المعالم الجديدة للأصول (طبع قدیم)

المعالم الجديده تألیف آيت‌اللّه شهيد، سيد‌ ‎محمدباقرصدر، از چهره‌هاى درخشان فقهاى شيعه در قرن چهاردهم هجرى است.

المعالم الجدیدة للأصول (طبع قدیم)
المعالم الجديدة للأصول (طبع قدیم)
پدیدآورانصدر، محمدباقر (نویسنده)
ناشرمکتبة النجاح
مکان نشرتهران - ایران
سال نشر1395 ق
چاپ2
موضوعاصول فقه شیعه
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
‏BP‎‏ ‎‏159‎‏/‎‏8‎‏ ‎‏/‎‏ص‎‏4‎‏م‎‏6‎‏ ‎‏1354
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

شهيد سيد‌ ‎محمدباقرصدر در اين كتاب يك دوره مقدماتى علم اصول فقه را به زبانى ساده براى مبتديان و نوآموزان اين علم مطرح نموده است.اين كتاب از همان زمان نگارش مورد توجه و عنايت اساتيد علم اصول قرار گرفت و هم اكنون اين كتاب يكى از کتاب‌هاى درسى حوزه علميّه مى‌باشد.

ساختار

كتاب از دو قسم تشكيل شده است كه در قسم اول مباحث مقدماتى در چند فصل طرح شده و در قسم دوم در ضمن دو نوع مباحث علم اصول بررسى شده است.

اين اثر به سبکی ساده و روان براى آموزش علم اصول نگاشته شده است. مؤلف در نگارش اين كتاب در صدد معرفى علم اصول به شكلى ابتدايى و روشن براى علاقه‌مندان به فراگيرى اين علم بوده است، لذا در نگارش اين كتاب ویژگی‌هایى كه براى رسيدن به اين هدف بايد رعايت شود مورد توجه قرار گرفته است.

گزارش محتوا

شهيد سيد‌ ‎محمدباقرصدر معتقد بودند:در هر زمانى بايد آخرين نظرات در سطوح مختلف: مقدماتى، متوسطه و عالى تهيه و تدوين شود و در اختيار طلاب قرار گيرد. بيست يا سى سال بعد كه نظريات تغيير كرد، مجدداً بايد كتب جديدى تأليف شود، لذا خود، به تأليف اين كتاب اقدام كردند. وى مى‌فرمود:سزاوار نيست كه بحث‌هاى فقهى و اصولى از اين قاعده مستثنى باشند. شهيد صدر، با استناد به همين مسأله بر بايستگى جايگزينى کتاب‌هاى درسى اصول تأكيد مى‌كرد و بر اين باور بود كه اگر لازمه اين كار، دگرگونى اساسى در حوزه باشد بايد اين كار بشود و متنهاى آموزشى اصول تغيير كند.

بخش اول در مقدمات و اطلاعات عمومى علم اصول است. كه نيمى از كتاب را به خود اختصاص داده است. در اين بخش تعريف، موضوع و اهميت علم اصول، وسائل رئيسى در اثبات علم اصول، تاريخ علم اصول و عناصر مشتركه در استنباطى كه قائم بر دليل يا اصل عملى بيان شده است.

بخش دوم در مباحث علم اصول است كه به دو نوع تقسيم مى‌گردد:نوع اول در استنباط احكام به وسيله دليل است كه شامل دليل لفظى، دليل عقلى، دليل استقرائى و تعارض ميان ادله است. نوع دوم در استنباط احكام به وسيله اصل عملى است كه شامل برائت، احتياط، تخيير، استصحاب و تعارض ميان اصول است.

وضعيت كتاب

كتاب «المعالم الجديده» را شهيد صدر در سال 1385ق نگاشته است و 12 سال بعد در سال 1397ق آن را با برخى اصلاحات بازنويسى كرده و به عنوان حلقه اول نگاشته و حلقه دوم و سوم را نيز بر آن افزوده است. اين سه كتاب سه دوره كامل مقدماتى، متوسطه و عالى در علم اصول است.

كتاب طبع قديم است و فاقد فهرست و پاورقى است.

منابع مقاله

مقدمه و متن كتاب.

وابسته‌ها