المسالك في المناسك

المسالک في المناسک اثر ابومنصور محمد بن مکرم بن شعبان کرمانی (متوفای احتمالا 597ق)، در فقه مقارن، درباره مناسک حج و موضوعات و مطالب مربوط به آن که با تحقیق و پژوهش سعود بن ابراهیم بن محمد شریم به عنوان درجه دکتری، منتشر شده است.

المسالك في المناسك
المسالك في المناسك
پدیدآورانکرما‌نی‌، محمد بن‌ مکرم‌ (نويسنده) شریم، سعود بن ابراهیم (محقق)
ناشردار البشائر الإسلامیة
مکان نشرلبنان - بیروت
سال نشر1424ق - 2003م
چاپ1
زبانعربی
تعداد جلد2
کد کنگره
/ک4م5 180/931 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

در نام کتاب و انتساب آن به کرمانی تردیدی وجود ندارد و دلایلی بر این امر، اقامه شده است[۱]..

این کتاب، در درجه نخست، برای فقهای متأخر حنفی، و سپس، برای دیگر مکاتب فقهی اهل سنت، دارای اهمیت و ارزش ویژه‌ای است که این اهمیت، از خلال توجه به نکات زیر، قابل تأیید می‌باشد:

  1. اثری ارزشمند و مرجعی معتبر در مذهب حنفی، به‌شمار می‌رود؛ زیرا مؤلف آن از علمای برجسته این مذهب بوده و بسیاری از مسائل حج و آنچه را که مربوط به آن است، طبق سیره فقهای این مذهب، ارائه نموده است.
  2. اثر حاضر، یکی از کتب فقه تطبیقی و مقارن، در باب مناسک دانسته شده است، زیرا نویسنده در بیان احکام و مطالب، تنها به گفته‌های ائمه فقهی مذهب حنفی مانند ابوحنیفه، ابویوسف و... اکتفا نشده است، بلکه در موارد بسیاری، به ذکر آراء و نظریات بزرگان سایر مذاهب، مانند مالکی، شافعی، احمد، داود، ثوری و... نیز پرداخته شده و به این امر، در مقدمه، تصریح گردیده است.
  3. نویسنده تنها به ذکر اقوال و نظریات ائمه فقهی، بسنده نکرده، بلکه غالبا به ذکر دلایل آنها نیز پرداخته است.
  4. یکی از ویژگی‌های مهم کتاب که در سایر آثار مشابه، کمتر یافت می‌شود، حجم بالای روایات استدلال شده (نزدیک به پانصد روایت) در آن می‌باشد[۲].

مؤلف مطالب را در سه قسم مطرح کرده است، قسم اول در بیان آداب و مستحبات سفر، قسم دوم در بیان واجبات و مستحبات مناسک حج که مهمترین مبحث کتاب است و قسم سوم در دو فصل با عنوان فضیلت مجاورت مکه و فضیلت زیارت قبر پیامبر(ص) بیان شده است.[۳]

پانویس

  1. مقدمه محقق، ص49-50
  2. همان،ص52
  3. همان،ص62

منابع مقاله

مقدمه کتاب.


وابسته‌ها