تربیت، تألیف آیت‌الله ابراهیم امینی (1304-1399ش) موضوع تربیت صحیح را از دیدگاه منابع روان‌شناسی و منابع اسلامی مورد تحلیل و بررسی قرار داده است.

‏تربيت
تربيت
پدیدآورانامینی، ابراهیم (نويسنده)
ناشربوستان کتاب قم (انتشارات دفتر تبليغات اسلامی حوزه علميه قم)
مکان نشرایران - قم
سال نشر1390ش
چاپ7
شابک-
موضوعاسلام و خانواده - جنبه‌‏های قرآنی - تربیت خانوادگی - تربیت خانوادگی (اسلام) - تربیت خانوادگی (اسلام) - احادیث - والدین و کودک - کودکان - سرپرستی
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
013 ‎‏/‎‏الف‎‏8‎‏ت‎‏4 37 LC
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

نویسنده در مقدمه کتاب به خلأ نبود کتاب‌های تربیتی با رنگ و بوی دینی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی اشاره کرده است. وی هدف از نگارش اثر حاضر را پر کردن این خلأ و نگارش کتابی دانسته است که بر مبنای عقاید تربیتی اسلام استوار باشد و پدران و مادران را در تربیت صحیح و اسلامی فرزندان کمک کند[۱]‏. آن‌گونه که نویسنده گفته است منابع اصلی در نگارش این کتاب، قرآن و کتاب‌های حدیث و اخلاق بوده است، اما از ده‌ها کتاب روان‌شناسی و تربیت کودک که به زبان‌های فارسی و عربی نوشته یا ترجمه شده و از کتاب‌های بهداشتی و تجربیات شخصی خود بهره برده است[۲]‏.

در اولین مبحث کتاب، از جایگاه پدر و مادر و مسئولیت ایشان در قبال فرزندان سخن رفته است. در این رابطه به روایات فروانی اشاره شده است؛ از جمله پیغمبر اکرم(ص) می‌فرمایند: بهترین چیزی که پدر می‌تواند به فرزندش بدهد، ادب و تربیت نیکوست[۳]‏.

نویسنده، معتقد است دستورهای تربیتی، قوانین صددرصد کلی‌ای نیست که در همه جا برای همه کس قابل عمل باشد، بلکه هر کودکی از لحاظ ساختمان جسمانی و قوای عقلانی، خلقت ویژه‌ای دارد و باید نوع تربیت او، با ساختمان جسمانی و قوای عقلانی و شرایط محیط او مناسب باشد[۴]‏.

وی همچنین غذای مادر را در سلامت و اخلاق جنین مؤثر می‌داند. این‌ کتاب همچنین مشتمل بر مطالب متنوعی پیرامون مسائل تربیت اسلامی است که مهم‌ترین عناوین آن عبارتند از: تأثیر احوال روانی مادر در جنین، شیر مادر‌ بهترین‌ غذا، نام‌گذاری، نوزاد و تربیت‌های اخلاقی، نوزاد و تربیت دینی، با عمل تربیت کنید نه با زبان، ترس‌، بازی‌، استقلال‌ و اعتماد به نفس، راستگویی و انسان‌دوستی را به کودکان بیاموزید، کودک و اقتصاد خانواده، کودک و تکالیف دینی، آموزش‌های سیاسی و اجتماعی، مسائل جنسی، تنبیهات بدنی، تنبیهات غیر بدنی، تحسین و جایزه‌...[۵]‏.

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه چاپ جدید، ص11
  2. ر.ک: پیشگفتار، ص16
  3. ر.ک: متن کتاب، ص20
  4. ر.ک: همان، ص23
  5. ر.ک: شکوهی یکتا، محسن، ص64

منابع مقاله

  1. مقدمه چاپ جدید، پیشگفتار و متن کتاب.
  2. شکوهی یکتا، محسن، «معرفی کتاب آیین تربیت (نوشته حجت‌الاسلام ابراهیم امینی)، رشد معلم، اسفند 1362، شماره 13، ص64 تا 65:

https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/239899


وابسته‌ها