ص9-10
  3. رک: همان، ص8
  4. رک: همان، ص9
  5. رک: همان

منابع مقاله

مقدمه.


وابسته‌ها