تفصیل الشریعة في شرح تحریر الوسیلة

تفصيل الشريعة في شرح تحرير الوسيلة، تألیف آیت‌الله محمد فاضل لنکرانی (1310-1386ش)، اثری 29 جلدی به زبان عربی در شرح کتاب شریف تحریر الوسیله امام خمینی(ره) است.

‏تفصیل الشریعة في شرح تحریر الوسیلة
تفصیل الشریعة في شرح تحریر الوسیلة
پدیدآورانفاضل موحدی لنکرانی، محمد (نويسنده)

خمینی‌، روح الله، رهبر انقلاب و بنیان‌گذار جمهوری اسلامی ایران (نويسنده) مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) (سایر)

مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)- دفتر قم (سایر)
عنوان‌های دیگرتحریر الوسیلة. شرح ** شرح تحریر الوسیله
ناشرمؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره). مؤسسه چاپ و نشر عروج
مکان نشرایران - تهران
سال نشر1390ش - 1433ق
چاپ1
شابک978-964-212-195-3
موضوعخمینی، روح الله، رهبر انقلاب و بنیان‌گذار جمهوری اسلامی ایران، 1279 - 1368. تحریر الوسیله - نقد و تفسیر - فقه جعفری - رساله عملیه - فقه جعفری - قرن 14
زبانعربی
تعداد جلد28
کد کنگره
خ8 ت3027 183/9 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

از بین آثار فراوانی که امام خمینی(ره) تألیف کرد، کتاب «تحریر الوسیله» او از بهترین آثار اوست که تلاش علمی و سیطره ایشان را بر مباحث فقهی به‌خوبی نشان می‌دهد. این کتاب پس از آثار همتای خود چون «شرائع الإسلام»، «قواعد الأحكام»، «العروة الوثقی» و «وسيلة النجاة»، با اقبال فراوانی از سوی فقها و مجتهدین روبه‌رو شد. پژوهشگران و محققین از شاگردان امام(ره) بر این کتاب تعلیقه زده و شرح نوشته‌اند. از آن جمله است فقیه اصولی و مرجع دینی آیت‌الله شیخ محمد فاضل که از متقدمین در این عرصه است. از نکات قابل توجه، این است که امام خمینی(ره) شروع به کتابت تحریر الوسیله را در تبعیدگاهش - شهر بورسا در ترکیه - ‌و شاگردش آیت‌الله فاضل شرح «تفصیل الشریعه» را در تبعیدگاهش - شهر یزد در ایران - ‌در ایام ظهور انقلاب اسلامی در ایران نوشته‌اند[۱]‏.

از جمله رویکردهای اجتهادی که در مسائل فقهی ایشان بارز است، توجه شدید به کتاب الهی است. توجه ایشان به قرآن در فقه بیشتر و عمیق‌تر از سایر مباحث علمی است که حاکی از انس شدید و پیوسته ایشان به قرآن کریم و احاطه وسیع و تدبر طولانی در آیات شریف قرآن است[۲]. همچنین است توجه ایشان به روایات فقهی مأثور از نبی اکرم(ص) و ائمه معصومین(ع)[۳]. احاطه بر آراء اعاظم فقهای زمان، اشراف بر کلمات قدما و عدم اکتفا به ظواهر و قواعد از دیگر ویژگی‌های اجتهادی ایشان است[۴].

شارح، کتابش را این‌گونه معرفی می‌کند: «تلاش کرده‌ام که مطالب را با عباراتی نزدیک به پسند ذوق و کلماتی قابل قبول برای مخاطب، بدون ایجاز مخل به معنا و اطناب خسته‌کننده شرح و توضیح دهم»[۵]. شیوه شرح بدین‌ترتیب است که شارح در بالای صفحه، بخشی از عبارت تحریر را ذکر کرده و در ذیل صفحه به شرح و توضیح آن پرداخته است.

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه ناشر، ج1، ص3-2
  2. ر.ک: مقدمه تحقیق، همان، ص7
  3. ر.ک: همان، ص9
  4. ر.ک: همان، ص16-10
  5. ر.ک: مقدمه مؤلف، همان، ص33

منابع مقاله

مقدمه‌های کتاب.


وابسته‌ها