انقلاب و نظریه اجتماعی

انقلاب و نظریه اجتماعی، اثر روح‌الله نامداری، کتابی است در بررسی نظریه اجتماعی پیرامون انقلاب اسلامی ایران و بررسی کفایت نظری و عملی آن در تبیین و فهم این انقلاب.

انقلاب و نظریه اجتماعی
انقلاب و نظریه اجتماعی
پدیدآوراننامداری، رو‌ح‌الله (نويسنده)
ناشرنهاد نمايندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌‏ها. دفتر نشر معارف
مکان نشرایران - قم
سال نشر1395ش
چاپ1
شابک978-964-531-949-4
موضوعایران - تاریخ - انقلاب اسلامی، 1357 - جنبه‌‏های اجتماعی - اسلام و سیاست - ایران - تاریخ - انقلاب اسلامی، 1357 - علل - ایران - تاریخ - انقلاب اسلامی، 1357 - نقد و تفسیر
زبانفارسی
تعداد جلد2
کد کنگره
/ن24 الف8 1551 DSR
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

کتاب با مقدمه‌ای از نویسنده در اشاره به موضوع آن، آغاز و مطالب، در دو دفتر، در دو جلد، ارائه گردیده است. از آغاز مبارزات انقلاب اسلامی، توجه برخی از نظریه‌پردازان غربی به انقلاب و حوادث آن جلب شد. اینکه آنها در تحلیل انقلاب دنبال چه بودند و تئوری‌پردازی درباره انقلاب، چه ماحصلی برای آنها داشته، در این کتاب مد نظر قرار نگرفته است، اما آنچه در گردآوری مقالات دفتر نخست، مورد توجه بوده، این است که تا چه اندازه نظریه اجتماعی موجود در فهم و تبیین انقلاب اسلامی، کفایت نظری و عملی داشته است و نقاط چالشی میان انقلاب و رویکردهای مدرن در تبیین انقلاب کدامند[۱].

در یکی از مقالات این جلد، نوشته حسین کچوییان، به تبیین سبب بی‌کفایتی نظریه‌های رایج در توضیح انقلاب اسلامی پرداخته شده و به این مهم، اشاره گردیده است که وجه مهمی از فرآیند و روند تحولات تاریخی یا انقلابی در علم که به ظهور علوم و حوزه‌های نظری تازه یا جایگزینی علوم و حوزه‌های معرفتی موجود با اشکال نو مربوط باشد، پیدایی دلسردی و بی‌علاقگی اهل علم نسبت به دانش‌ها و نظریات علمی موجود در زمان وقوع انقلابات معرفتی است. به‌واسطه پیدایی و گسترش این وضعیت روانی در میان اهل علم، دو دسته روند در آن علم آغاز می‌‌گردد که به شکل سلبی و ایجابی فرآیند تحول انقلابی را به پیش می‌برد[۲].

دفتر دوم هم مجموعه‌‎ای است از مقالات و یادداشت‌هایی که درباره انقلاب در بستر تاریخ و فرهنگ خود با نگاهی همدلانه نوشته شده‌اند. عنوان نظریه، مناسب برخی از یادداشت‌های این دفتر نیست؛ همچنان‌که نویسندگان آنها هم ادعای تولید نظریه اجتماعی ندارند، اما ازآنجاکه ظرفیت زیادی در دسته‌بندی مفهوم‌سازی درباره انقلاب را دارند و می‌توانند مقدمات نظریه‌پردازی را فراهم کنند، به این مجموعه افزوده شده‌اند. در ضمیمه این مجلد، دو نامه از حضرت امام(ره) آمده است که هسته اصلی آراء ایشان در فهم انقلاب را تشکیل می‌دهد[۳].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه، ج1، ص13
  2. ر.ک: متن کتاب، همان، ص39
  3. ر.ک: مقدمه، همان، ص14

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.


وابسته‌ها