تفکر در اسلام

تفکر در اسلام، تصحیح رساله «هداية الغافلين» نوشته آیت‌الله محمدکاظم هزارجریبی است. تصحیح و تعلیقات به قلم علی قنبریان (عبدالله فیاض) و محمدرضا رضایی‌نسب (تهرانی) است.

تفکر در اسلام
تفکر در اسلام
پدیدآورانهزارجریبی، محمدکاظم بن محمدشفیع (نويسنده)

قنبریان، علی (مصحح)

رضائی‌ نسب، محمد (مصحح)
عنوان‌های دیگرتصحیح رساله «هدایة الغافلین» ** رساله هدایة الغافلین، حدیث عنوان بصری. فارسی - عربی
ناشرالمطبعة التونسیة ** مکتبة الإمام المجاهد السید البغدادي العامة
مکان نشرایران - تهران
سال نشر1396ش
چاپ1
شابک978-600-97684-5-5
موضوعحدیث عنوان بصری - اندیشه و تفکر - جنبه‌های مذهبی - اسلام - اندیشه و تفکر - جنبه‌های قرآنی - گناه (اسلام) - توبه (اسلام) - اخلاق اسلامی
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
5ر 4ه 229/2 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

از رساله‌های فارسی مرحوم محمدکاظم هزار جریبی، «هداية الغافلين» می‌باشد. مؤلف محترم در مقدمه مطرح می‌کند که رساله در زمینه اهمیت تفکر می‌باشد، اما تقریباً تا اواسط رساله مبحث مذکور مطرح شده و بعد از آن، مباحث اخلاقی، توبه، فلسفه مصیبت‌ها و در نهایت ترجمه حدیث عنوان بصری ارائه شده است[۱].‏

نویسنده در مقدمه، مقاله را این‌گونه توصیف می‌کند: «... این رساله‌ای است در مذمت بی‌فکری و ترک تعقل و آنکه ترک فکر باعث حرمان جنان و استحقاق نیران می‌گردد و در این رساله ایراد نمودم قدری از آیات و اخباری را که دلالت می‌کنند بر مذمت ترک فکر و تعقل و بدی ثمره آن و آن‌ها اخباری‌اند که لازم است آدمی را، در هر روز به آن‌ها نظر کند و نفس خود را منقاد مضامین آن‌ها گرداند تا از غافلین محسوب نگردد و رفتار کند در جمیع کارها و عبادت خود، به آنچه که در آنهاست و آن را به «هداية الغافلين» مسمی گردانیدم...»[۲]‏.

متن رساله با آیه 164 سوره بقره آغاز شده است. مفاد ظاهر لفظ آن است به‌درستی که در خلقت آسمان‌ها و زمین و مختلف‌ بودن شب و روز و کشتی‌ها که جاری می‌شوند در دریاها برای آنچه که منتفع می‌شوند به آن مردم و... هر آینه اینها همه آیاتند از برای قومی که تعقل نمایند و فکر کنند. نویسنده سپس به آیات متعدد دیگری با همین مضمون اشاره و تأکید می‌کند که آیات به این مضامین بسیار است که حق‌ تعالی کافران و مخالفان خود را برای ترک تعقل و فکر و تدبر و تقلید کردن ایشان از پدران و گذشتگان خود بی‌دلیل و برهان مذمت کرده است. پس از آن روایاتی در این موضوع آورده و سپس چنین نتیجه می‌گیرد که اگر نیک نظر کنی خواهی دانست که هر کفر و فسق و ظلم و خلاف ‌حق که در عالم هست همه آن‌ها به سبب ترک تفکر ناشی شده است[۳]‏.

در ادامه روایات اخلاقی دیگری ذکر شده و به حدیث عنوان بصری ختم شده است[۴].‏

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه قنبریان، ص5
  2. ر.ک: مقدمه مؤلف، ص‌11
  3. ر.ک: متن کتاب، ص16-12
  4. ر.ک: همان، ص51

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.


وابسته‌ها