علي في الكتاب و السنة و الأدب

علي في الكتاب و السنة و الأدب تألیف حسین شاکری نجفی و فرات اسدی، پژوهشی است درباره شخصیت و مقام و فضایل امیر مؤمنان(ع) در قرآن، سنت نبوی و شعر و نظام.

علي في الكتاب و السنة و الأدب
علي في الكتاب و السنة و الأدب
پدیدآورانشاکری نجفی، حسین (نویسنده) اسدی، فرات (محقق)
ناشرانصاریان
مکان نشرقم
سال نشر1412ق
چاپدوم
موضوعحدیث، تفسیر و کلام
زبانعربی
تعداد جلد5ج.
کد کنگره
‏BP 141/۵/ع۸ش۲

این کتاب، با بهره گرفتن از ده‌ها منبع تاریخی، حدیثی، کلامی و تفسیری شیعه و سنی و با انگیزه اثبات برتری مقام امیرمؤمنان(ع) و اینکه امام لایق‌ترین فرد برای منصب امامت است، به نگارش در آمده است.

جلد نخست کتاب، که در سه فصل تنظیم شده، افزودن بر یکصد آیه در باره امام گردآوری و به ترتیب سوره‌های قرآن تنظیم شده است، و همچنین درباره آن دسته از احادیثی است که نزول تعدادی از آیات قرآن را به امام تطبیق می‌دهد و نیز روایتهایی که در آنها از «یا ایهاالذین آمنوا» و اینکه امام هم منظور از این خطاب است، آمده است.

نویسنده، در آغاز هر بحث، با توضیحی مختصر وارد آن می‌شود و با ذکر مآخذ احادیث، آنها را در زیر هر آیه مربوط- هر تعداد که باشد- می‌آورد. البته، اسناد احادیث با اتکا به ذکر مصادر، حذف شده است.

جلد دوم، از تولد امام در کعبه آغاز می‌شود و از خلقت امام علی(ع) و پیامبر(ص)، لقبها، کنیه‌ها، صفات و مناقب امام در کلام پیامبر سخن می‌گوید و در ادامه، از عدالت و قضاوتهای علی(ع) بحث می‌کند و پاره‌ای از فضایل او را بر می‌شمارد و حماسه‌آفرینیهای او را در جنگهای پیامبر(ص) یادآوری می‌نماید.

جلد سوم، نیز از فضایل امام مانند علم، حکمت، فصاحت و بلاغت، زهد، فصاحت و شجاعت او سخن می‌گوید؛ به‌علاوه خطبه‌هایی از امام نقل شده که بدون الف و نقطه‌اند.

جلد چهارم، اشعار شاعران عرب از قرن نخست به ترتیب ذکر قرنها تا سیزدهم هجری است و جلد پنجم، ادامه اشعار تا قرن پانزدهم می‌باشد و در پایان، عبارتهای ادبی درباره آن حضرت نقل شده است.

تقریظهای عادل علوی، سید محمود هاشمی، حسن جواهری و محمود مظفر، در جلدهای گوناگون کتاب و در تعریف و تأیید آن منعکس شده است [۱]



پانويس

  1. ر.ک: معاونت فرهنگی مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، ص272-273


منابع مقاله

معاونت فرهنگی مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، کتاب‌شناسی توصیفی اهل‌بیت علیهم‌السلام، قم، مرکز چاپ و نشر مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، چاپ اول، 1383ش.

وابسته‌ها