كشف المحجة في شرح خطبة اللمة

كشف المحجة في شرح خطبة اللمّة یا «شرح خطبة فاطمة الزهراء سلام‌الله‌عليها، از آثار محدث، متکلم، مفسر و فقیه شیعی عراقی قرن سیزدهم هجری قمری، سید عبدالله بن محمدرضا بن محمد شبر حسینى کاظمى، مشهور به سید عبدالله شُبَّر (1188-1242ق)، به توضیح واژگان و مفاهیم خطبه سرور زنان جهان درباره امامت امام علی(ع) و اعتراض به غاصبان می‌پردازد. پژوهشگر معاصر، علی اسدی، این کتاب را تحقیق و تصحیح کرده و برای آن مقدمه‌ای سودمند نوشته و نگارنده و اثر حاضر را شناسانده است.

كشف المحجة في شرح خطبة اللمة
كشف المحجة في شرح خطبة اللمة
پدیدآورانشبر، عبدالله (نويسنده) اسدی، علی (محقق)
عنوان‌های دیگرشرح خطبة فاطمة الزهرا علیها السلام
ناشرباقيات ** دب‍ی‍رخ‍ان‍ه‌ دائ‍م‍ی‌ ک‍ن‍گ‍ره‌ ج‍ه‍ان‍ی‌ ب‍ررس‍ی‌ ق‍داس‍ت‌ و ام‍ن‍ی‍ت‌ ح‍رم‌
مکان نشرایران - قم ** لبنان - بیروت
سال نشر1428ق - 2007م
چاپ1
موضوعفا‌طمه‌زهرا (س‌)، ۱۳؟ قبل‌ از هجرت‌- ۱۱ق‌. - خطبه‌ها‌,فدک‌,فا‌طمه‌زهرا (س‌)، ۱۳؟ قبل‌ از هجرت‌- ۱۱ق‌. - سرگذشتنا‌مه‌
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
BP ۲۷/۲۲/ش۲،ک۵
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

هدف و روش

  • ناشر، کتاب حاضر را یکی از ثمرات جهاد علمی اندیشوران شیعه دانسته و از تلاش علمی نویسنده و محقق کتاب، تقدیر کرده است[۱].
  • علی اسدی با اشاره به امتیاز اثر حاضر از نظر موضوع و شخصیت والای علمی، اجتماعی و معنوی نگارنده، افزوده است: روش معمول در تصحیح را برگزیدم، جز آنکه نسخه خطی اصلی را که سید عبدالله شبّر خودش نوشته، نیافتم و اثر حاضر را بر اساس 2 نسخه خطی تحقیق کردم که از روی نسخه اصلی نویسنده، نسخه‌برداری شده است[۲].
  • سید عبدالله شبّر، با بیان اینکه «خطبه غرّاء» که همگان (دوستان و دشمنان) از حضرت فاطمه زهراء(س) نقل کرده‌اند، نورانی و شگفت‌آور است و چشم اندیشوران را خیره کرده، افزوده است: برخی از دانشمندان باتقوا از من خواستند و اصرار ورزیدند تا به شرح الفاظ و معانی این خطبه مبارک بپردازم و برخی از مشکلاتش را حلّ کنم و من پذیرفتم، باآنکه اقرار دارم بضاعتم اندک است و از دستیابی به چنین مقام بلندی ناتوانم[۳].
  • نویسنده با تأکید بر آنکه مضمون این خطبه چنان متقن و والا و فصیح و بلیغ است که نیازمند سند نیست و بااین‌همه، بسیاری از دانشوران فریقین از جمله ابن ابی‌الحدید، آن را با سند نقل کرده‌اند، افزوده است: بر اساس کتاب الاحتجاج به شرح آن می‌پردازم و در موارد اختلافی به روایات دیگر هم اشاره می‌کنم[۴].

ساختار و محتوا

  • این اثر، شرحی غیر مزجی و به ‌ترتیب مباحث خطبه حضرت زهرای اطهر(س) است.

نمونه مباحث

  • در عبارت «أ في كتابِ اللّه أن تَرِثَ أباك وَ لا أرِثَ أبي؟! لَقَد جِئتَ شَيئاً فَرِياً»، واژه «فری» به معنای بدعت و افترا است[۵].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه ناشر، ص5-6
  2. ر.ک: مقدمه محقق، ص7-19
  3. ر.ک: مقدمه نویسنده، ص25
  4. ر.ک: همان، ص27-30
  5. ر.ک: متن کتاب، ص101

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.

وابسته‌ها