راه سعادت (اثبات نبوت)

راه سعادت (اثبات نبوت)، اثر میرزا ابوالحسن شعرانی، در موضوع اثبات نبوت پیامبر اسلام(ص)، به زبان فارسی است که در یک جلد به چاپ رسیده است.

رد شبها‌ت
راه سعادت (اثبات نبوت)
پدیدآورانشعرانی، ابوالحسن (نويسنده)
عنوان‌های دیگرراه سعادت (اثبات نبوت) اثبا‌ت‌ نبوت‌ خا‌تم‌ الانبيا‌ء(ص‌) و حقا‌نيت‌ دين‌ اسلام‌ (راه‌ سعا‌دت‌)
ناشرکتابفروشي صدوق
مکان نشرايران - تهران
سال نشر1359ش , 1400ق
چاپ3
موضوعنبوت خاصه

محمد(ص)، پيامبر اسلام، 53 قبل از هجرت - 11ق. - خاتميت

اسلام - دفاعيه‌ها و رديه‌ها
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
/ر4ش7 221 BP ‏‎
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

ساختار

کتاب با مقدمه مؤلف آغاز و متن اصلی در ذیل عناوین متعدد تنظیم شده است.

انگیزه تألیف

کتاب‎هایی که در موضوع اثبات نبوت پیامبر(ص) نوشته شده، معمولا کتبی بزرگ و طولانی است که مردم را همت مطالعه آنها نیست؛ چون مردم غالبا با عبارات ساده و مختصر مأنوس‌ترند و از کتب طولانی و عبارات مغلق، ملول می‌شوند؛ لذا نویسنده، امهات مباحث آن کتاب‎ها را برگزیده و با مطالب بسیار دیگر در این مختصر آورده است و آن را «راه سعادت» نامیده است[۱]‏.

گزارش محتوا

کتاب «راه سعادت»، یکی از کتاب‌های علامه شعرانی، درموضوع کلام است که به زبان فارسی و با هدف رد شبهات یهود و نصاری و اثبات نبوت خاتم‌الانبیاء و حقانیت دین، لباس تحریر به تن کرده است. علامه بزرگوار در بخشی از این کتاب، با عنوان «کتب عصری و نواقص آن»، کتب نوشته‌شده در دوران معاصر را از لحاظ شکلی و محتوایی مورد انتقاد قرار داده و به بیان نکاتی می‎پردازد که نشان از دقت و ظرافت ایشان در بیان و بنان دارد[۲]‏.

نویسنده قبل از آنکه وارد مباحث اصلی شود، نکاتی را مطرح کرده است؛ از جمله: تعریف دین و غرض از آن، ایمان پیغمبر(ص) به نبوت خویش و قصه اصحاب فیل[۳].

مؤلف در هر باب از این کتاب، به یکی دو مطلب قناعت کرده تا ملال نیاورد و خواننده بدان رغبت کند[۴]‏.

وی پس از طرح نکات مزبور، نخست مطالبی را درباره علم غیب مطرح کرده؛ چون اثبات نبوت ممکن نیست مگر برای مردمی که به عالم غیب ایمان داشته باشند. سپس خاطرنشان کرده است که: در اثبات نبوت، به اخبار و احادیث و آیات قرآن نمی‌توان تمسک کرد؛ چون کسی که هنوز به پیغمبر(ص) ایمان نیاورده، قرآن و احادیث را باور ندارد و آن‌که قرآن و حدیث را باور دارد و به پیغمبر(ص) ایمان آورده، چه حاجت دارد به اثبات نبوت؟[۵]‏.

برخی از عناوین متنوعی که نویسنده در ذیل هرکدام، مطالبی متناسب با آن عنوان و مرتبط با نبوت حضرت خاتم(ص) را ذکر فرموده، عبارتند از: آغاز وحی، نبوّت و وحی‏، قرآن و نبوَّت‏، اخبار غیب قرآن، اخبار غیب از زبان پیامبر(ص)، احتجاجات قرآن، معجزات پیغمبر(ص) غیر اخبار به غیب، اخبار انبیای بنی‌اسرائیل از وقایع آینده از جمله ظهور اسلام، عهد خداوند با بنی‌اسرائیل در حورریب و...

وضعیت کتاب

پاورقی‌ها به ذکر منابع و ترجمه آیات و عبارات عربی اختصاص یافته است. فهرست مطالب، در انتهای کتاب آمده است.

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه مؤلف، ص2-3
  2. ر.ک: رهنامه پژوهش، ص116
  3. ر.ک: مقدمه مؤلف، ص5-10
  4. ر.ک: همان، ص3
  5. ر.ک: همان، ص13

منابع مقاله

  1. مقدمه و متن کتاب.
  2. رهنامه پژوهش، «راه سعادت»، پایگاه مجلات تخصصی نور، بهار و تابستان 1393، ‌شماره 17 و 18.

وابسته‌ها