زبدة الحقيقة لأهل الطريقة

زبدة الحقيقة لأهل الطريقة، اثر عبداللطیف فاضل عبداللطیف حسینی، کتابی است در تعریف تصوف و پاسخ به برخی از شبهات مطرح‌شده پیرامون آن.

زبدة الحقيقة لأهل الطريقة
زبدة الحقيقة لأهل الطريقة
پدیدآورانحسینی، عبد اللطیف فاضل عبد اللطیف (نويسنده)
ناشردار الکتب العلمية
مکان نشرلبنان - بیروت
سال نشر1426ق - 2005م
چاپ1
شابک-
موضوعآداب طریقت - تصوف
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
‎‏/‎‏ح‎‏5‎‏ز‎‏2 288 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

نویسنده سعی کرده است مطالب کتاب را به‌صورت مختصر نوشته و از اطناب و زیاده‌گویی بی‌مورد، خودداری کند و مباحث را از ژرفنای منابع و مصادر معتبر، به‌دور از شبهات و اشکالات، استخراج نماید[۱].

کتاب با مقدمه مفصلی از نویسنده آغاز و مطالب با استناد به این قول معروف که «اول تصوف علم، وسط آن عمل و آخر آن، وصول است» در سه فصل، تنظیم شده است؛ به‌گونه‌ای که مباحث در این سه فصل، شامل هفت مبحث اصلی است که مراحل اصلی طریقت به‌صورت زنجیره‌وار، یک‌نواخت و روان، چیده شده و این امکان را برای سطوح مختلف خوانندگان فراهم می‌کند که به‌راحتی، مطالب آن را درک نمایند[۲].

نویسنده ادعا نموده است که تصوف را با مفهوم صحیح آن، برگرفته از قرآن و سنت و به‌صورت روشن، تعریف کرده و طریقت صحیح و راه عملی مشروع را با دلیل و برهانی که صوفیان برای رسیدن به مقام احسان، از آن پیروی می‌کنند، در کتاب خویش، بیان کرده است. وی در این کتاب، مقامات و مراتبی را که سالک آن‌ها را طی نموده و برای متخلق شدن به اخلاق نبوی از آنها عبور می‌کند را مرور نموده است[۳].

وی در این کتاب، ثمرات و میوه‌های مختلفی را که انسان‌های مخلص می‌چنند و در این راه از آنها بهره‌مند می‌شوند، توضیح داده و اباطیل و شبهات گوناگونی را که توسط افراد مغرض در اذهان شکل گرفته، بازگو نموده و به رفع آنها، همت گمارده و بدعت‌هایی را که مدعیان بدخواه به موضوعات و مباحث مربوط به تصوف وارد کرده‌اند را پاک نموده و شبهاتی را که پیرامون آنها، مطرح شده است، در پرتو رهنمودهای شریعت، بررسی کرده است[۴].

در مقدمه، ضمن ارائه شرح حال مختصری از نویسنده، تعاریف مختلف تصوف در میان علما، مورد بحث قرار گرفته است.

فصل نخست، به علم تصوف اختصاص یافته[۵] و در فصل دوم، اهمیت، ویژگی‌ها و شرایط صحبت و سلوک، تشریح شده است[۶]. در فصل سوم، غایت تصوف و وصول به معبود، مورد بحث قرار گرفته است[۷].

پانویس

  1. ر.ک: تمهید، ص11
  2. ر.ک: همان
  3. ر.ک: همان
  4. ر.ک: همان، ص11-12
  5. ر.ک: متن کتاب، ص21-64
  6. ر.ک: همان، ص68-216
  7. ر.ک: همان، ص219-327

منابع مقاله

تمهید و متن کتاب.

وابسته‌ها