المبادئ العامة لعلم مصطلح الحديث المقارن

المبادئ العامة لعلم مصطلح الحديث المقارن، اثر علی خضیر حجی، پژوهشی است در شناخت و معرفی علم مصطلح الحدیث و انواع حدیث.

المبادئ العامة لعلم مصطلح الحديث المقارن
المبادئ العامة لعلم مصطلح الحديث المقارن
پدیدآورانحجي، علي خضیر (نويسنده)
سال نشر1438ق - 2016م
چاپ1
زبانعربی
تعداد جلد1
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

برخی از مهم‌ترین ویژگی‌های روش نویسنده در نگارش کتاب را می‌توان در امور زیر، خلاصه نمود:

  1. مرور و بازنگری اصطلاحات علم مصطلح الحدیث با حدود آن نزد امامیه و جمهور با توجه به آنچه بنیان‌گذاران این علم تقریر نموده‌اند با تکیه بر اقوال علما و بزرگانی همچون: شهید ثانی (متوفی 965ق) در کتاب «الرعاية في علم الدراية»، حسین بن عبدالصمد (متوفی 985ق) در «وصول الأخيار إلی أٌصول الأخبار»، شیخ حسن صاحب معالم (متوفی 1011ق) در «معالم الدين و ملاذ المجتهدين»، شیخ بهایی (متوفی 1031ق) در «الوجيزة»، سید داماد (متوفی 1040ق) در «رواشح السماوية»، حاکم نیشابوری در «معرفة علوم الحديث»، عبدالرحیم عراقی در «التقييد و الإيضاح» و...؛
  2. نقل شواهد کاربردی و تطبیقی به‌منظور افزایش مهارت پژوهشگران در علم مصطلح الحدیث، با تکیه و اعتماد بر کتاب «وسائل الشيعة في تحصيل مسائل الشريعة» شیخ حر عاملی (متوفی 1104ق)؛
  3. تلفیق و آمیختن روش‌های آکادمیک و دانشگاهی با دقت در اطلاعات و موشکافی‌های حوزوی تا دانش‌پژوهان با استفاده از این روش، در مجموعه مطالب علمی، بر اطلاعات و دانسته‌های خویش، مسلط شوند[۱].

کتاب با مقدمه نویسنده در اشاره به ویژگی‌های اثر و محتوای آن آغاز و مطالب در بیست‌ودو فصل، تنظیم شده است. در فصل نخست، ضمن بیان اهمیت احادیث شریف نبوی در قرآن کریم، سنت و اقوال علما، به مهم‌ترین آثار و تصنیفات در علم حدیث در میان امامیه و جمهور، اشاره شده است[۲]. در فصل دوم، به ریشه‌یابی علم درایه پرداخته شده و بدین منظور، به موضوع و غایت این علم و اهمیت آن در میان علوم اسلامی، اشاره شده است[۳]. فصل سوم، دربردارنده اصطلاحات اساسی در علم حدیث و مصطلح الحدیث، در میان قدما و متأخرین است[۴].

در فصل چهارم، ابتدا به تعریف خبر متواتر و امکان تحقق آن پرداخته شده و سپس، اقسام آن، تشریح شده است[۵]. در فصل پنجم، خبر واحد از لحاظ اهمیت، تعریف، حجیت، تقسیم از حیث علم و عمل به آن، مورد بحث قرار گرفته است[۶]. حدیث مستفیض، غریب و عزیز، تقسیمات اخبار، حدیث صحیح بین قدما و متأخرین، حدیث موثق و انواع آن و حدیث ضعیف، از جمله موضوعاتی است که در سایر فصول، بدان پرداخته شده است.

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه، ص19-20
  2. ر.ک: همان، ص21
  3. ر.ک: همان
  4. ر.ک: همان
  5. ر.ک: همان
  6. ر.ک: همان

منابع مقاله

مقدمه کتاب.


وابسته‌ها