الجوهر الشفاف في أنساب السادة الأشراف

الجوهر الشفاف‌ في‌ أنساب السادة الأشراف، تألیف عارف احمد عبدالغنی (معاصر)، در دو جلد به نسب‌شناسی فرزندان و نسل امام حسین(ع) پرداخته است.

‏الجوهر الشفاف في أنساب السادة الأشراف
الجوهر الشفاف في أنساب السادة الأشراف
پدیدآورانعبدالغنی، عارف احمد (نويسنده)
عنوان‌های دیگرنسل الحسین
ناشردار کنان
مکان نشرسوریه - دمشق
سال نشر1997م
چاپ1
شابک-
موضوعسادات (خاندان) - نسب نامه - هاشمیان - نسب نامه
زبانعربی
تعداد جلد2
کد کنگره
‎‏/‎‏ع‎‏2‎‏ج‎‏9 53/7 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

نویسنده ابتدا زندگی‌نامه‌ای از امام علی(ع) و امام‌ حسین‌(ع) آورده، سپس به معرفی سادات، از زمان شهادت امام تا دوره‌ جدید پرداخته و سادات شبه قاره‌ هند و فلسطین را در دو فصل مستقل آورده است[۱]‏.

نویسنده در مقدمه، کتاب را در موضوع خود بی‌سابقه دانسته است؛ چراکه شیوه کتاب مبتنی بر ذکر شرح حال علی بن ابی‌طالب و فرزندش حسین و فرزندان ایشان است و به انساب و تراجم فرزندان امام حسین(ع) تا عصر جدید ختم شده است. وی سپس پاسخ این سؤال مقدر که سبب نگارش کتابی مستقل در ذکر شرح‌ حال ابنا و احفاد حسین(ع) چه بوده، دلیل اصلی آن را تصدیق این کلام رسول‌الله(ص) می‌داند: «هر نسبی جز نسب من در روز قیامت قطع خواهد شد»؛ چراکه خواننده عزیز ملاحظه خواهد کرد که چه تعداد عظیمی از تراجم از نسل امام حسین(ع) وجود دارد که همه از طریق یک نفر، یعنی زین‌العابدین علی بن الحسین(ع) - که در حادثه کربلا بیمار بود و سر سلامت به‌در برد - نشئت گرفته‌اند. دیگر اینکه دوستداران علم تراجم در استخراج شرح‌ حال نسل امام حسین(ع) به جهت پراکنده بودن در متن کتب و منابع سرگردان می‌شدند. دیگر اینکه در منابع تاریخی ده‌ها قیام ذکر شده که احفاد امام حسین(ع) آنها را برضد حکام اموی و عباسی و غیر آن رهبری کرده‌اند؛ لذا ایشان نقش مهمی در عرصه‌های مختلف سیاسی، اجتماعی و فرهنگی داشته‌اند. همچنین بسیاری از نوادگان حسین بن علی(ع) در عصر حاضر در شناخت انساب و ریشه‌های ایشان مشتاقند[۲]‏.

پانویس

  1. ر.ک: نجفی، محمدجواد، ص27
  2. ر.ک: مقدمه، ج1، ص7-8

منابع مقاله

  1. مقدمه و متن کتاب.
  2. نجفی، محمدجواد، «نسب‌شناسی در دوره اسلامی»، تاریخ اسلام، بهار 1382، شماره 13، ص5 تا 44.


وابسته‌ها