المرآة لحقائق بعض الأحاديث و الآيات

المرآة لحقائق بعض الأحاديث و الآيات، اثر اسماعیل حقی بن مصطفی حنفی خلوتی بروسوی (متوفی 1137ق)، کتابی است در بیان اسرار برخی از احادیث و آیات قرآن کریم که به‌همراه اثر دیگری از همین نویسنده، تحت عنوان «اللطائف في ما جری علی لسان الشيخ عثمان الجلوتي من المعارف»، با تحقیق عاصم ابراهیم کیالی حسینی شاذلی درقاوی، منتشر شده است.

المرآة لحقائق بعض الأحاديث و الآيات
المرآة لحقائق بعض الأحاديث و الآيات
پدیدآورانحقی، اسماعیل بن مصطفی (نويسنده) کیالی، عاصم ابراهیم (محقق)
عنوان‌های دیگراللطائف فيما جری علی لسان الشيخ عثمان الجلوتي من المعارف
ناشرکتاب - ناشرون
مکان نشرلبنان - بیروت
سال نشر1434ق - 2013م
چاپ1
شابک978-2-7451-7414-7
موضوعتفاسیر عرفانی - قرن 12ق. - تفا‌سیر اهل‌ سنت‌ -- برگزیده‌ها‌ - احادیث اهل سنت - قرن 12ق. - عرفان - متون قدیمی تا قرن 14
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
4م7ح 100 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

کتاب با مقدمه مختصری از محقق در اشاره به موضوع و اهمیت آن، آغاز شده و پس از آن، شرح حال مختصری از نویسنده، ارائه گردیده است[۱].

کتاب نخست، دربردارنده خلاصه‌ای از اسرار قرآن کریم است که مصنف، از هر سوره‌ای، برخی از آیات را انتخاب نموده و به بیان اسرار آنها، پرداخته است[۲].

سوره‌های قرآن، به‌ترتیب، از سوره حمد تا توحید، ذکر شده و از هر سوره‌ای، فقط چند آیه، تفسیر و معنا شده است. به‌منظور آشنایی بیشتر با محتوای کتاب، به بخشی از آن، اشاره می‌شود: در تفسیر سوره حمد، در بیان نکات مربوط به آیه «الحمد لله»، به این موضوع اشاره شده است که: «حمد در مقام نعمت، به معنای شکر است؛ چنان‌که روایت پیامبر(ص): «اللهم لك الحمد شكرا و لك المنة فضلا» بر آن دلالت دارد. در این روایت، «شكرا»، گویا تفسیر «حمد» و «فضلا»، گویا تفسیر «منت» است؛ منت گاه به معنای امتنان و گاه به معنای افضال است... [۳].

پس از اتمام بیان نکات مربوط به تفسیر قرآن، به شرح و تفسیر برخی از روایات نبوی(ص) و بیان برخی از نکات و اسرار آنها، پرداخته شده است. از جمله این روایات، حدیث «إنما الأعمال بالنيات» است؛ نویسنده اطلاق آن را شامل تمامی اعمال، اعم از «وسائل» - مانند وضو، رفتن به سمت نماز جمعه و... – و «مقاصد» - مانند نماز یا استماع خطبه؛ حتی توحید از آن جهت که ذکر زبانی و عمل خارجی است، حتما نیازمند به نیت می‌باشد[۴].

کتاب دوم، عبارت است از شرح جلسات و مطالب عنوان‌شده در آن بین مصنف و استاد وی، شیخ عثمان فضلی جلوتی که در شهرهای ادرنه، قسطنطنیه و جزیره قبرس در قلعه ماغوسه، رخ داده است[۵].

اولین این جلسات، در زمانی رخ داده است که شیخ عثمان از طرف سلطان محمد چهارم، به‌منظور وعظ و خطابه، به شهر ادرنه دعوت شده بود[۶].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه، ص3-6
  2. ر.ک: همان، ص3
  3. ر.ک: متن کتاب، ص9
  4. ر.ک: همان، ص255
  5. ر.ک: همان، ص413
  6. ر.ک: همان، ص415

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.


وابسته‌ها