حکومت حضرت مهدی علیه‌السلام در عصر ظهور

حكومت حضرت مهدى(عج) در عصر ظهور، اثر فارسى علی‌اصغر رضوانی، نگاهى است به ويژگى‌هاى حكومتى امام مهدى(عج) پس از قيام و ظهور.

حکومت حضرت مهدی علیه‌السلام در عصر ظهور
حکومت حضرت مهدی علیه‌السلام در عصر ظهور
پدیدآورانرضوانی، علی‌اصغر (نویسنده)
ناشرمسجد مقدس جمکران
مکان نشرقم - ایران
سال نشر1386 ش
چاپ3
شابک978-964-973-001-1
موضوعمحمد بن حسن(عج)، امام دوازدهم، 255ق. -

مهدویت

مهدویت - انتظار
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
‏‎‏BP‎‏ ‎‏224‎‏ ‎‏/‎‏ر‎‏6‎‏ح‎‏8
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

انگيزه تأليف، بررسى نحوه حكومت حضرت مهدى و برخورد ايشان با پيروان ساير اديان بوده است.

آنچه باعث اهميت كتاب شده، نگاه تحليلى به روايات مربوط به عصر حكومت مهدوى است.

ساختار

كتاب با مقدمه مؤلف در انتقاد از كسانى كه افكار و عقايد انحرافى را در جامعه ترويج مى‌كنند، آغاز و مطالب در دو بخش كلى، ارائه شده است.

نویسنده پس از بيان اين كه اسلام در عصر ظهور تجلى خواهد يافت، به جايگاه اهل كتاب در آن روزگار و رفتار امام(ع) با آنان پرداخته و آن گاه به برخورد آن حضرت با انحرافات فكرى اشاره كرده است.

گزارش محتوا

بخش اول با بررسى تجلى اسلام در عصر ظهور آغاز مى‌شود. نویسنده معتقد است براى تشكيل جامعه واحد و امت واحده، يك موضوع ضرورى بوده و آن جهان بينى واحد و اعتقاد واحد است و دينى كه امام مهدى(عج) بعد از ظهور با آن بر مردم حكومت مى‌كند، دين اسلام مى‌باشد. از برخى روايات نيز استفاده مى‌شود كه در عصر دولت ايشان، جز مسلمان، احدى روى زمين باقى نمى‌ماند.

ولى با مراجعه به روايات ديگرى كه با ظاهر قرآن نيز مطابقت داشته و به همين دليل بر روايات قبلى مقدم است، پى مى‌بريم كه يهود و نصارا تا روز قيامت باقى خواهند ماند.

با اين استدلال، نویسنده سعى در تبيين و بررسى رفتار آن حضرت با اهل كتاب داشته و مدعى است كسانى كه از اهل كتاب معاند نبوده و در صدد ستيز و مقابله با حضرت و حكومت او برنيايند، مى‌توانند در ذمه اسلام بوده و به زندگى خود ادامه دهند.

وى با ضميه كردن آيه اكمال به آيات و رواياتى كه مطابق آن‌ها دين حاكم در عصر ظهور اسلام است، چنين نتيجه مى‌گيرد كه مذهب رايج در آن عصر، مذهب تشيع مى‌باشد.

اما مشكلى كه در اين جا مطرح مى‌شود، مشكل انحراف‌ها، برداشت‌ها و تفسيرهاى نادرستى است كه در راه و روش‌هاى دين و اصول و فروع احكام الهى پديد آمده و قرن‌ها در ذهن جامعه اسلامى رسوخ كرده است.

نویسنده معتقد است اين جريان، يكى از موانع بزرگ بر سر راه حضرت است؛ زيرا در اين جريان، امام تنها با توده‌هاى ناآگاه رو در رو نيست، بلكه عاملين اصلى توجيه‌ها و تحريف‌ها نيز پشت سر آن‌ها قرار دارند كه همواره به فتنه‌گرى مشغول‌اند. اين عاملان از سه جريان زير تشكيل مى‌شوند و شايد بخشى از برنامه‌هاى كشتار گسترده امام(عج) در جوامع اسلامى، در اين ارتباط باشد:

  1. روحانیان دنيادار و وابسته.
  2. سرمايه‌داران و اشراف بى‌دين.
  3. حكومت‌هاى به ظاهر اسلامى.

وى ضمن ارائه ادله و شواهدى، اثبات مى‌كند كه در حكومت آن حضرت، نژادپرستى هيچ جايگاهى نداشته و نوع حكومت ايشان، شبيه هيچ يك از حكومت‌هاى موجود در دنيا نيست.

در ادامه پس از اشاره به روش حكومتى حضرت مهدى(عج) و سامان‌پذيرى زندگى مردم در آن عصر، ضمن بررسى عوامل تأثيرگذار در گسترش عدالت، سرلوحه برنامه‌هاى ايشان، گسترش عدالت در سراسر گيتى دانسته شده است.

نویسنده سيره عملى و روش شخصى آن حضرت را مبتنى بر ساده زيستى دانسته و پس از ترسيم وضعيت امنيت اجتماعى در عصر ظهور، رشد عقلى و تكامل علمى، رشد تربيتى، نحوه تقسيم بيت‌المال، رفاه اقتصادى، وجه كثرت اموال، وضعيت مساجد و حرمين شريفين در آن عصر را مورد بررسى قرار داده است.

درباره جهت مشاركت مسيح(ع) در حكومت حضرت مهدى(عج)، حكمت‌هايى بيان شده است. به عنوان مثال، از آن جايى كه مسيحيان به حضرت مسيح(ع) اعتقاد داشته و جمعيت زيادى را تشكيل مى‌دهند، لذا با مشاهده ايشان تسليم او و حضرت مهدى(عج) مى‌شوند.

در دوم، پس از بررسى فاصله بين ظهور و روز قيامت با استفاده از روايات، به اين سؤال پاسخ داده شده كه اگر حكومت حضرت مهدى(عج) حكومت عدل جهانى است، چرا ايشان به شهادت مى‌رسد؟

نویسنده پس از تحليل احتمالات وارد شده پيرامون اين سؤال، به اصلاحات فراگير در عصر ظهور و مقر حكومت آن حضرت، اشاره كرده، ضمن برشمردن آثار و بركات ظهور ايشان، به بررسى و بحث پيرامون تكنولوژى در آن عصر پرداخته است.

مباحث پايانى، مربوط به نگاهى كوتاه به نوآورى و تحولى جديد در حكومت حضرت مهدى(عج) است و چنين نتيجه‌گيرى شده كه آن حضرت گر چه احيا كننده شريعت اسلامى است؛ ولى اين شريعت را با اسلوب و روشى جديد پياده خواهد نمود.

وضعيت كتاب

فهرست مطالب در ابتداى كتاب آمده است.

پاورقى‌ها بيشتر به ذكر منابع پرداخته است.

منابع مقاله

  1. مقدمه و متن كتاب.
  2. پارسا با مشاركت بنياد فرهنگى حضرت مهدى موعود(عج) و انتشارات مسجد جمكران، (1388)، «امام مهدى(عج) در آينه قلم كارنامه منابع پيرامون امام مهدى عليه‌السلام و مهدویت»، قم، مؤسسه اطلاع رسانى اسلامى مرجع، ج1 ص381.

وابسته‌ها