سمک عیار، اثر فرامرز بن خداداد بن عبدالله کاتب ارجانی (زنده در قرن ششم یا پس از آن)، یکی از قدیمی‌ترین نمونه‌های داستان‌پردازی در ادبیات فارسی است که با مقدمه و تصحیح پرویز ناتل خانلری، منتشر شده است.

سمک عیار
سمک عیار
پدیدآورانارجانی، فرامرز بن خداداد (نويسنده)

شیرازی، صدقة بن ابوالقاسم (سایر) خانلری، پرویز (مقدمه‌نويس)

خانلری، پرویز (مصحح)
ناشرآگاه
مکان نشرایران - تهران
سال نشر1362ش - 1363ش
چاپ5
موضوعداستانهای فارسی - قرن 6ق. - نثر فارسی - قرن 6ق.
زبانفارسی
تعداد جلد5
کد کنگره
س8 4812 PIR
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

این کتاب، یکی از داستان‌های عامیانه فارسی است که قرن‌ها مایه سرگرمی و نشان مردم این سرزمین در اوقات فراغت بوده است[۱].

این داستان، از چند جهت اهمیت بسیار دارد. نخست از جهت عبارات و لغات و اصطلاحات که گنجیه‌ای گران‌بهاست و اگر از کتاب‌های تفسیر و تاریخ بگذریم، مفصل‌ترین و بزرگ‌ترین متنی است که از قرن‌های ششم و هفتم، در دست مانده است. ارزش این کتاب شاید از این جهت بیشتر باشد که انشای آن ادیبانه نیست و زبان معمول و رایج زمان را بهتر از نوشته‌های مصنوع و متکلف و منشیانه نشان می‌دهد[۲].

متن کتاب، شامل لغات فراوانی است که یا در کتاب‌های دیگر این زمان دیده نمی‌شود، یا اینجا در معنی اصطلاحی خاص آمده است. تعبیرات و اصطلاحات فراوان نیز در این متن وجود دارد که شایان دقت است و از مطالعه آنها فواید بسیار می‌توان برد[۳].

اما فایده مهم‌تر، اطلاعاتی است که از روی این کتاب، درباره اوضاع اجتماعی و فرهنگی ایران در قرون ششم و هفتم به ‌دست می‌توان آورد و از این حیث، شاید از صد دیوان شعر به این اندازه، استفاده نتوان کرد. از جمله این اطلاعات اجتماعی در مرحله اول، وضع عیاران یا جوانمردان در جامعه آن روزگارست و شرایط و اوصاف اخلاقی این طبقه که جای‌جای کتاب، به‌تفصیل آمده است و از مجموع کتاب هم که قهرمان نخستین آن، یکی از عیاران است، در این باب، نکته‌های فراوان می‌توان دریافت[۴].

از دیگر امور اجتماعی مذکور در کتاب، می‌توان از تشریح و توضیح وضع ساختمان خانه‌ها، کوچه و برزن، بازار و سرای، وضع شهر، جامه و زینت زنان، لباس طبقات مختلف مردان و وضع آرایش ایشان، سلاح جنگیان، طرز آراستن صف جنگ، آداب پیکار، ساختمان کاخ شاه، خانه طبقات مختلف و اثاثیه و زینت‌های هریک، آداب دربار و مراسم فرستادن رسول و طرز پذیرفتن او، نوشیدنی‌ها و خوردنی‌ها، آلات موسیقی و آداب اجتماعی، نام برد[۵].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه مصحح، ج1، صفحه شش
  2. ر.ک: همان، صفحه یازده
  3. ر.ک: همان
  4. ر.ک: همان
  5. ر.ک: همان

منابع مقاله

مقدمه مصحح.


وابسته‌ها