القضاء (نجم‌آبادی)

كتاب القضاء، اثر آیت‌الله محمد نجم‌آبادی (1238-1302ق)، تحقیقی است پیرامون مبحث قضا در فقه اسلامی بر اساس قرآن و روایات اهل‌بیت(ع) که با تحقیق مؤسسه نشر معالم اهل‌البیت(ع)، منتشر شده است.

القضاء (نجم‌آبادی)
القضاء (نجم‌آبادی)
پدیدآوراننجم‌آبادی، محمد بن ابراهیم (نويسنده) مؤسسه آیه الله العظمی بروجردی رحمه الله. نشر معارف اهل بیت علیهم‌السلام (سایر)
سال نشر1393ش - 1435ق
چاپ1
موضوعقضاوت (فقه) - فقه جعفری - قرن 13ق.
زبانعربی
تعداد جلد4
کد کنگره
BP ۱۹۵/۱/ن۳ق۶
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

ادیان آسمانی به مبحث قضاوت اهمیت زیادی داده و به بهترین وجه، قوانین و مقررات دقیقی برای اجرای آن، وضع کرده‌اند تا بدین وسیله، حق مستحقی ضایع نشده و تمام درها به‌سوی ظلم و ستم، بسته شود و به اعتبار اینکه اسلام، آخرین دین آسمانی است، قوانین و نظامات آن نیز در جزئیات مسائل، فوق‌العاده دقیق و موشکافانه بوده و این را می‌توان در آیات کتاب شریف و روایات پیامبر(ص) و اهل‌بیت(ع)، به‌وضوح مشاهده کرد. ازاین‌رو در مقدمه کتاب، ضمن اشاره به این موضوع، به جمع‌بندی کلیات این رکن اساسی پرداخته شده و با استفاده از آیات شریفه و فرازهایی از احادیث اهل‌بیت(ع)، اهمیت این بحث، مورد بررسی قرار گرفته است[۱].

مطالب کتاب در چهار جلد تنظیم شده است. جلد نخست، با مقدمه مفصلی از محقق آغاز شده که در آن، ضمن اشاره به اهمیت و جایگاه قضاوت در زندگی اجتماعی انسان، به شرح حال مؤلف پرداخته شده و اطلاعات ارزشمندی پیرامون او و خانواده‌اش، در اختیار خواننده قرار گرفته است[۲]. در این جلد، ضمن بررسی معنای لغوی و اصطلاحی «القضاء» با استفاده از کتب لغت و آیات و روایات [۳]، به صفات قاضی و توابع و آداب آن اشاره شده[۴] و سپس به موضوعاتی همچون بحث پیرامون عدم جواز حکومت مقلد[۵] و الزام مکلف بر حکم[۶] پرداخته شده است.

جلد دوم، به چگونگی ایراد دعوی و مباحث مربوط به آن اختصاص یافته است. چگونگی ادعای اعسار و مباحث مربوط به آن، از جمله موضوعات مهم این جلد است[۷] و در جلد سوم، کیفیت استحلاف و سوگند دادن مدعی، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. در این جلد، به بیان حکم توریه در سوگند نیز پرداخته شده است[۸].

در آخرین جلد نیز از تداعی و مدعی بودن دو شخص در مورد یک ملک سخن به میان آمده و وجوه مختلف آن، بررسی شده است. تزاحم مرجحات بینه‌ای بر بینه دیگر و تعاضد آنها، از جمله موضوعات مهم این جلد است[۹].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه، ج1، ص5
  2. ر.ک: همان، ص5-21
  3. ر.ک: متن کتاب، همان، ص23
  4. ر.ک: همان، ص28
  5. ر.ک: همان، ص30
  6. ر.ک: همان، ص35
  7. ر.ک: همان، ج2، ص61
  8. ر.ک: همان، ج3، ص139
  9. ر.ک: همان، ج4، ص241

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.


وابسته‌ها