علوم الحدیث عند الزیدیه و المحدثین

علوم الحديث عند الزيدية و المحدثين، نوشته عبدالله بن حمود عزی (معاصر)، به موضوع علم حدیث و قواعد و مصطلحات آن اختصاص یافته و در آن به ذکر دیدگاه عالمان زیدیه و سایر علما در موضوع یادشده پرداخته شده است. نویسنده هدف اساسی خود را از نگارش این کتاب عرضه قواعد اهل‌بیت(ع) در قبول احادیث و کیفیت تعامل آنها با احادیث که مورد غفلت برخی از نگارش‌های حدیثی واقع شده است، می‌داند[۱].

علوم الحدیث عند الزیدیه و المحدثین
علوم الحدیث عند الزیدیه و المحدثین
پدیدآورانعزی، عبدالله بن حمود (نويسنده)

عجری، محمد بن حسن (مقدمه‌نويس)

مرکز العدل و التوحید للدراسات و البحوث و التحقیق (سایر)
ناشرمؤسسة الإمام زيد بن علي الثقافية
مکان نشراردن - عمان
سال نشر1421ق - 2001م
چاپ1
موضوعحدیث - علم الدرایه - حدیث - علم الروایه - احادیث زیدیه
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
8ع4ع 109 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

کتاب در یک مقدمه و چهار باب و خاتمه تنظیم شده است. در مقدمه، مطالبی پیرامون حدیث و تاریخ آن در میان زیدیه به‌صورت مختصر ذکر شده است. در باب اول، به حدیث و خبر متواتر و واحد در پنج فصل پرداخته شده است. تعریف حدیث متواتر و واحد، تقسیم خبر بر اساس راویان آن، اخبار آحاد از جهت ضعف و قوت خبر به‌همراه اشاره به قواعد اهل‌بیت(ع)، همچنین تقسیم خبر مورد قبول، مباحث فصل‌های این باب را تشکیل داده است. باب دوم، به بحث پیرامون خبر مردود اختصاص یافته است. در چهار فصل این باب، مباحثی از قبیل خبر مردود و علل رد آن، خبر مردود به علت فقدان سند یا طعن در راوی و خبر مشترک بین رد و قبول مطرح شده است[۲]. در باب سوم، به علم رجال پرداخته شده و دارای یک تمهید و چهار فصل است. در تمهید، به مطالب مختصری در این علم اشاره شده است و به دنبال آن مباحثی در خصوص اسناد و اهمیت آن، جرح و تعدیل، عدالت صحابه و مطالبی در انواع علم رجال حدیث ذکر شده است[۳].

باب چهارم، به مباحثی پیرامون طرق روایت حدیث و تصنیف در آن، درایت حدیث، القاب محدثین، مهم‌ترین نگارش‌های حدیث نبوی، بطلان استدلال به اسرائیلیات و... در چهار فصل پرداخته شده است. خاتمه کتاب نیز اختصاص به خلاصه مطالب مطرح‌شده دارد و همچنین شامل نکاتی مختصر در چگونگی تعامل با احادیث نبوی است[۴].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه، ص25
  2. ر.ک: همان، ص26
  3. ر.ک: همان، ص26–27
  4. ر.ک: همان، ص27

منابع مقاله

مقدمه.

وابسته‌ها