شرح ألفاظ

شرح الفاظ التوثیق والتعدیل النادرة أو قلیلة الإستعمال اثر سعدی هاشمی، در تحقیق و تبیین الفاظی که به‌صورت نادر و اندک، در علم جرح‌وتعدیل علمای اهل‌سنت به‌کاررفته است.

شرح ألفاظ
شرح ألفاظ
پدیدآورانهاشمی، سعدی (نويسنده)
عنوان‌های دیگرالتوثيق و التعديل النادرة أو قليلة الإستعمال
ناشرمکتبة العلوم و الحکم
مکان نشرعربستان - مدینه منوره
سال نشر1413ق - 1992م
چاپ1
موضوعحدیث - جرح و تعدیل - حدیث - علم الرجال - حدیث -- مسائل لغوی -- نقد و تفسیر - حدیث -- واژه‌نامه‌ها - حدیث - نقد و تفسیر
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
409ش 2ه 114/2 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

نویسنده، در ضمن مطالعات و تحقیقات خویش، به کلمات و الفاظ مربوط به جرح و تعدیلی برخورده است که یا نادر بوده و یا بسیار کم، مورداستفاده قرار گرفته است که پس از بررسی و جستجوی آن‌ها در کتب رجال، به مجموعه‌ای از این‌گونه الفاظ و واژگان، دست‌یافته و به دلیل ارزش و اهمیت آن‌ها در مبحث جرح‌وتعدیل، به دسته‌بندی و تشریح و توضیح آن‌ها، پرداخته است[۱].

وی، به توضیح و تشریح این واژگان و رفع ابهام از برخی معانی آن‌ها و اشاره به اهمیت و جایگاه آن‌ها در تعیین درجات راویانی که به‌واسطه این الفاظ، متصف به مدح یا جرح گردیده پرداخته است؛ مخصوصا الفاظ و اصطلاحاتی که در کتب معروف، به آن‌ها نپرداخته شده و مورد غفلت قرار گرفته است[۲].

ارزش و اهمیت کتاب، آنگاه مشخص می‌شود که می‌توان در آن، به معانی و مفاهیم الفاظ و واژگانی دست‌یافت که به‌واسطه آن‌ها، می‌توان به مقصود گوینده در قضاوت بر جرح یا تعدیل افراد، در کتب رجال، دست‌یافت و به‌واسطه آن‌ها، حکم بر وثاقت یا عدم وثاقت افراد، صادر کرد[۳].

از جمله ویژگی‌های کتاب، آن است که نویسنده در آن، سعی کرده است تا نسبت کلمات و الفاظ را به گوینده آن‌ها، مستند کرده و معانی لغوی و اصطلاحی آن‌ها را تبیین و تشریح کرده و دوره زمانی که این الفاظ برای نخستین‌بار استفاده شده است را تعیین کند. همچنین تحریف یا تصحیف صورت‌گرفته در برخی موارد را اصلاح نماید[۴].

از جمله این واژگان و عبارات، می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  1. «حیة الوادي»: این تعبیری است که سفیان بن عیینه (متوفی 198ق) در توثیق علی ابن مدینی از آن استفاده کرده است[۵].
  2. «أذا قامت الخیل لم یجلس مع الرجالة»: عبارتی است که ابن عیینه در توثیق علی بن مدینی به‌منظور تشبیه وی در حفظ و علم و اتقان به ابن شاذکونی، به کار برده است[۶].

پانویس

  1. مقدمه، ص3
  2. همان
  3. همان، ص3- 4
  4. همان، ص4
  5. متن کتاب، ص5
  6. همان، ص8

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.


وابسته‌ها