طبقات الحفاظ

طبقات الحفاظ، اثر جلال‌الدین عبدالرحمن بن ابی‌بکر سیوطی (849-911ق)، تلخیص و برگرفته‌ای است از کتاب «طبقات الحفاظ» ذهبی (متوفی 748).

طبقات الحفاظ
طبقات الحفاظ
پدیدآورانسیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌‌بکر (نويسنده) لجنة من العلماء (سایر)
ناشردار الکتب العلمية
مکان نشرلبنان - بیروت
سال نشر1414ق - 1994م
چاپ2
موضوعمحدثان اهل سنت - حافظان
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
س9ط2 54/2 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

نویسنده در کتاب حاضر، به جمع‌آوری تراجم و شرح حال کسانی پرداخته که در توثیق و تجریح و تضعیف و تصحیح به اجتهاد آنها مراجعه می‌شود و در ذیل آن، شرح حال حافظین، اصولیون و محدثینی را که بعد از آنان آمده‌اند، ضمیمه نموده و مطالب را در بیست‌وچهار طبقه، تنظیم کرده است. وی طبقه نخست را با شرح حال بزرگان صحابه آغاز نموده و سرانجام را به شرح حال ابن حجر (متوفی 853ق) اختصاص داده است. تفاوت کتاب سیوطی با ذهبی آن است که وی خود را مقید به ذکر نام تمامی کسانی که ذهبی از آنها یاد نموده، نکرده و برخی را حذف و افرادی را نیز اضافه کرده است، ولذا نمی‌توان این کتاب را صرفا تلخیص محض کتاب ذهبی دانست، بلکه این اثر را می‌توان تلخیصی مکمل برای آن در نظر گرفت؛ زیرا در ضمن تلخیص نام افراد، به ذکر نام برخی دیگر و شرح حال ایشان نیز پرداخته شده است[۱].

در ابتدای کتاب، پس از مقدمه ناشر در اشاره به موضوع و برخی ویژگی‎‌های کتاب[۲]، شرح حال تقریبا مفصلی از سیوطی، به روایت خودش، در اختیار خواننده قرار گرفته است[۳].

طبقه اول، دربردارنده نام بیست‌وسه تن از اعلام و بزرگان صحابه بوده که احتمالا به دلیل معروف بودن ایشان، فقط به ذکر نام ایشان بسنده شده و شرح حالی از آنها، ارائه نشده است. از جمله این افراد، عبارتند از: ابوبکر، عمر، عثمان، حضرت علی(ع)، سعد بن ابی‌وقاص، عبدالله بن مسعود، ابی بن کعب، ابوذر غفاری و معاذ بن جبل[۴].

طبقه دوم، به شرح حال بزرگان تابعین، اختصاص یافته است که اولین آنها، علقمة بن قیس بن عبدالله بن مالک نخعی ابوشبل کوفی[۵] و آخرینشان، ربعی بن حراش بن عمرو بن عبدالله غطفانی کوفی است[۶].

در طبقه سوم و چهارم به شرح حال تابعین وسطی و صغار پرداخته شده که از جمله آنها، می‌توان حسن بن ابی‌الحسن یسار بصری[۷] و مکحول دمشقی را نام برد[۸].

عبیدالله بن عمر بن حفص بن عاصم بن محمد عدوی[۹] و فضیل بن عیاض بن مسعود تمیمی یربوعی[۱۰]، از دیگر افراد سایر طبقات می‌باشند.

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه ناشر، ص4
  2. ر.ک: همان، ص3-4
  3. ر.ک: متن کتاب، ص6-10
  4. ر.ک: همان، ص13-19
  5. ر.ک: همان، ص20
  6. ر.ک: همان، ص34
  7. ر.ک: همان، ص35
  8. ر.ک: همان،ص49
  9. ر.ک: همان، ص77
  10. ر.ک: همان، ص110

منابع مقاله

مقدمه ناشر و متن کتاب.


وابسته‌ها