صحاح الأخبار فی نسب السادة الفاطمیة الأخیار

صحاح الأخبار في نسب السادة الفاطمية الأخيار، اثر عبدالله محمد سراج‌الدین بن سید عبدالله رفاعی مخزومی واسطی (متوفی 885ق)، کتابی است ارزشمند در معرفی نسب برخی از سادات فاطمی که با تحقیق عارف احمد عبدالغنی، منتشر شده است.

صحاح الأخبار فی نسب السادة الفاطمیة الأخیار
صحاح الأخبار فی نسب السادة الفاطمیة الأخیار
پدیدآورانمخزومی، محمد بن عبدالله (نويسنده) عبدالغنی، عارف احمد (محقق)
ناشردار العرب ** نور معارف
مکان نشرسوریه - دمشق
سال نشر2014م
چاپ1
شابک----
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
/م3ص3 53/7 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

اثر حاضر، حاوی اطلاعات نادر، دقیق و ارزشمندی درباره برخی از ذریه و فرزندان بزرگوار خاندان پیامبر(ص) است[۱].

اهمیت کتاب، در این است که نویسنده آن، از نوادگان خاندان رفاعی، از اصحاب رواق ابوعبیده در واسط عراق بوده که خدمات فراوانی انجام داده و آثار ارزشمندی را از خود به یادگار گذاشته‌اند. علاوه بر این، وی در نویسندگی، تجربه‌ای طولانی داشته و در کار پیرامون کتاب‌های نسب‌شناسی که پیش از او نوشته شده است، تسلط کاملی از خود نشان داده و به‌احتمال زیاد، در زمان خود، شجره‌نامه‌ها را دیده و درباره آنها، تحقیق و پژوهش نموده است؛ دلیل این مدعا آن است که وی در چندین جای کتاب، از مطالب «المشجر الكشاف لتحقيق أصول السادة الأشراف» عمیدالدین نجفی (زنده در 927ق) استفاده کرده است و در اثنای مطالب، از کتاب «المشجر الكشاف لأصول السادة الأشراف» محمد بن احمد عمیدی حسینی، یاد کرده است و این نشان‌دهنده آن است که وی از این آثار، اطلاع داشته و از مطالب آنها، بهره برده است[۲].

کتاب با مقدمه‌ای از محقق در معرفی و اشاره به اهمیت و برخی ویژگی‌های آن آغاز شده و مطالب، بدون تبویب و فصل‌بندی خاصی، عرضه شده است. نویسنده مبحث نسب‌شناسی خود را از بحث پیرامون نسب حضرت نوح(ع) آغاز نموده و سپس، به بررسی نسب پیامبر(ص) از معد بن عدنان و نزار بن معد بن عدنان، پرداخته است[۳].

نویسنده نسب پیامبر(ص) را یک‌به‌یک شمرده تا به نام پدر بزرگوار ایشان رسیده و سپس، شرح حال مختصری از پیامبر(ص) ارائه نموده و به ذکر نام فرزندان آن حضرت: قاسم، عبدالله، زینب، ام‌کلثوم، رقیه و حضرت فاطمه(س) پرداخته و پس از آن، اولاد حضرت فاطمه(س) و حضرت علی(ع) را به‌صورت مفصل‌تر، معرفی کرده است که از جمله آنها، عبارتند از: امام حسن(ع)، امام حسین(ع)، محمد اکبر معروف به ابوحنیفه، عباس(ع)، عثمان، جعفر، عبدالله، عمر الاطرف و...[۴].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه، ص5
  2. ر.ک: همان، ص5-6
  3. ر.ک: متن کتاب، ص15
  4. ر.ک: همان، ص25

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.


وابسته‌ها