فقه الثقلین

فقه الثقلين، كتاب المكاسب، تقریرات مباحث آیت‌الله شیخ یوسف صانعی (1316-1399ش) به شیوه کتاب مکاسب محرمه شیخ اعظم انصاری و فقیه محقق امام خمینی(ره) است.

فقه الثقلین
فقه الثقلین
پدیدآورانصانعی، یوسف (نويسنده)

انصاری، مرتضی بن محمدامین (نويسنده) خمینی‌، روح الله، رهبر انقلاب و بنیان‌گذار جمهوری اسلامی ایران (نويسنده)

مؤسسة فقه الثقلین الثقافیة (سایر)
عنوان‌های دیگرالمکاسب. شرح ** کتاب المکاسب: تقریر لأبحا‌ث‌... یوسف‌ الصا‌نعي‌ علی‌ نهج‌ کتا‌ب‌ المکا‌سب‌ المحرمة‌ للشیخ‌ الأعظم‌ الأنصا‌ري و للفقیه‌ المحقق‌ الإما‌م‌ الخمیني‌(س‌)
ناشرمؤسسة تنظیم و نشر آثار الإمام الخمینی (قدس‌سره)
مکان نشرایران - تهران
سال نشر1392ش - 1434ق
چاپ1
موضوعانصاری، مرتضی بن محمد امین، 1214 - 1281ق. المکاسب - نقد و تفسیر - خمینی، روح الله، رهبر انقلاب و بنیان‌گذار جمهوری اسلامی ایران، 1279 - 1368. المکا‌سب‌ -- نقد و تفسیر - معاملات (فقه) - کسب و کار حرام
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
7ف2ص 194 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

آیت‌الله شیخ یوسف صانعی، از جمله شاگردان مبرز امام خمینی(ره) بود که از محضر وی استفاده فراوان کرد و در دروس فقه و اصول ایشان مشارکت فعال داشت. وی با مشارکت مؤثر در مباحث امام(ره) در موضوع مکاسب محرمه، تقریرات ایشان را مکتوب کرد. سپس دروس مکاسب محرمه خود را بر جمعی از فضلای حوزه علمیه بر اساس مباحث شیخ اعظم و امام خمینی(ره) تقریر نمود. محققین مؤسسه فقه الثقلین نیز این تقریرات را نوشته و برای نشر آماده کردند. آیت‌الله صانعی، همه اقوال و دیدگاه‌های موجود در مسئله را طرح و پیرامون آن به شیوه سنتی حوزه بحث کرده است؛ اما اهتمام جدی و چشمگیری به آراء شیخ اعظم انصاری و امام خمینی(ره) داشته است. وی در این اثر دیدگاه‌های ارزشمند و آراء بدیع و نوی دارد که در این روزگار کم‌نظیر است[۱]‏.

در تحقیق این اثر، آیات قرآنی، احادیث شریف و اقوال علما در علوم مختلف استخراج شده ‌است. احادیث شریفی که توسط نویسنده در استدلال یا رد مطلبی استفاده شده، از کتب اصلی قدیمی مانند کتب اربعه و یا منابع ثانوی مانند کتب وسائل و مستدرک استخراج گردیده است. منابع اقوال فقها نیز با اشاره به نام کتاب و جلد و صفحه مشخص شده است. اقوال ذکرشده در کتاب بر سه‌گونه است: گاه نصوص اقوال ذکر شده است؛ گاه نظریه‌ای بدون اشاره به قائل آن ذکر شده است و گاه نیز اجماع یا شهرت نقل شده است. در همه این موارد تلاش شده که اسامی، نوشته‌ها و ناقلین اجماع و شهرت ذکر شود. نویسنده، فراوان از عبارات «تقدم، مرّ» و مانند آن استفاده کرده که در این موارد نیز به صفحه‌ای که مطلب ذکر شده یا خواهد شد، اشاره گردیده است[۲].‏

کتاب، مشتمل است بر: مباحث مقدماتی برای ورود به بحث و انواع اکتسابات حرام (از قبیل اکتساب به اعیان نجسه، اکتساب به آنچه که منفعت مورد نظر آن حرام است و اکتساب به آنچه امکان قصد حرام از آن وجود دارد).

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه ناشر، ص10؛ مقدمه تحقیق، ص12-11
  2. ر.ک: مقدمه تحقیق، ص13-12

منابع مقاله

مقدمه ناشر و مقدمه تحقیق.

وابسته‌ها